Κόστος θέρμανσης 2014-2015: Πόσο θα πληρώσω;

Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλλετ, πάνελ υπέρυθρης, σώματα λαδιού, air condition. Πόσο θα μας κοστίσει η θέρμανση για τον φετινό χειμώνα; Αναλυτικό crash test.
Κόστος θέρμανσης 2014-2015: Πόσο θα πληρώσω;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Για μια ακόμα χρονιά, έφτασε η ώρα που θα πρέπει να… ζεστάνουμε το κοκαλάκι μας εν όψει χειμώνα, εξετάζοντας όλες τις πιθανές εναλλακτικές – τζάκι, πέλλετ, πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.α. – και το πόσο αυτές θα «πονέσουν» την τσέπη μας.

Αρκετά έχουν αλλάξει από πέρυσι όσον αφορά το κόστος της εκάστοτε επιλογής, έτσι με βάση τις νέες χρεώσεις για πετρέλαιο, ρεύμα, αλλά και φυσικό αέριο δημιουργήσαμε τον παρακάτω συγκριτικό πίνακα, για να δείτε τι συμφέρει και πόσο για την θέρμανση του σπιτιού σας. Το μηνιαίο κόστος αφορά τον μήνα Δεκέμβριο και βασίζεται στις παραδοχές που βρίσκονται στο κάτω μέρος του πίνακα.

Για να δείτε το συνολικό ετήσιο κόστος για το κάθε είδος θέρμανσης, κάντε κλικ και κατεβάστε το αρχείο Word που βρίσκεται στα Σχετικά Έγγραφα.



Παραδοχές: Κόστος πετρελαίου 1,05€/λίτρο, κόστος με επιδότηση: 0,71€/λίτρο, κόστος ηλεκτρικού ρεύματος 0,185€/kwg, φυσικού αερίου: 0,80€/Νm3 , πέλλετ: 0,34€/kg, καυσόξυλου: 0,16€/kg. Επιφάνεια διαμερίσματος: 100m2 χωρίς επαρκή θερμομόνωση. Απαιτούμενη ενέργεια θέρμανσης εντός του χώρου: 102 kwh/ m2 ανά έτος. Θεωρούμε ότι η χρήση γίνεται 5 ώρες ημερησίως, για επτά ημέρες και αντιστοιχεί σε θερμοκρασία χώρου περίπου 20o C. Οι τιμές δεν συμπεριλαμβάνουν πάγια και αφορούν τον μήνα Δεκέμβριο.

Οι τιμές κόστους κατανάλωσης που προαναφέρονται, αντιπροσωπεύουν το μέσο κόστος κατανάλωσης ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο καύσιμο και το είδος της θέρμανσης για κατοικία στο νομό Αττικής, με μη επαρκή θερμομόνωση βάσει των κλιματολογικών δεδομένων της Ν. Φιλαδέλφειας.

Για περιοχές με διαφορετικά κλιματολογικά δεδομένα και σε άλλη Κλιματική Ζώνη, όλες οι αναφερόμενες καταναλώσεις πρέπει να μειωθούν ανάλογα για νοτιότερες περιοχές (έως και 36% για την πόλη των Χανίων) ή να αυξηθούν σημαντικά για βορειότερες περιοχές (π.χ +50% για την πόλη της Θεσσαλονίκης).

Ευχαριστούμε τον κ. Χρήστο Γιαννακανδρόπουλο, Μηχανολόγο - Μηχανικό Ε.Μ.Πολυτεχνείου, για τους αναλυτικούς υπολογισμούς.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v