Στο καλό 2016… δε θα μας λείψεις!

Θάνατοι, λιμοί, σεισμοί, τρομοκρατικά χτυπήματα, ξερίζωμα λαών, φόροι, Brexit, Trump, πραξικοπήματα και άλλοι λόγοι που το 2016 θα περάσει στην Ιστορία ως μια κακή χρονιά.
Στο καλό 2016… δε θα μας λείψεις!
«Ποιο παιδί θα μας πει τι έγινε το 2016;» Από τώρα φανταζόμαστε την σχολική τάξη του μέλλοντος να δυσανασχετεί κάθε φορά που ο καθηγητής Ιστορίας μπαίνει σε ένα από τα πιο SOS και τα πιο μεγάλα κεφάλαια του 21ου αιώνα. Αυτό του έτους που φτάνει, όχι και τόσο αισίως, στο τέλος του.

Λέμε λοιπόν ένα μεγάλο «αντίο» στο 2016, και προσθέτουμε ότι δεν θα μας λείψει ιδιαίτερα. Αν δεν θυμάστε γιατί… να σας θυμίσουμε κάποια πράγματα που αποδεικνύουν τη «γρουσουζιά» του. Το 2016…

…Πέθαναν ο David Bowie, ο Prince, ο Leonard Cohen και η Natalie Cole, αφήνοντας το μουσικό στερέωμα με τέσσερα φωτεινά αστέρια λιγότερα.

…«Έφυγαν» και ο Muhammad Ali, ο Alan Rickman, ο Ουμπέρτο Έκο, ο Φιντέλ Κάστρο, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό ο καθένας στον χώρο του.



…Δεν τελειώσαμε. Στα πάτρια, αποχαιρετίσαμε καλλιτέχνες και πολιτικές προσωπικότητες, τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά εξίσου δημοφιλείς στο ελληνικό κοινό, όπως η Άννα Συνοδινού, ο Παντελής Παντελίδης, ο Θάνος Ανεστόπουλος και ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

…Ζήσαμε το Brexit, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να κλυδωνίζεται και τους Βρετανούς να ζουν τον εφιάλτη ενός διπολικού έθνους που είναι με το ένα πόδι έξω από την Ευρώπη.

…Ξέσπασαν κρούσματα των ιών Zika και Εbola, κινητοποιώντας τον πλανήτη για άλλο ένα κύμα επικίνδυνων εξάρσεων.



…Οι αμερικανοί πολίτες εξέλεξαν τον Donald Trump για νέο τους Πρόεδρο, έναν πρόεδρο που έχει πει όλα αυτά τα παρανοϊκά που έχουμε συγκεντρώσει εδώ

…Η ανθρωπότητα παρακολούθησε ένα σωρό μακελειά ανά τον κόσμο. Η χρονιά άρχισε με τρομοκρατικό χτύπημα του ISIS στις Βρυξέλλες. Συνεχίστηκε με μαζικούς θανάτους στην Κωνσταντινούπολη, στη Βαγδάτη, στη Τζακάρτα… Κορυφώθηκε με πολεμικές συρράξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και με συγκρούσεις πολιτών και αρχών στο Ορλάντο, στο Ντάλας, στο Μπατόν Ρουζ και στο Σικάγο των ΗΠΑ. Οι θάνατοι δεν σταμάτησαν ούτε το καλοκαίρι, με την βομβιστική επίθεση στη Νίκαια ανήμερα της γαλλικής επετείου της Βαστίλης.

…Στην γειτονική Τουρκία, εκδηλώθηκε πραξικόπημα, το οποίο, παρ’ ότι «λύθηκε», προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό για το «σουλτανικό» πρόσωπο που επέδειξε ο Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση, η οποία δείχνει όλο και περισσότερο τα δόντια της, κάνοντας προσφάτως δηλώσεις για νησιά του Αιγαίου που θα έπρεπε να είναι στην κατοχή της.

…Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά είκοσι οκτώ αεροπορικά δυστυχήματα ή επικίνδυνα περιστατικά καταγράφηκαν ανά τον κόσμο, το φονικότερο εκ των οποίων στη «γειτονιά» μας: Αυτό της πτήσης 804 της EgyptAir, που διέσχισε τον ελληνικό εναέριο χώρο στις 19 Μαΐου κατευθυνόμενο προς το Κάιρο και τελικά έπεσε στη Μεσόγειο, σκοτώνοντας 66 ανθρώπους.



…Οι συρράξεις στη Συρία συνεχίστηκαν, όπως και οι προσφυγικές ροές, που έφεραν χιλιάδες ανθρώπους στα όρια της εξαθλίωσης και του θανάτου στα νερά της Μεσογείου, ενώ ανανέωσαν την ισλαμοφοβία στην Ευρώπη, ενόσω οι ηγέτες των κεντρικών χωρών της συνέχισαν να παίζουν παιχνίδια με τα σύνορά τους.

…Ζήσαμε τον – πολύ κακό για το τίποτα – διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, που προκάλεσε τον φόβο ανεργίας σε πάνω από 2.000 εργαζόμενους στα ηλεκτρονικά Μέσα, ενώ είδαμε και το πρώτο ιδιωτικό κανάλι της ελληνικής τηλεόρασης, το Mega, να καταρρέει, παραμένοντας ως σήμερα χωρίς πρόγραμμα, λειτουργώντας «στον αυτόματο πιλότο», κάτι που υποδηλώνει σαφέστατα τέλος εποχής.

…Το πληρώσαμε πολύ ακριβά. Όχι μόνο δεν ελαφρύνθηκε ο μέσος καταναλωτής, αλλά ήδη… ξεσηκώθηκε για τις αυξήσεις φόρων που αναμένονται στον καφέ, στα καύσιμα, στο AirBnB, στους λογαριασμούς τηλεφωνίας – την ίδια ώρα που ο «επονείδιστος» ΕΝΦΙΑ είναι ακόμα εδώ, ανάμεσά μας.

Θυμάστε κάποιο άλλο λόγο που δεν θα σας λείψει καθόλου το 2016; Μοιραστείτε τον μαζί μας στα σχόλια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v