Ανοίγει πρώτη φορά για το κοινό η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη

Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες της στο ευρύ κοινό και μας καλεί σε ένα υπέροχο νεοκλασικό στην Πλάκα για δωρεάν εκπαιδευτικές εκδηλώσεις.
Ανοίγει πρώτη φορά για το κοινό η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη
Την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, η οποία στεγάζεται σε ένα υπέροχο ιστορικό νεοκλασικό της λεωφόρου Αμαλίας, ανοίγει για πρώτη φορά για το ευρύ κοινό το Ίδρυμα Ωνάση, οργανώνοντας πολλά και ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους.

Βιωματικά εργαστήρια, εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και ενδιαφέρουσες θεματικές, που αναδεικνύουν τον πνευματικό πλούτο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, ευρηματικές δράσεις και καινοτόμες προσεγγίσεις από το Αρχείο Καβάφη, αλλά και δυναμικά εργαστήρια στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, συνθέτουν το μωσαϊκό των φετινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση για παιδιά, εφήβους, οικογένειες, φοιτητές, ενήλικες, αλλά και για άτομα με αναπηρία.

Συνοπτικά, το πρόγραμμα της περιόδου 2016-2017 περιλαμβάνει τα εξής προγράμματα:
*Εκπαιδευτικά προγράμματα Ωνασείου Βιβλιοθήκης:
-Εργαστήρια για παιδιά και οικογένειες
-Διαλέξεις για ενήλικες
-Εκπαιδευτικές Ημερίδες
-Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις

*Εκπαιδευτικά προγράμματα Αρχείου Καβάφη:
-Δράσεις εντός της Ωνασείου Βιβλιοθήκης (διαλέξεις, performance lectures, ερευνητικά σεμινάρια)
-Δράσεις εκτός Ωνασείου Βιβλιοθήκης – Ο Καβάφης πάει Σχολείο
-International Cavafy Summer School

*Εκπαιδευτικά προγράμματα Ειδικής Αγωγής:
-Πρόγραμμα «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό»
-Πρόγραμμα «Έλα κι εσύ, ζωγραφίζω μουσική!»

Το πλήρες ημερολόγιο με τις περιγραφές των παραπάνω εκπαιδευτικών δράσεων μπορείτε να το βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα www.onassis.org. Η είσοδος στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ελεύθερη (τηρείται σειρά προτεραιότητας). Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο [email protected] ή 210 3713000 (Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9.00-17.00).

Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη
Στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο στην Πλάκα (Λεωφόρος Αμαλίας 56) και περιλαμβάνει βιβλία που αντιπροσωπεύουν την πνευματική δραστηριότητα του Γένους, τόσο των κοσμικών, όσο και των ανθρώπων της Εκκλησίας, από την εποχή της ιταλικής Αναγέννησης ως τα ύστερα χρόνια του Νεο-Eλληνικού Διαφωτισμού: μία περίοδο δηλαδή από τις αρχές του 15ου ως τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει περισσότερους από 1.400 τίτλους, τα αντίτυπα των οποίων εκτείνονται σε 2.000 περίπου τόμους και μπορεί να καταταγεί σε πέντε βασικές ενότητες: Αναγέννηση-Ουμανισμός, Νεοελληνική γραμματεία, Λειτουργικά βιβλία, Θεολογικά συγγράμματα και Νεοελληνικός Διαφωτισμός. Μια διαφορετική ενότητα της Ωνασείου αποτελεί η Περιηγητική Συλλογή, η οποία αποτελείται από 1.200 περίπου τίτλους βιβλίων δυτικοευρωπαίων ταξιδιωτών όπου περιγράφεται ο χώρος της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τον 16ο έως τον 19o αιώνα.

Η Ωνάσειος βιβλιοθήκη βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου, το οποίο χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα ως κατοικία του δικηγόρου Γεωργίου Ορφανίδη, από τον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Μεταξά, ο οποίος ήταν και ο μελετητής της αναμαρμάρωσης του Παναθηναϊκού Σταδίου και ο δημιουργός του νοσοκομείου Συγγρού, της Γαλλικής Πρεσβείας, του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, του Μουσείου Μπενάκη κ.α. Ο Μεταξάς έμεινε πιστός στον λιτό και αδρό νεοκλασσικισμό, σε αρμονία με τα γειτονικά αρχαία μνημεία.

Το κτίριο πέρασε στο Ίδρυμα Ωνάση το 1989 και το 1991 ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης. Σε μία από τις αίθουσες του ορόφου έχει μεταφερθεί το γραφείο του Αριστοτέλη Ωνάση από το Μόντε Κάρλο, με τα έπιπλα και τα προσωπικά του αντικείμενα. Η προσαρμογή στο νέο χώρο των πολύτιμων ξυλεπενδύσεων του γραφείου, που προέρχονται από γαλλικό μέγαρο του 19ου αιώνα, αποτέλεσε αντικείμενο ιδιαίτερης μελέτης. Σε όλους τους ορόφους εκτίθενται έργα που αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλες τις περιόδους της ελληνικής ζωγραφικής και γλυπτικής, από τον αγιογράφο Θ. Πουλάκη (17ος αιώνας) και τον El Greco, μέχρι τον Γ. Χαλεπά, τον Κ. Παρθένη και τον Γ. Μόραλη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v