10 «κακές» συνήθειες που μας κάνουν καλό

Είναι το κουτσομπολιό ευεργετικό; Γιατί είναι καλό να αναβάλετε το ντους μια στο τόσο και γιατί δεν είναι κακό… να βρίζετε; Δείτε 10 «κακές» συνήθειες που τελικά μας ωφελούν.
10 «κακές» συνήθειες που μας κάνουν καλό
Πριν από λίγο καιρό, σας είχαμε μιλήσει για τις καλές συνήθειες που τελικά μπορεί να μη μας κάνουν και τόσο καλό. Τώρα, ήρθε η ώρα για να σας παραθέσουμε την… αντίστροφη λίστα. Παρακάτω, θα δείτε γιατί δέκα «κακές συνήθειες» μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά ωφέλιμες στις κατάλληλες δόσεις.

Το κουτσομπολιό
Το λεγόμενο «κοινωνικό σχόλιο» μπορεί να γίνει πηγή καυγάδων και παρεξηγήσεων αν ξεπεράσει τα εσκαμμένα, αλλά όταν παραμένει στις κατάλληλες δόσεις άκακου σχολιασμού, όπως για παράδειγμα οι συζητήσεις για το καινούριο ειδύλλιο του γραφείου ή για τις περίεργες στιλιστικές επιλογές του αφεντικού, τότε όχι μόνο μας βοηθά να αποκτήσουμε στενότερη σχέση με τους «συνεργούς» μας, αλλά απελευθερώνει και ορμόνες που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα και ανακουφίζουν από το στρες και το άγχος.

Ο καφές
Το ξέρουμε πως έχετε κουραστεί να διαβάζετε έρευνες ότι η αλόγιστη κατανάλωση καφέ επηρεάζει τα νεύρα, τον ύπνο, την διάθεση και την υγεία σας εν γένει. Ωστόσο, αν απολαμβάνετε μέχρι και τρεις κούπες του αγαπημένου σας ροφήματος την ημέρα, η καφεΐνη τους θα τονώσει μεταξύ άλλων τον μεταβολισμό και την σωματική αντοχή σας, ενώ θα μειώσει και τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στο νεφρό ή τη χολή. Μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, έδειξε επίσης πως η κατανάλωση αυτής της ποσότητας καφέ από γυναίκες μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και μακροπρόθεσμα της εμφάνισης διαβήτη.

Οι μηχανικές κινήσεις
Θυμάστε που στο σχολείο ο καθηγητής σας κατσάδιαζε συχνά όταν κινιόσασταν νευρικά στο θρανίο, όταν παίζατε ρυθμικά με το στυλό ή όταν δεν μπορούσατε να καθίσετε για πολλή ώρα σε ένα μέρος; Ε λοιπόν, είχε άδικο! Κι αυτό γιατί οι νευρικές κινήσεις υπολογίζεται ότι μπορούν να μας βοηθήσουν να κάψουμε μέχρι και 350 θερμίδες μέσα στην ημέρα, ήτοι μία… σοκολάτα. Προσπαθήστε να εντάξετε περισσότερες τέτοιες κινήσεις κατά την διάρκεια της ημέρας, όπως το να σηκώνεστε για να κλείσετε την τηλεόραση από την οθόνη αντί του τηλεκοντρόλ, να πηγαίνετε να γεμίζετε το ποτήρι σας με νερό συχνότερα και να περπατάτε ελαφρώς ανά διαστήματα, κάνοντας διάλειμμα από τον υπολογιστή ή την δουλειά σας.

Τα «γαλλικά»
Δεν είναι το άκρον άωτον της ευγένειας να βρίζετε τους γύρω σας, αλλά σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, το να εκτονώνεστε με μερικά «γαλλικά» κάπου-κάπου στον χώρο εργασίας μπορεί να βοηθήσει στο να αντιμετωπίσετε το στρες και να διατηρήσετε μακροπρόθεσμα καλές συναδελφικές σχέσεις, αφού αφενός η εκτόνωση αυτή προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον πόνο και αφετέρου συντείνει στο να μη διατηρηθούν αρνητικά συναισθήματα που αργότερα θα φέρουν «έκρηξη». Ωστόσο, οι ίδιοι ερευνητές επισημαίνουν πως τα «γαλλικά» πρέπει να περιορίζονται μόνο στις περιπτώσεις μεγάλων κρίσεων, καθώς αν γίνεται καθημερινά, οι ωφέλιμες επιδράσεις στην ανακούφιση του στρες μειώνονται.

Η αποχή από την καθαριότητα
Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά, λέει ο σοφός λαός, αλλά οι επιστήμονες βάζουν τους απαραίτητους αστερίσκους, οι οποίοι δεν θα δυσαρεστήσουν όσους μία στο τόσο βαριούνται να κάνουν ντους και το παραλείπουν μέχρι την επόμενη φορά. Όπως σημειώνουν, το καθημερινό πλύσιμο αφαιρεί τα έλαια του σώματος που κρατούν ενυδατωμένη την επιδερμίδα, καθώς και τα ωφέλιμα βακτήρια που προλαμβάνουν παθήσεις. Απλώς, μην σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις δικαιολογίες μετά το γυμναστήριο ή από μία ιδιαίτερα απαιτητική ημέρα – οι γύρω σας δεν θα το εκτιμήσουν.

Ο θυμός
Όπως και τα «γαλλικά», έτσι και ο θυμός μπορεί να εκτονώσει τα αρνητικά συναισθήματα που συσσωρεύονται μέσα μας, να μειώσει τις συνέπειες του στρες και τις πιθανότητες ενός καρδιακού επεισοδίου. Μάλιστα, σύμφωνα με ερευνητές, οι άνδρες που δεν εκτονώνουν τον θυμό τους, ο οποίος πηγάζει από το αίσθημα αδικίας στην δουλειά τους, διπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφράγματος.

Η ηλιοθεραπεία
Το πρώτο πράγμα που θα σας συμβούλευε ο καθένας το καλοκαίρι είναι να μείνετε μακριά από τον ήλιο, η ακτινοβολία του οποίου μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο για το δέρμα και την υγεία σας. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες σημειώνουν πως η συχνή και με μέτρο έκθεση στον ήλιο είναι ιδιαίτερα ευεργετική και βοηθά στην σύνθεση βιταμίνης D από τον οργανισμό, ένα «όπλο» ενάντια στις ιώσεις και τις παθήσεις των οστών.

Η τεμπελιά
Όποτε έχετε ευκαιρία, κοιμάστε μέχρι το μεσημέρι και παραμένετε στο σπίτι χαζεύοντας; Ίσως αυτή η τεμπελιά να αποβεί ευεργετική, αφού ο επαρκής ύπνος και η ξεκούραση είναι παράγοντες μακροζωίας, καλής μνήμης και καταπολέμησης του στρες. Αντίθετα, ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα, αύξηση του βάρους και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι γευστικές ατασθαλίες
Οι μικρές «γουρουνιές» της διατροφής σίγουρα μας φορτώνουν με εξτρά θερμίδες τις οποίες προσπαθούμε απελπισμένα να αποφύγουμε. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί συστήνουν μία στο τόσο να υποκύπτουμε στη λαχτάρα μας για εκείνο το γλυκό, τη σοκολάτα ή το αγαπημένο μας λαχταριστό φαγητό, για δύο λόγους: Αφενός μας κάνει να αισθανθούμε καλά σε πρώτο επίπεδο, και αφετέρου μας βοηθά να παραμείνουμε στο σωστό δρόμο της διατροφής. Κι αυτό γιατί συνήθως «λιγουρευόμαστε» το απαγορευμένο. Αν πάψει μια στο τόσο να είναι απαγορευμένο, δεν θα αποτελεί πλέον και λόγο να είμαστε δυστυχείς με την δίαιτα που ακολουθούμε.

Η αφηρημάδα
Εννοούμε εκείνες τις στιγμές που αφαιρείστε στη δουλειά σας. Που το μυαλό σας αρνείται να εστιάσει στη δουλειά, αλλά επιδίδεται σε ονειροπόληση, κάτι που κάνει το αφεντικό σας να μιλούν για αναβλητικότητα και τεμπελιά. Ε λοιπόν έχει άδικο: Έρευνα του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια σημειώνει πως το να αφήνετε το μυαλό σας να «περιπλανηθεί» μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά σας να λύνετε προβλήματα. Το μέρος του εγκεφάλου που είναι επιφορτισμένο με αυτή τη λειτουργία γίνεται πιο ενεργό συγκριτικά με τις στιγμές που είστε συγκεντρωμένοι σε εργασίες ρουτίνας. 

Πηγή 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v