SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Λέξεις που (μάλλον) δεν ήξερες τι σημαίνουν

Λέξεις που αναφέρουμε καθημερινά, όμως δύσκολα μπορούμε να δώσουμε την ακριβή ερμηνεία τους.

Λέξεις που (μάλλον) δεν ήξερες τι σημαίνουν

Τις χρησιμοποιούμε στην καθομιλουμένη, όμως ανατρέχουμε σε… λεξικά για να δούμε τι ακριβώς σημαίνουν.

Λέξεις που εύκολα αναφέρουμε, όμως δύσκολα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ποια είναι η ακριβής ερμηνεία τους.

Δείτε παρακάτω μερικές και μην νιώσετε άσχημα. Κι εμείς το ίδιο με εσάς δυσκολευτήκαμε. Ύστερα απλά ανατρέξαμε στο λεξικό του Μπαμπινιώτη.

Τον έφαγε η μαρμάγκα!

Τι είναι η μαρμάγκα όμως που τον… έφαγε; Πρόκειται για μία μαύρη δηλητηριώδη αράχνη.Εδώ ο κόσμος καίγεται κι εσύ τον χαβά σου…

Χαμός γίνεται δηλαδή κι εσύ στον κόσμο σου. Ναι, όμως χαβάς δεν σημαίνει «κόσμος». Τι σημαίνει; Χαβάς (στα τούρκικα hava) είναι η μελωδία, ο σκοπός ενός τραγουδιού.

Τα έκανες όλα λίμπα ρε Σωτηρη!

Ο Σωτήρης βρήκε τον μπελά του γιατί λογικά θα έκανε κάποια καταστροφή. Τι σημαίνει όμως «λίμπα»; Η λίμπα είναι μια δεξαμενή ή ένας λάκκος όπου καταλήγει υγρό.

Τώρα τι μας κάνεις τον μάγκα, ρε φίλε;

Ναι, με τη λέξη «μάγκας» εννοείται ο νταής. Η λέξη όμως προέρχεται από το ουσιαστικό «μάγκα» θηλυκού γένους, που δήλωνε ομάδα ατάκτων πολεμιστών επί τουρκοκρατίας.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου

Υπό την προστασία του, δηλαδή ή την υποστήριξη. Όμως η λέξη «αιγίδα» στην καθαρή της ερμηνεία δηλώνει τόσο την ασπίδα του Δία, όσο και τον θώρακα της Αθήνας, εξ ου και συμβολίζει το μέσο προστασίας.Ρε φίλε, άσε κάτι και για εμάς, έχεις φάει τον αγλέορα!

Τι έφαγε πια ο κακομοίρης; Προφανώς δεν έφαγε και λίγο. Τι είναι ο αγλέορας ή αγλέουρας; Πρόκειται περί φυτού, το οποίο χορηγείτο ως φάρμακο σε παρανοϊκούς και πιθανώς συνδέθηκε με την δυσφορία από την υπερβολική… μάσα.

Τι ζοχάδες έχει τούτος πρωί πρωί;

Νεύρα, δηλαδή έχει ο τύπος. Τι σημαίνει ζοχάδα; Αιμορροΐδα. Αυτό σημαίνει.

Φωτιά και λαύρα αυτό το κορίτσι!

Όμορφο δηλαδή, για να μην πούμε κάτι παραπάνω. Η «λαύρα» είναι ένας τύπος ιδιόρρυθμου μοναστηριού με χωριστό κελί για κάθε μοναχό.

Τον προπηλάκισαν τον δημοτικό σύμβουλο

Τι σημαίνει προπηλακίζω; Αντιθέτως με το τι μπορεί να νομίζει ο περισσότερος κόσμος, η λέξη δεν αναφέρεται στη σωματική βλάβη, αλλά στη λεκτική. Συγκεκριμένα στην απαγγελία ύβρεων εναντίον κάποιου.

Σαΐνι είσαι!

Έξυπνος δηλαδή (εκτός και αν η φράση ειπωθεί ειρωνικά). Τι είναι το σαΐνι; Ένα είδος γερακιού.Bonus: Υβρεολόγιο… προ Χριστού

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι – όπως κι εμείς – βωμολοχούσαν αρκετά. Κάποιες από τις λέξεις που χρησιμοποιούσαν ακούγονται σήμερα… ξένες, όμως η σημασία τους έχει ενδιαφέρον.

Πάρε ‘δω έναν αβροβάτη (θηλυπρεπής άντρας με γυναικείο βάδισμα).

Κοίτα έναν ρωποπερπερήθρα ρε! (αυτός που λέει συνέχεια χαζομάρες)

Μου έχεις ζαλίσει τα μέζεα (όρχεις)

Αυτή; Αυτή παιδί μου είναι μανιόκηπος (θέλει να κάνει συνέχεια σεξ, από το μανία και το «κήπος» όπου εδώ αναφέρεται στο αιδοίο).

Περισσότερες αρχαίες άγνωστες λέξεις υβριστικού περιεχομένου, θα βρείτε στο βιβλίο του Μάριου Βερέττα, “Τα βρωμόλογα των αρχαίων Ελλήνων”.

SPONSORED LINKS

"Ο έρωτας είναι το πρόβλημα των ανθρώπων που δεν έχουν προβλήματα."

Φρεντερίκ Μπεγκμπεντέ, Γάλλος κριτικός λογοτεχνίας

  • 1558 - Αρχίζει η Ελισαβετιανή εποχή: Η βασίλισσα Μαρία Α' της Αγγλίας πεθαίνει και τη διαδέχεται στο θρόνο η ετεροθαλής αδελφή της, Ελισάβετ Α'.
    1968 - Ο Αλέκος Παναγούλης καταδικάζεται εις θάνατο για την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου.
    1973 - Εξέγερση του Πολυτεχνείου.
    2011 - Η κυβέρνηση Μόντι (κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Ιταλία) ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία.

© 2002-2017 MEDIA2DAY