Observer: Πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά

«Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή», γράφει η ανταποκρίτρια του Observer στην Αθήνα, εξηγώντας γιατί η πατρίδα της οφείλει να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Ελλάδα.
Observer: Πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά
Τις ελληνικές προσπάθειες για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα υπερασπίστηκε σθεναρά η ανταποκρίτρια του Observer στην Ελλάδα, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στην τελευταία κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας.

Πρόκειται για την δημοσιογράφο Έλενα Σμιθ, η οποία έγραψε σχετικά: «Ως Βρετανίδας, σκύβω το κεφάλι από ντροπή. Πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά».

Η συντάκτρια συνεχίζει: «Τώρα που η Αμάλ Κλούνεϊ αναθέρμανε την υπόθεση, πρέπει να διορθώσουμε ένα ιστορικό λάθος, να προχωρήσουμε στον επαναπατρισμό των γλυπτών». Μάλιστα, πρόσθεσε και την περίφημη φράση του Λόρδου Βύρωνα για να δηλώσει ακόμη πιο έντονα την στήριξή της στην επιστροφή των Γλυπτών: «Είμαι με την Ελλάδα».

Η διαμάχη θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και πολύ καιρό, αν είχαν κυριαρχήσει η λογική και η στοιχειώδης αξιοπρέπεια, ανέφερε μεταξύ άλλων στο άρθρο της, προσθέτοντας πως τρέμει «στην ιδέα του τι θα συνέβαινε αν ένα βρετανικό μνημείο είχε την τύχη του Παρθενώνα.

«Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή, αλλά να θυμάστε αυτό που ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος χαρακτηρίζει ως ανίκητο όπλο της Ελλάδας: την κοινή λογική των απλών Βρετανών που εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, στηρίζουν θερμά την επιστροφή των Γλυπτών» αναφέρει η Σμιθ, κλείνοντας με στίχους της «Ρωμιοσύνης» του Γιάννη Ρίτσου: «Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό, αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ’ τα ξένα βήματα». Χρειάζονται το φως του αττικού ουρανού για να εκτιμηθούν καλύτερα, υποστηρίζει η δημοσιογράφος.

Διαβάστε το μακροσκελές της δημοσίευμα εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v