Οι καλύτερες ατάκες για το καλοκαίρι

Η παγκόσμια λογοτεχνία εξυμνεί την καλύτερη εποχή του χρόνου, κι εμείς σταχυολογούμε τα πιο αγαπημένα μας αποσπάσματα.
Οι καλύτερες ατάκες για το καλοκαίρι
Όταν η λογοτεχνία έχει έμπνευση, εξυμνεί το καλοκαίρι ως την εποχή που «θαυμάσια πράγματα μπορούν να συμβούν σε ήσυχους ανθρώπους». Και παραδέχεται πως η ωραιότερη εποχή του χρόνου «φτάνει τόσο κοντά στην τελειότητα όσο τίποτα άλλο σε αυτόν τον κόσμο δεν μπορεί να φτάσει». Ιδού ορισμένα από τα αγαπημένα μας λογοτεχνικά αποσπάσματα για το καλοκαίρι.

(*) Οι τίτλοι των βιβλίων που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά είναι στη μεταφρασμένη εκδοχή τους. Οι υπόλοιποι στην αρχική.

Στις αρχές του Ιουνίου ο κόσμος των φύλλων και των λεπίδων και των λουλουδιών εκρήγνυται, και κάθε ηλιοβασίλεμα είναι διαφορετικό.
John Steinbeck, Ο Χειμώνας της Διχόνοιας

Πράσινη ήταν η σιωπή, υγρό ήταν το φως,
Ο μήνας του Ιουνίου έτρεμε σαν πεταλούδα
(Green was the silence, wet was the light,
the month of June trembled like a butterfly)
Pablo Neruda, 100 Ερωτικά Σονέτα

Τα τριζόνια ένιωθαν ότι ήταν καθήκον τους να προειδοποιήσουν τους πάντες ότι το καλοκαίρι δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα. Ακόμα και τις ομορφότερες μέρες όλου του χρόνου –τις μέρες που το καλοκαίρι γίνεται φθινόπωρο– τα τριζόνια διέδιδαν τη φήμη της στεναχώριας και της αλλαγής.
E.B. White, Το δίχτυ της Καρλότας

Το καλοκαίρι είναι πάντα το καλύτερο όσων θα μπορούσαν να γίνουν.
Charles Bowden, Blue Desert 

Το καλοκαίρι, άλλωστε, είναι η εποχή που θαυμάσια πράγματα μπορούν να συμβούν σε ήσυχους ανθρώπους. Γι’ αυτούς τους λίγους μήνες, δεν χρειάζεται να είσαι αυτός που όλοι νομίζουν πως είσαι, κι αυτή η μυρωδιά φρέσκου γρασιδιού στον αέρα και η ευκαιρία να βουτήξεις στην πλευρά με τα βαθιά νερά μιας πισίνας σου δίνουν ένα κουράγιο που δεν το έχεις τον υπόλοιπο χρόνο. Μπορείς να είσαι ευγνώμων κι εύκολος, χωρίς μάτια στραμμένα πάνω σου, και χωρίς παρελθόν. Το καλοκαίρι απλώς ανοίγει την πόρτα και σε βγάζει έξω.
Deb Caletti, Honey, Baby, Sweetheart

Τα μεγάλα απογεύματα του καλοκαιριού περπατούσαμε τους δρόμους των προαστίων ανάμεσα σε μυρωδιές σφενδάμου και γρασιδιού, περιμένοντας κάτι να συμβεί.
Steven Millhauser, Dangerous Laughter

Καθετί καλό, καθετί μαγικό συμβαίνει ανάμεσα στους μήνες του Ιουνίου και του Αυγούστου.
Jenny Han, Το καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφη

Όταν οι άνθρωποι πήγαιναν διακοπές, απέβαλλαν το χειμερινό τους δέρμα, πίστευαν ότι θα μπορούσαν να γίνουν ένα νέο άτομο.
Aimee Friedman, Sea Change

Ο ζεστός καιρός ανοίγει το κρανίο μιας πόλης, αποκαλύπτοντας τον λευκό της εγκέφαλο, και την καρδιά της, φτιαγμένη από νεύρα που τσιτσιρίζουν σαν καλώδια μέσα σε λάμπα. Κι εκεί αποπνέει μια ξινή υπεράνθρωπη μυρωδιά που κάνει την ίδια την πέτρα να μοιάζει ζωντανή, με σάρκα και οστά, ενωμένη με ιστούς και παλλόμενη.
Truman Capote, Καλοκαιρινό Ταξίδι

Ήταν ένα από εκείνα τα καλοκαίρια που δεν ξεχνάς ποτέ –ένα από εκείνα τα καλοκαίρια που έρχονται σπάνια σε κάθε ζωή, αλλά αφήνουν μια πλούσια κληρονομιά όμορφων αναμνήσεων φεύγοντας– ένα από εκείνα τα καλοκαίρια τα οποία, σε έναν ευτυχή συνδυασμό υπέροχου καιρού, υπέροχων φίλων και υπέροχων πράξεων, φτάνουν τόσο κοντά στην τελειότητα όσο τίποτα άλλο σε αυτόν τον κόσμο δεν μπορεί να φτάσει.
L.M. Montgomery, Anne’s House of Dreams

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v