Γιατί αλλάζει η ώρα αυτή την Κυριακή

Θυμηθείτε να γυρίσετε τα ρολόγια πίσω τα ξημερώματα της Κυριακής. Δείτε γιατί επικράτησε να αλλάζει η ώρα στο τέλος κάθε Οκτωβρίου.
Γιατί αλλάζει η ώρα αυτή την Κυριακή
Τα ξημερώματα της ερχόμενης Κυριακής, θυμηθείτε να γυρίσετε το ρολόι σας μία ώρα πίσω. Στις 4.00 τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες θα επιστρέψουν στις 3.00.

Γιατί όμως επικράτησε αυτή η αλλαγή της ώρας κάθε φθινόπωρο - πέρα από το ότι… κερδίζουμε μια ώρα ύπνου την τελευταία Κυριακή κάθε Οκτωβρίου; Στην ουσία, πρόκειται για μέτρο που θέσπισαν πολλά κράτη, ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια.

Συγκεκριμένα, στο τέλος κάθε Οκτωβρίου λήγει το μέτρο της «θερινής ώρας», δηλαδή της κερδισμένης ώρας που εφαρμόζεται την τελευταία Κυριακή κάθε Μαρτίου. Αυτό ήταν μια ιδέα του Βενιαμίν Φραγκλίνου, ο οποίος διατύπωσε την άποψη ότι η ανθρωπότητα θα κατάφερνε πολλά περισσότερα αν ξυπνούσε μια ώρα νωρίτερα. Η ιδέα του εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν η Γερμανία αποφάσισε πως αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος να εκμεταλλευτεί όσο περισσότερη ηλιοφάνεια γινόταν μέσα στο 24ωρο εν μέσω Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το ίδιο αποφάσισε και για τρία χρόνια η κυβέρνηση των ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σταδιακά, περίπου 70 κράτη του πλανήτη υιοθέτησαν το μέτρο – κυρίως του δυτικού κόσμου, αφού η Ασία και η Αφρική δεν το έχει εφαρμόσει. Η Ελλάδα το υιοθέτησε το 1973. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη των ‘90s αποφάσισε να καταστήσει την αλλαγή της ώρας υποχρεωτική για όλα τα κράτη-μέλη της τις τελευταίες Κυριακές Μαρτίου και Οκτωβρίου αντίστοιχα. Υπολογίζεται δε ότι έτσι γλιτώνονται 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας ανά έτος.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v