Άγνωστη αρχαία πόλη ανακαλύφθηκε στην Πίνδο!

Σε υψόμετρο 1.200 μέτρων έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, άγνωστη αρχαία πόλη στην περιοχή της Πίνδου.
Άγνωστη αρχαία πόλη ανακαλύφθηκε στην Πίνδο!
Την τελευταία δεκαετία, μια μικρή ομάδα αρχαιολόγων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με πενιχρή χρηματοδότηση, εργάζεται αργά αλλά σταθερά στον λόφο Καστρί του δήμου Γρεβενών στις ανατολικές πλαγιές της Πίνδου, ανάμεσα στα χωριά Πολυνέρι και Αλατόπετρα. Μετά από δεκάδες μικρά ευρήματα, πλέον η ομάδα των αρχαιολόγων, με επικεφαλής την Στέλλα Δρούγου, κάνει λόγο για την ανακάλυψη μιας οχυρωμένης αρχαίας πόλης με ακρόπολη, που ανήκε στην χώρα των Τυμφαίων και άνθισε τον 4ο αιώνα π.Χ.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των ερευνητών, πρόκειται για πόλη με ιδιαίτερα σημαντική θέση στην αρχαία Μακεδονία, τόσο γεωγραφικά (επέβλεπε τα περάσματα σε Θεσσαλία, Μακεδονία και Ήπειρο), όσο και λατρευτικά (βρέθηκαν σπαράγματα επιγραφών με τα γράμματα «ΙΕΡ» και «ΙΕΡΟ» στην ακρόπολη, καθώς και ίχνη ύπαρξης ναών και λατρευτικών χώρων).

«Αν και τα ευρήματα είναι πολλά και σημαντικά, εξακολουθούν πεισματικά να μένουν κρυμμένα το όνομα του θεού που λατρεύεται στον ναό και το όνομα της πόλης. Ωστόσο, όλα τα στοιχεία, η γεωγραφική θέση, τα ευρήματα ακόμη και τα χρόνια της ακμής της ακρόπολης στο τέλος του 4ου αι. π.Χ., προδίδουν τη σημασία της μέσα στο ιστορικό πλαίσιο του βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας», αναφέρει η καθηγήτρια του ΑΠΘ, Στέλλα Δρούγου.

Στη δυτική πλευρά της ακρόπολης, εντοπίστηκαν τα θεμέλια αξιόλογου κτιριακού συγκροτήματος του ύστερου 4ου αιώνα π.Χ., ενώ γύρω από μια «πλατεία» συγκεντρώνονταν ένας πετρόχτιστος ναός, μια δωρική στοά και ένα ακόμη μεγάλο κτίριο. Τα ευρήματα μαρτυρούν πως η πόλη «έζησε» ως την επικράτηση των Ρωμαίων και καταστράφηκε το 150 π.Χ. Με τα έως τώρα δεδομένα, οι ερευνητές κάνουν λόγο για την πιθανότητα διαμόρφωσης στο μέλλον ενός πολύ ενδιαφέροντος αρχαιολογικού χώρου στην τοποθεσία, ο οποίος θα είναι και αυτός με το υψηλότερο υψόμετρο στην Ελλάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v