10 πράγματα που δεν ξέρατε για τους αρχαίους Έλληνες

Ποια φαγητά έλειπαν από την κουζίνα; Τι κοινό έχουν τα περισσότερα μυθολογικά τερατάκια; Τι δουλειά έκανε ο πρώτος Ολυμπιονίκης;
10 πράγματα που δεν ξέρατε για τους αρχαίους Έλληνες
Μπορεί να ξέρετε τα βασικά, για τον Σωκράτη, τον Περικλή, το θέατρο και τις επιστήμες. Μπορεί οι γνώσεις σας να φτάνουν ένα βήμα παραπέρα, και να περιλαμβάνουν τα γενεαλογικά δέντρα θεών και ηρώων. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πάντα ενδιαφέροντα πράγματα να μάθουμε για την αρχαία Ελλάδα, τους ανθρώπους και την καθημερινότητά τους. Μερικά από αυτά συγκεντρώσαμε παρακάτω.

Υπήρχαν διάφορες προλήψεις γύρω από το φαγητό. Μία από αυτές ήθελε τα φασόλια να κουβαλούν τις ψυχές των νεκρών –με αποτέλεσμα κάποιοι να μην τα τρώνε.

Η κουζίνα –όπως θα ξέρετε όσοι έχετε επισκεφτεί το Αρχαίων Γεύσεις– δεν περιλάμβανε πράγματα τόσο δεδομένα για εμάς όσο οι ντομάτες, οι πατάτες και τα λεμόνια.

Τα γένια ήταν σύμβολο κύρους για έναν άνδρα. Η περιποίησή τους ήταν υψίστης σημασίας, αλλά και αντικείμενο ανταγωνισμού μεταξύ των ανδρών, πράγμα που έκανε τους καλούς κουρείς περιζήτητους.

Στη Σπάρτη, τα αγόρια πήγαιναν στρατό στα επτά τους χρόνια. Γραφή και ανάγνωση μάθαιναν στα 14.

Ο πρώτος Ολυμπιονίκης ήταν ένας μάγειρας, ο Κόρεβος, που κέρδισε τον αγώνα ταχύτητας στο τρέξιμο.

Το ψωμί χρησιμοποιούταν, αντί για ύφασμα, και για να καθαρίζονται τα χέρια μετά από τα γεύματα.

Τα περισσότερα τέρατα που ξέρετε από την ελληνική μυθολογία (συγκεκριμένα, ο Κέρβερος, η Λερναία Ύδρα, η Χίμαιρα, η Σφίγγα, το λιοντάρι της Νεμέας, η Σκύλλα που έκανε παρέα με τη Χάρυβδη, ο αετός που έτρωγε το συκώτι του Προμηθέα και ο δράκος της Κολχίδας) είχαν την ίδια μητέρα. Ήταν η Έχιδνα, αδερφή της Μέδουσας.

Το 80% περίπου του πληθυσμού της αρχαίας Αθήνας ήταν δούλοι.

Τα αρχαιοελληνικά αγάλματα δεν ήταν ολόλευκα, όπως τα βλέπουμε εμείς σήμερα. Ήταν βαμμένα σε έντονα χρώματα, τα οποία απλώς εξαφανίστηκαν με τους αιώνες.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v