Να πώς ήταν το ιδανικό γυναικείο σώμα ανά τους αιώνες

Δείτε περισσότερα από 3.000 χρόνια Ιστορίας, μέσα από τον ιδανικό σωματότυπο της γυναίκας ανά εποχή της ανθρωπότητας.
Να πώς ήταν το ιδανικό γυναικείο σώμα ανά τους αιώνες
Πώς έμοιαζε η ιδανική γυναίκα στην αρχαία Αίγυπτο; Γιατί στην κλασική Ελλάδα θεωρούταν… κακέκτυπο του άντρα; Πώς προέκυψε το ζουμερό «καλούπι» της Αναγέννησης και γιατί επιστρέψαμε στο κοκαλιάρικο πρότυπο των top models τον τελευταίο αιώνα;

Παρακάτω, συγκεντρώνουμε 11 διαφορετικά πρότυπα γυναικείου σώματος ανά τους αιώνες, που αποδεικνύουν πόσο αλλάζουν οι τάσεις, οι μόδες, οι ανάγκες και τα ανδρικά γούστα σε κάθε εποχή.

Αρχαία Αίγυπτος

Μακριά, πλεγμένα μαλλιά, συμμετρικά πρόσωπα, βαριά σκιά γύρω από τα μάτια, ψηλή μέση και λεπτοί ώμοι ήταν τα «standards» που θα συναντούσατε αν ζούσατε στην εποχή της Κλεοπάτρας και των – χαιρουσών ιδιαίτερης ελευθερίας – γυναικών της αρχαίας Αιγύπτου.

Αρχαία Ελλάδα

Η έμφαση στην κλασική Ελλάδα της αρχαιότητας δόθηκε χωρίς αμφιβολία στα ανδρικά σώματα. Η τελειότητα που «απαιτούσε» η εποχή από τον αρσενικό σωματότυπο, «υποβίβαζε» την γυναικεία εικόνα σε απλώς διαφορετική, παραμορφωμένη εικόνα του ανδρικού κορμού. Από τα γυναικεία αγάλματα, όπως της Αφροδίτης, αντιλαμβανόμαστε ότι τα κυρίαρχα γυναικεία χαρακτηριστικά ήταν τα ελαφρώς παχουλά, γεμάτα σώματα, με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα.

Δυναστεία των Χαν

Από τον 2ο π.Χ. ως και τον 2ο μ.Χ. αιώνα, στα μέρη της Κίνας, γυναικεία ομορφιά σήμαινε ντελικάτο, λεπτό σώμα, με ανοιχτόχρωμο, σχεδόν χλωμό δέρμα, μακριά μαύρα μαλιά, κόκκινα χείλη, λευκά δόντια και μικρά πόδια που με τη σειρά τους σήμαιναν κομψό περπάτημα. Τα μικροσκοπικά πόδια παρέμειναν το πρότυπο της κινεζικής ομορφιάς για πολλούς αιώνες.

Ιταλική Αναγέννηση

Βρισκόμαστε στον 15ο αιώνα, την εποχή που αρχίζει μια περίοδος αποθέωσης του ζουμερού γυναικείου σώματος. Στρογγυλεμένο «καλούπι», γεμάτοι γλουτοί και μεγάλα στήθη μαζί με ιδιαίτερα ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, μαλλιά που κινούνται μεταξύ ξανθού και… φραουλένιου χρώματος και ψηλά μέτωπα ήταν, όπως φαίνεται και στους περισσότερες πίνακες ζωγραφικής εκείνων των αιώνων, το πρότυπο της γυναικείας εικόνας.

Βικτωριανή Αγγλία

Ο 19ος αιώνας στη Γηραιά Αλβιόνα επηρεάστηκε το δίχως άλλο από την βασίλισσα που έδωσε το όνομά της σε μια ολόκληρη εποχή. Η εικόνα της, όπως και του «μοντέλου» της περιόδου αυτής περιλάμβανε στενή μέση (οι κορσέδες σίγουρα βοηθούσαν) και σχήμα… κλεψύδρας, μαζί με μακριά μαλλιά, δείγματα της θηλυκότητας, που τους διαχώριζε από τους χειρώνακτες άνδρες (με τέτοιους κορσέδες άλλωστε, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά).

Τα ‘20s

Η επανάσταση της γυναικείας… εργατικής τάξης στις ΗΠΑ του 1920 έφερε έναν αέρα ελευθερίας στο θηλυκό στιλ. Μαζί με τις τάσεις που προέκυψαν από τις πρώτες ομιλούσες ταινίες, τα μιούζικαλ με τα τσάρλεστον και τα φορέματα στα speakeasy μπαράκια της ποτοαπαγόρευσης, το κυρίαρχο στιλ διαμορφώθηκε ως εξής: Ανδρόγυνη εικόνα, «κρυμμένη» μέση, κολακευμένα στήθη, αλλά και μία αγορίστικη, άνευ καμπυλών φόρμα.

Η Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ

Από τα ‘30s ως τα ‘50s, οι σταρ του σινεμά έδωσαν το σύνθημα για μια μίνι μεταμόρφωση: «Ωραία γυναίκα» ήταν αυτή που είχε καμπύλες, μεγάλα στήθη αλλά και λεπτή μέση, σε ένα αποτέλεσμα που έμοιαζε με «κλεψύδρα», όπως για παράδειγμα η Μέριλιν ή η Τζέιν Μάνσφιλντ.

Τα ‘60s

Λεπτός κορμός, λεπτά, μακριά πόδια, φιγούρα «εφηβική» και λονδρέζικο στιλ με μίνι φούστες που αναδείκνυαν το σώμα «α λα Τουίγκι» (το οποίο μεσουράνησε ως στιλ και στα '70s) ήταν τα χαρακτηριστικά μιας εποχής που άλλαξε το ιδανικό γυναικείο σώμα από καμπυλωτό σε ψιλόλιγνο.

Η εποχή των supermodels

Το ψιλόλιγνο στιλ παραμένει, αλλά γίνεται και fit, χάρη στη μόδα των αερόμπικ και τις αθλητικές εικόνες μοντέλων όπως η Σίντι Κρόφορντ στα '80s. Αυτή την εποχή έχουμε και την πρώτη επικίνδυνη άνοδο του φαινομένου της ανορεξίας.

Τα «βρόμικα» ‘90s

Από το υγιές αθλητικό σώμα των ‘80s, περνάμε στο λεγόμενο “heroin chic” κίνημα της δεκαετίας του ’90. Σκεφτείτε το στιλ της Κέιτ Μος: Λεπτοκαμωμένο, ισχνό και με χλωμή επιδερμίδα, το γυναικείο σώμα ντύθηκε και με τις ανάλογες ενδυματολογικές τάσεις, τα σκισμένα τζιν, τα βρόμικα t-shirt και τα grunge rock μπουφάν που του έδωσαν ένα ελαφρώς ανδρόγυνο look.

Η μεταμοντέρνα ομορφιά

Φτάνουμε στο σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα, που τα πράγματα περιπλέκονται. Οι γυναίκες «πρέπει» να είναι αδύνατες, αλλά με υγιές σώμα. Να έχουν μεγάλα στήθη και γλουτούς, αλλά επίπεδη κοιλιά. Και, κυρίως, να σκέφτονται από νωρίς… τις υπηρεσίες της πλαστικής χειρουργικής για να πετύχουν τον δύσκολο συνδυασμό όλων των παραπάνω. Και η Ιστορία (και του γυναικείου σώματος) εξακολουθεί να γράφεται…

Δείτε ένα συνοπτικό video με όλους του σωματότυπους ανά τους αιώνες παρακάτω:


Πηγή: Buzzfeed
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v