7 κίνδυνοι που κρύβει το μπάνιο μας

Θεωρείται το πιο καθαρό σημείο του σπιτιού. Όμως τα φαινόμενα απατούν. Ποιος κινδύνους κρύβει το μπάνιο σας και πώς θα τους αντιμετωπίσετε.
7 κίνδυνοι που κρύβει το μπάνιο μας
Έχει τη «φήμη» του πιο καθαρού μέρους στο σπίτι, μιας και οι επιφάνειές του είναι πιο εύκολο να καθαριστούν συγκριτικά με εκείνες π.χ. της κρεβατοκάμαρας. Κι όμως, ακόμα και αν καθαρίζετε το πάτωμα και τη λεκάνη της τουαλέτας του μπάνιου σας με περίσσιο μεράκι, δε σημαίνει ότι έχετε προστατευτεί πλήρως από τα μικρόβια που κρύβονται σε αυτό.

Ποια λάθη μπορεί να κάνετε και ποιους κινδύνους κρύβουν;

Χρησιμοποιείτε την ίδια οδοντόβουρτσα

Ή αμελείτε να την καθαρίσετε σωστά αφού την έχετε χρησιμοποιήσει όντας άρρωστοι. Όλα τα μικρόβια που βρίσκονται στο στόμα σας και το σάλιο σας όταν είστε άρρωστο επιβιώνουν για μήνες αφού έχετε αναρρώσει. Κλασσική περίπτωση ο στρεπτόκοκκος, ένα βακτήριο το οποίο «μολύνει» την οδοντόβουρτσά σας και μπορεί να σας επιτεθεί ξανά αν δεν την αλλάξετε. Εναλλακτικά, αν δε θέλετε να πάρετε άλλη, μπορείτε να την καθαρίσετε σωστά βάζοντάς την μέσα σε υπεροξείδιο του υδρογόνου (θα το βρείτε στα φαρμακεία) για δέκα λεπτά. Ύστερα την ξεπλένετε καλά με νερό και την αφήνετε να στεγνώσει.

Βάζετε το σαπούνι σε θήκη

Εκτός κι αν η θήκη σας έχει τρυπούλες από κάτω, το να αφήνετε το σαπούνι σας μετά από κάθε πλύση σε θήκη που μαζεύει «στάσιμο» νερό είναι σαν να λέτε στα μικρόβια «ελάτε» και «μεγαλώστε». Ναι, ακόμα και στο σαπούνι. Φροντίστε να έχετε μια θήκη/βάση, η οποία να στραγγίζει.

Μούχλα στην κουρτίνα

Οι «σπόροι» της μούχλας είναι μικροσκοπικοί, επομένως αν η κουρτίνα του μπάνιου σας έχει ορατή μούχλα, θα πρέπει να υπολογίζετε ότι υπάρχουν εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια τέτοιοι. Πέρα από την αηδία του πράγματος, αν έχετε προδιάθεση για οποιαδήποτε αλλεργία (άσθμα, αναπνευστικό) τότε η μούχλα μπορεί να κάνει τα πράγματα αρκετά δύσκολα για εσάς. Επίσης, οι μύκητες που αναπτύσσονται εκεί μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά δερματικών παθήσεων. Αλλάξτε κουρτίνα άμεσα λοιπόν.

Όλοι οι καλοί στην ίδια πετσέτα

Μια πετσέτα χεριών, μερικές δεκάδες ζευγάρια χέρια. Αν και η πετσέτα χρησιμοποιείται συνήθως μετά το πλύσιμο των χεριών, δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να φιλοξενήσει μπόλικα μικρόβια. Επίσης, δεν μπορείτε ποτέ να είστε σίγουροι αν κάποιος τη χρησιμοποίησε για να σκουπίσει τα χέρια του ή το στόμα του. Η καλύτερη επιλογή, είναι να έχετε μια προσωπική σας πετσέτα για να σκουπίζεστε και να την αλλάζετε κάθε εβδομάδα.

Αφήνετε το ξυραφάκι στο  μπάνιο

Το κάνουμε όλοι, όμως δεν θα έπρεπε να το κάνουμε. Το ξυραφάκι που… αράζει για πολύ ώρα σε υγρό περιβάλλον γίνεται το ιδανικό σπίτι για πάσης φύσεως βακτήρια, συν το γεγονός ότι σκουριάζει και προφανώς δε θα θέλατε να ξυριστείτε με ένα σκουριασμένο ξυράφι. Τοποθετήστε το σε ένα απορροφητικό χαρτί ή κρεμάστε το κάπου ώστε να στεγνώσει πλήρως. Καλή ιδέα είναι να το ψεκάζετε μια στο τόσο με οινόπνευμα για να σκοτώσετε βακτήρια και μικρόβια.

Χρησιμοποιείτε τις «λούφες» για περισσότερο από 3 μήνες

Τις ποιες; Έχετε εικόνα από αυτά τα σφουγγάρια που μοιάζουν με τούλι; Ε, αυτά. Όπως και κάθε σφουγγάρι, οι «λούφες» συγκεντρώνουν μπόλικα μικρόβια κα βακτήρια, όπως ακριβώς και το σφουγγαράκι της κουζίνας. Και – όπως καταλάβατε- τα μικρόβια και τα βακτήρια αυτά μεταφέρονται αυτομάτως στην επιδερμίδα σας προκαλώντας σειρά δερματικών παθήσεων (π.χ. ακμή).

Δεν πλένετε το πόμολο

Κάθε τύπος που ξέχασε να πλύνει τα χέρια του αφού μπήκε στην τουαλέτα σας, ή φύσηξε τη μύτη του ή ξέρασε από κάποια ασθένεια πιθανότατα άγγιξε το πόμολο της πόρτας και τον διακόπτη τουλάχιστον για μία φορά. Γι’ αυτό ακριβώς και αυτές οι δύο επιφάνειες είναι οι πιο μολυσμένες στο μπάνιο. Ακόμα και αν πλένετε καλά τα χέρια σας, από τη στιγμή που θα αγγίξετε αυτές τις επιφάνειες ο κόπος σας πάει στράφι. Φροντίστε λοιπόν να τις απολυμένετε με αντιβακτηριδιακό καθαριστικό μια ή δυο φορές την εβδομάδα.

Ν. Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v