10 σημάδια ότι έχεις μεγαλώσει

Αν, για κάποιον λόγο, πιάνεις τον εαυτό σου να βλέπει ειδήσεις (και να το απολαμβάνει), τότε σου έχουμε νέα…
10 σημάδια ότι έχεις μεγαλώσει
του Θοδωρή Διάκου

Αρχίζεις να παρατηρείς συμπεριφορές που, μερικά χρόνια πριν, θα συνέδεες μονάχα με την λέξη “γεροπαράξενος”. Βλέπεις στον δρόμο νεότερους ανθρώπους και δεν έχεις ιδέα για τι πράγμα μιλάνε—ή γιατί κάνουν τόση φασαρία, τέλος πάντων. Κοιτάς καταλόγους ΙΚΕΑ και, αντί να ονειρεύεσαι πού θα έβαζες εκείνη την περίεργη, στρογγυλή καρέκλα, διαλέγεις έπιπλα βάσει του πόσο πρακτικά είναι.

Η διάγνωση; Μάλλον έχεις μεγαλώσει. Η θεραπεία δεν υπάρχει – εκτός κι αν πιστεύεις εκείνες τις θεωρίες ότι το γέλιο μας κρατάει για πάντα παιδιά – και μπορεί να εμφανίσεις τα παρακάτω συμπτώματα:

Έχεις συμμαθητές με παιδιά
Το βάζουμε πρώτο, γιατί μπορεί να είχες συμμαθητές με παιδιά από τα είκοσι (όλοι έχουμε μια παλιά συμμαθήτρια που κατέστρεψε την ζω αναπαράχθηκε στα δεκαεφτά). Εννοούμε παλιούς συμμαθητές που έκαναν σκόπιμα παιδιά. Που έκαναν σεξ χωρίς προφύλαξη έχοντας απώτερο στόχο, κι όχι επειδή απλά βαριούνταν να φορέσουν προφυλακτικό εκείνη τη στιγμή.

Πυροσβεστήρας τα σαββατόβραδα
Τα σαββατόβραδά σου είναι για ύπνο, όχι για κραιπάλη. Εντάξει, ας μην γινόμαστε υπερβολικοί. Προφανώς θα βγεις το Σάββατο. Κάπου χαλαρά. Κάπου χωρίς πολύ δυνατή μουσική; Καλύτερα κάπου χωρίς πολύ δυνατή μουσική. Και αν σερβίρουν και φαγητό, ακόμα καλύτερα.

Τελεία και παύλα
Όταν χωρίζεις πια, οι χωρισμοί σου είναι οριστικοί. Κάποια στιγμή απλά κατάλαβες πως δεν έχεις χρόνο για εκείνα τα παιχνιδάκια της εφηβείας (και των φοιτητικών χρόνων, και των 20s σου) που μαλώνετε, τα βρίσκετε και πάλι απ’ την αρχή. Έχεις σημαντικότερα πράγματα που σε απασχολούν. Όπως το δέρμα σου. Ναι.

Σκέφτεσαι να αγοράσεις ενυδατική
Κι ένα καλό αντηλιακό. Το δέρμα σου δεν είναι πια όσο λαμπερό ήταν. Και κάπου διάβασες ότι ο ήλιος θα σε κάνει να γεράσεις (περισσότερο) πριν την ώρα σου. Και δεν το θες αυτό.

Διαβάζεις ειδήσεις
Ίσως να παρακολουθείς και ορισμένα ενημερωτικά sites. Δεν έχεις ιδέα πότε ξεκίνησε να συμβαίνει αυτό, δεν έχεις ανάμνηση να ξυπνάς μια μέρα και να σκέφτεσαι “Σήμερα είναι μια καλή μέρα για να διαβάσω τι γίνεται στον κόσμο”. Στην αρχή ίσως σοκαρίστηκες με αυτά που έβλεπες, αλλά σύντομα γνώρισες το ίσως πιο χαρακτηριστικό αίσθημα της ενηλικίωσης: την απάθεια. Για παράδειγμα…

Έρχονται λογαριασμοί και νιώθεις απάθεια
Κοιτάς τον φάκελο, βλέπεις το ποσό, σηκώνεις τους ώμους και τον πληρώνεις στα γρήγορα online. Συνεχίζεις την ζωή σου. Ήταν ακόμα ένας λογαριασμός. Τίποτα σημαντικό.

Τα junk food πονάνε
Το ίδιο και το αλκοόλ. Ο μεταβολισμός σου δεν δουλεύει πια όπως παλιά. Το βράδυ, θα ήσουν πολύ πιο ευτυχισμένος αν έτρωγες κάτι ελαφρύ. Τα σουβλάκια και η πίτσα θα είναι φίλοι σου για πάντα, μα τελευταία νιώθεις πως έχετε χάσει επαφή. Όπως με τις συμμαθήτριές σου που έκαναν παιδιά στα δεκαεφτά.

Δεν παίρνεις πια φτηνό αλκοόλ
Παίρνεις λιγότερο φτηνό αλκοόλ. Είπαμε, ενήλικας έγινες, όχι εκατομμυριούχος.

Καθαρό σπίτι = ψυχική ηρεμία
Ξέρεις ότι αν κάτσεις μια μέρα να κάνεις γενική καθαριότητα, η διάθεσή σου θα φτιάξει λες και έκανες τρεις ώρες γιόγκα, αποτοξίνωση και σεξ. Κι αυτό είναι καλό. Το λέει και η επιστήμη.

Ξοδεύεις χωρίς ενοχές
Επειδή είναι τα λεφτά σου, και τα κέρδισες με την αξία σου, και θα τα κάνεις ό,τι θες. Εντάξει, ίσως έχεις λίγες ενοχές, αλλά κανείς δεν μπορεί να σε κρίνει. Είσαι μεγάλος άνθρωπος, είσαι υπεύθυνος για τις επιλογές σου, και αν τυχόν κάνεις κακές επιλογές, θα αντιμετωπίσεις τις συνέπειες. Ή θα τις αγνοήσεις μέχρι να σου γυρίσουν μπούμερανγκ, γιατί μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v