Πόσα ξέρετε πραγματικά για τα Χριστούγεννα;

Ξέρεις από… Christmas; Απάντησε στο κουίζ του in2life και μάθε ενδιαφέροντα trivia για την αγαπημένη γιορτή του χρόνου.
Πόσα ξέρετε πραγματικά για τα Χριστούγεννα;
του Γιώργου Κόκουβα

Νομίζετε ότι γνωρίζετε τα πάντα για τα Χριστούγεννα, τις παραδόσεις, τα γιορτινά έθιμα, την ιστορία της Γέννησης, του Άι Βασίλη και των γλυκισμάτων που τρώμε κάθε Δεκέμβριο; Προσπαθήστε να απαντήσετε στις ερωτήσεις του παρακάτω κουίζ που σκαρώσαμε και μάθετε στις απαντήσεις ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την αγαπημένη γιορτή της χρονιάς. Μην ξεχάσετε να μας γράψετε στο τέλος του δημοσιεύματος το σκορ σας!

1.Πότε γιόρτασε για πρώτη φορά η ανθρωπότητα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου;
α. Το 1 μ.Χ.
β. Το 350 μ.Χ.
γ. Το 1054 μ.Χ.

2. Ποια είναι τα τρία παραδοσιακά χρώματα των Χριστουγέννων;
α. Το πράσινο, το κόκκινο και το χρυσό
β. Το πράσινο, το κόκκινο και το λευκό
γ. Το μπεζ, το σομόν και το τιρκουάζ

3. Ποιος ήταν σύμφωνα με την παράδοση ο πρώτος άνθρωπος που στόλισε χριστουγεννιάτικο δέντρο με φωτάκια;
α. Ο Άγιος Βασίλης της Καισαρείας, γι’ αυτό και τον τιμάμε στα κάλαντα
β. Ο Μαρτίνος Λούθηρος, για να κάνει τα παιδιά του να χαρούν
γ. Ο ιδρυτής της Coca Cola Company, ως μέρος διαφημιστικής καμπάνιας στη Νέα Υόρκη το 1886



4. Πώς προέκυψε η παράδοση με την λίστα του Άι Βασίλη με τα «καλά και τα κακά παιδιά» και τα δώρα που τους μοιράζει;
α. Από το αρχαιοελληνικό έθιμο του «αγαθού χειμώνος», κατά το οποίο οι δάσκαλοι των αθηναίων μαθητών βράβευαν τους «αγαθούς μαθητάς» με στεφάνια ελιάς στο χειμερινό ηλιοστάσιο (21/12)
β. Από την σκανδιναβική μυθολογία, κατά την οποία ο Οντίν πετούσε με ένα άλογο κάθε χειμώνα μοιράζοντας τιμωρίες ή επιβραβεύσεις
γ. Από την Αποκάλυψη του Ιωάννη και την Ημέρα της Κρίσεως, όπου «οι καλοί θα αμειφθούν και οι κακοί θα πάνε στην κόλαση»

5. Γιατί το «Christmas» γράφεται και «Xmas»;
α. Γιατί στα ελληνικά το αρχικό του Christ (Χριστός) είναι το γράμμα «Χ»
β. Το «Χ» είναι ο σταυρός (+) που σχεδίαζαν «στραβά» οι Χριστιανοί πλάι στη λέξη “mass” (λειτουργία) έξω από τους κρυφούς ναούς τους πριν την λειτουργία
γ. Έμεινε έτσι στην ποπ κουλτούρα από το 1989, όταν κυκλοφόρησε η soft πορνό ταινία «X-Christmas» και έγινε μεγάλη επιτυχία – την οποία η Καθολική Εκκλησία αφόρισε και ποτέ δεν αναγράφει έτσι τη λέξη

6. Γιατί γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου;
α. Γιατί αυτή είναι η ημερομηνία εννέα μήνες ακριβώς μετά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου, οπότε και «έμεινε έγκυος» η Παρθένος Μαρία.
β. Γιατί οι αστρονόμοι υπολόγισαν πως το λαμπρό άστρο που είδαν οι μάγοι στον ουρανό της Βηθλεέμ τη νύχτα της Γέννησης ήταν ένας κομήτης που πέρασε από τη Γη στις 25/12 του 1 π.Χ.
γ. Γιατί αυτή η ημερομηνία συμπίπτει με την παγανιστική γιορτή του Θεού του Ήλιου



7. Πώς προέκυψε το έθιμο με τα δώρα στις χριστουγεννιάτικες κάλτσες στο τζάκι;
α. Λέγεται ότι την εποχή που πρωτογιορτάστηκαν τα Χριστούγεννα, οι κάλτσες ήταν το πιο πολύτιμο δώρο, καθώς η γάγγραινα μάστιζε τον πληθυσμό της Ευρώπης
β. Λέγεται ότι ο Άγιος Νικόλαος έβαζε χρήματα κρυφά σε κάλτσες φτωχών παρθένων
γ. Λέγεται ότι παλιά τα δώρα έμπαιναν σε σάκους (sacks) αλλά οι Αμερικανοί όταν υιοθέτησαν το έθιμο παρερμήνευσαν το “sacks” ως “socks” (κάλτσες)

8. Πώς προέκυψε το ζαχαρωτό μπαστουνάκι, χαρακτηριστικό γλύκισμα των γιορτών;
α. Όταν ένας αμερικανός ζαχαροπλάστης έφτιαξε κατά λάθος ένα ζαχαρωτό μπαστούνι αντί για κλασικό ζαχαρωτό ραβδί, κλασικό γλύκισμα των Ευχαριστιών
β. Όταν ένας γερμανός κληρικός τα μοίρασε στα παιδάκια της εκκλησίας για να κάνουν ησυχία
γ. Όταν ένας γάλλος βοσκός βούτηξε το μπαστούνι του στη ζάχαρη για να απωθεί τους λύκους όταν χιόνιζε, καθώς είναι αλλεργικοί στη γεύση της και την γεύονταν νομίζοντας πως είναι χιόνι



9. Γιατί στην Ελλάδα ο Άι Βασίλης έρχεται την Πρωτοχρονιά και όχι τα Χριστούγεννα όπως σε άλλες δυτικές χώρες;
α. Γιατί οι τάρανδοι χρειάζονται μία εβδομάδα για να πετάξουν από τις ΗΠΑ ως την Ελλάδα
β. Γιατί ο Όθωνας θέσπισε «επίδομα εορτών» (πρόδρομος του «13ου μισθού») που δινόταν στους Έλληνες στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Ως εκείνη τη μέρα οι περισσότεροι δεν είχαν χρήματα για τα δώρα των παιδιών τους, αναγκαζόμενοι να μεταθέσουν την «άφιξη» του Άι Βασίλη την Πρωτοχρονιά (εξ ου και ο στίχος «δε μας καταδέχεται» στα κάλαντα)
γ. Γιατί στην Ελλάδα η μορφή του «Santa» ταυτίζεται με τον Άγιο Βασίλειο που γιορτάζει την 1η Ιανουαρίου, ενώ στη Δύση με τον Άγιο Νικόλαο που γιορτάζει νωρίτερα

10. Γιατί, σύμφωνα με την προφορική παράδοση, στα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα λέμε «δες κι εμέ το παλικάρι»;
α. Το τραγουδάκι αποτελεί παράκληση στον Άι Βασίλη να μας φέρει κι εμάς δώρο
β. Το τραγουδάκι αποτελεί ερωτικό μήνυμα προς μια γυναίκα
γ. Ο στιχουργός δεν έβρισκε άλλη λέξη να κάνει ρίμα με το «χαρτί και καλαμάρι»



Οι σωστές απαντήσεις

1-β
Η απόφαση να γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στις 25/12 λήφθηκε το 350μ.Χ. από τον Πάπα Ιούλιο Α’, επίσκοπο της Ρώμης. Μέχρι τότε δεν υπήρχε επίσημη ημερομηνία εορτασμού.
2-α
Σύμφωνα με την παράδοση, τα χρώματα των Χριστουγέννων είναι το πράσινο, σύμβολο της ζωής και της αναγέννησης, το κόκκινο, χρώμα του αίματος του Χριστού, και το χρυσό, σύμβολο του φωτός, της λάμψης και της βασιλικής ιδιότητας.
3-β
Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Μαρτίνος Λούθηρος, πατέρας του Προτεσταντισμού, πέρασε κάποτε ένα βράδυ στο δάσος και μαγεύτηκε τόσο πολύ από το θέαμα των ουράνιων άστρων που «τρύπωναν» ανάμεσα στα κλαδιά των δέντρων, που θέλησε να το αναπαραστήσει στα παιδιά του. Πήρε λοιπόν ένα έλατο από το δάσος, το πήγε στα σπίτι του και το διακόσμησε με κεριά για να απολαύσουν κι εκείνα ένα παρόμοιο θέαμα.
4-β
Η θεότητα των Βίκινγκ, Οντίν, θεωρείται «πρόδρομος» του Santa Claus, αφού σύμφωνα με τον σκανδιναβικό μύθο, κάθε χειμώνα οδηγούσε το ιπτάμενο άλογό του, τον Sleipnir (πρόδρομο των ταράνδων) που είχε οκτώ πόδια και μοίραζε δώρα στους καλούς και τιμωρίες στους κακούς, ενώ τα παιδιά γέμιζαν τις μπότες τους με κεράσματα για τον Sleipnir.
5-α
Η συντομευμένη εκδοχή της λέξης, «Xmas» οφείλεται στο ελληνικό αρχικό του Χριστού και αποτέλεσε γραπτή εκδοχή της λέξης των Χριστουγέννων από τον 16ο κιόλας αιώνα.
6-γ
Η ακριβής ημερομηνία γέννησης του Ιησού δεν είναι γνωστή – μάλιστα οι υπολογισμοί αν λάβουμε υπόψη το «άστρο» της Βηθλεέμ την τοποθετούν την άνοιξη. Ωστόσο, οι χριστιανικές αρχές τον 4ο αιώνα μ.Χ., θέλοντας να στρέψουν τους παγανιστές στον χριστιανισμό, αποφάσισαν να τα γιορτάζουν στις 25 Δεκεμβρίου, ημέρα που οι Ρωμαίοι παγανιστές γιόρταζαν την Γέννηση του θεού του Ήλιου, Μίθρα, γιορτή γνωστή ως Dies Natalis Solis Invicti (Ημέρα Γέννησης του Νικητή Ήλιου) καθώς η ημέρα ξανάρχιζε να μεγαλώνει μετά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο. Το σκεπτικό ήταν να τοποθετηθούν τα Χριστούγεννα εκείνη τη μέρα ώστε να είναι πιο ομαλός ο προσηλυτισμός των παγανιστών.
7-β
Ο δυτικός Santa Claus παραπέμπει στον Άγιο Νικόλαο που ζούσε στη Μύρνα της σημερινής Τουρκίας και φημιζόταν για την γενναιοδωρία του. Η παράδοση τον θέλει να περνά από τα σπίτια των παρθένων κοριτσιών, που δεν είχαν χρήματα και την απαραίτητη προίκα για να παντρευτούν, και έριχνε χρυσά νομίσματα από την καμινάδα τους. Τα νομίσματα συχνά έπεφταν στις κάλτσες τους που ήταν απλωμένες στο τζάκι το βράδυ για να στεγνώσουν.
8-β
Ένας γερμανός διευθυντής εκκλησιαστικής χορωδίας τον 17ο αιώνα σκέφτηκε να φτιάξει λευκά ζαχαρωτά μπαστουνάκια και να τα μοιράσει στα παιδιά της εκκλησίας, ώστε να αντέχουν την πολύωρη χριστουγεννιάτικη λειτουργία και να μην κάνουν φασαρία. Ένας γερμανός μετανάστης στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα στόλισε το δέντρο του με τέτοια μπαστουνάκια και το έθιμο γνώρισε παγκόσμια άνθιση. Το σχήμα του μπαστουνιού παραπέμπει στους βοσκούς της Γέννησης.
9-γ
Για τους Ορθόδοξους, Άι Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος και όχι ο Santa Claus (Άγιος Νικόλαος). Ο Μ. Βασίλειος έζησε στην Καππαδοκία και θεωρείται ο πατέρας της οργανωμένης φιλανθρωπίας. Πέθανε στις 31/12 του 378 και η κηδεία του την Πρωτοχρονιά του 379 θεωρήθηκε ως ευλογία για τη νέα χρονιά.
10–β
Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, οι στίχοι των καλάντων της Πρωτοχρονιάς είναι στην ουσία μια «κρυπτογραφημένη» αφιέρωση σε μια γυναίκα. Στο Βυζάντιο, υπήρχε ένας νεαρός ταπεινής καταγωγής που ήταν ερωτευμένος με μια γυναίκα υψηλής τάξης, στην οποία δεν επιτρεπόταν να απευθύνει τον λόγο, παρά στις γιορτές, οπότε συνηθιζόταν να ανταλλάσσουν όλοι ευχές. Έτσι, για να την πλησιάσει, συνέθεσε αυτό το τραγούδι στο οποίο κάθε δεύτερος στίχος αποτελεί μήνυμα για εκείνη: Την αποκαλεί ψηλή σαν δεντρολιβανιά, της λέει πως με το καπέλο της εποχής είναι σαν εκκλησιά με θόλο, της λέει πως κατανοεί πως δεν τον καταδέχεται καθώς είναι μια αρχόντισσα, πως είναι όμως γλυκιά σαν «ζαχαροκάντιο ζυμωτή» και την καλεί τέλος να του δώσει σημασία «δες κι εμέ το παλικάρι».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v