Δώδεκα street artists που πρέπει να ανακαλύψετε

Μετατρέπουν άχρωμες όψεις κτιρίων σε έργα τέχνης, δίνουν πνοή στους γκρίζους δρόμους και περνούν κοινωνικά μηνύματα που πονάνε. 10 top καλλιτέχνες του δρόμου και τα έργα τους.
Δώδεκα street artists που πρέπει να ανακαλύψετε
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Πολλοί θα το πουν βανδαλισμό, άλλοι άνομη πράξη, όμως η αλήθεια είναι ότι την τελευταία δεκαετία το graffiti και η street art εν γένει έχει πάψει να βρίσκεται στο περιθώριο που κάποτε βρισκόταν.

Οι καλλιτέχνες του δρόμου αποκτούν την αναγνώριση που τους αξίζει, μεγάλα μουσεία φιλοξενούν εκθέσεις τους ενώ οι ίδιοι πρωταγωνιστούν σε ντοκιμαντέρ τα οποία συγκεντρώνουν πλήθος βραβείων σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε την αφρόκρεμα των street – graffiti artists, την οποία οφείλετε να γνωρίζετε, ενώ στη Photo Gallery του άρθρου μπορείτε να δείτε ακόμα περισσότερα από τα έργα τέχνης τους.

Banksy

Ο άνθρωπος που συνέδεσε όσο λίγοι το όνομά του – ή το ψευδώνυμό του καλύτερα – με το street art είναι υπεύθυνος για μερικά από τα πιο ευφάνταστα, πρωτότυπα και εντυπωσιακά έργα τέχνης σε τοίχους. Σήμα κατατεθέν της τεχνοτροπίας του, η τεχνική του stencil που χρησιμοποιεί για το σύνολο των έργων του.

Aryz

Με καταγωγή από τη Βαρκελώνη, ο Aryz δημιουργεί γιγαντιαία έργα σε τοίχους πολυκατοικιών τα οποία διακρίνονται για τον καρτουνίστικο, αλλά συνάμα ρεαλιστικό χαρακτήρα τους. Έργα του – πλην της Βαρκελώνης – μπορεί να βρει κανείς στη Νέα Υόρκη, στη Γερμανία, στην Πολωνία, την Ιταλία και την Βοσνία. Για τις εντυπωσιακές του εικόνες χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο σπρέι και ρολά. 

Felipe Pantone UB

Γεννημένος στο Buenos Aires της Αργεντινής, ο Felipe δημιούργησε το πρώτο του graffiti σε τοίχο σε ηλικία 12 ετών και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να διαδίδει το έργο του μέσα από μοναδικά «κομμάτια» τόσο σε πόλεις της Αργεντινής, όσο και της Ισπανίας όπου και μετακόμισε. 

iNO

Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών ο Έλληνας iNO ξεκίνησε από τους αθηναϊκούς δρόμους, όμως φωτο-ρεαλιστικές απεικονίσεις του σε τοίχους (και όχι μόνο) τον έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλή τόσο στην Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία κ.α.) όσο και στην Αμερική.

Kidult

Μακράν ο πιο πολιτικοποιημένος street artist παγκοσμίως, ο Kidult ξεκίνησε την… καριέρα του «χτυπώντας» με το ψευδώνυμό του τις βιτρίνες γνωστών καταστημάτων με πανάκριβα ρούχα (Hermes, Marc Jacobs, Luis Vuitton YSL κ.α.). Οι περισσότεροι θα τον χαρακτήριζαν απλά βάνδαλο, όμως ο ίδιος στηρίζει ακράδαντα τον παράνομο και ωμό χαρακτήρα του graffiti. 

Wild Drawing

Γνωστός και ως WD, o καλλιτέχνης που κοσμεί με τα εντυπωσιακά έργα του Αθήνα και Θεσσαλονίκη γεννήθηκε στο Μπαλί και είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Ινδονησίας. Ξεκίνησε να βάφει στον δρόμο το 2000, ενώ η τεχνική του περιλαμβάνει από paste ups και stencils μέχρι installations και free hand murals. Στις τοιχογραφίες του χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο έναν συνδυασμό ρολού και spray.


Dante Horoiwa

Ξεκίνησε την καριέρα του σαν σχεδιαστής διαφημίσεων, όμως έχοντας τις ρίζες του βαθιά στην πόλη του Σάο Πάολο δεν άργησε να καταπιαστεί με την τέχνη του δρόμου. Σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της street art στη Βραζιλία, ενώ τα εντυπωσιακά του έργα κοσμούν κτίρια στο Ρότερνταμ. 

ROID MSK

Με βάση του το Λονδίνο, ο Roid ξεκίνησε να βάφει στα τέλη των 90s, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια έχει καταφέρει να αποκτήσει φήμη αντάξια των μοναδικών δημιουργιών του, οι οποίες χαρακτηρίζονται από έντονα γεωμετρικά σχέδια σε έγχρωμες ή ασπρόμαυρες δημιουργίες. 

ROA

O Βέλγος καλλιτέχνης η φήμη του οποίου ξεπέρασε γρήγορα τα ευρωπαϊκά σύνορα και ταξίδεψε στη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ, εντυπωσιάζει με τα «ζωικά» του έργα τα οποία αποτυπώνονται σε πολλαπλά επίπεδα και μας δίνουν την εντύπωση ότι τα βλέπουμε με ακτίνες Χ. 

Blek Le Rat

Ο κύριος Xavier Prou υπήρξε ένας από τους πρώτους graffiti artists του Παρισιού και χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ο «πατέρας του stencil». Μάλιστα ο Banksy, είχε δηλώσει για αυτόν πως «κάθε φορά που νομίζω ότι δημιουργώ κάτι αυθεντικό, ανακαλύπτω ότι ο Blek το έχει κάνει ήδη, είκοσι χρόνια πίσω».

JR

Το πραγματικό όνομά του παραμένει άγνωστο, όμως το έργο του έχει αποσπάσει δεκάδες βραβεία και πρόσφατα μια μεγάλη έκθεση στο μουσείο Frieder Burda αποκάλυψε το εύρος του ταλέντου του. Σήμα κατατεθέν των δημιουργιών του, οι οποίες κοσμούν περιοχές του Παρισιού, του Ισραήλ, της Παλαιστίνης, είναι η χρήση της αφίσας για την δημιουργία ψηφιδωτών έργων τέχνης σε κτίρια. Ο ίδιος χαρακτηρίζει των εαυτό του ως “urban artivist”.

Vhils

Ο γεννηθείς στην Πορτογαλία Alexandre Farto είναι ένας από τους πλέον ταλαντούχους street artists, το έργο του οποίου εντυπωσιάζει τόσο οπτικά όσο και… διαδικαστικά μιας και ο Vhils χρησιμοποιεί τρυπάνια, διαφορετικά είδη μπογιάς και «ξύστρες» τοίχων για να σκαλίσει κυριολεκτικά πάνω στους τοίχους τα έργα τέχνης του.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v