Hi-tech κατάδυση στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Έλληνες αρχαιολόγοι χρησιμοποιώντας υψηλή τεχνολογία ξεκινούν τη διερεύνηση της θαλάσσιας περιοχής στην οποία είχε βρεθεί ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων.
Hi-tech κατάδυση στο ναυάγιο των Αντικυθήρων
Με «όπλο» τους σύγχρονα μέσα τεχνολογίας και μια hi tech στολή που θυμίζει… Iron Man, Έλληνες αρχαιολόγοι ξεκίνησαν έρευνες για το δεύτερο ναυάγιο στην περιοχή ανοικτά των Αντικυθήρων.

Στόχος τους, όχι μόνο να βρουν υπολείμματα από τον ξύλινο σκελετό του πλοίου όπου βρέθηκε ο Μηχανισμός, αλλά και να αναζητήσουν το δεύτερο κομμάτι του, το οποίο απεικονίζει τις τροχιές των πλανητών.


Η επαναστατική στολή που χρησιμοποιούν, ονομάζεται Exosuit και τους επιτρέπει να παραμείνουν για περισσότερη ώρα κάτω από το νερό, σε βάθη που φτάνουν ακόμα και τα τριακόσια μέτρα. Είναι φτιαγμένη από κράμα αλουμινίου, ενώ η εκπαίδευσή τους έγινα στο αμερικανικό Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole.

Η στολή σχεδιάστηκε από την εταιρεία Nuytco Research και διαθέτει μηχανικούς βραχίονες οι οποίοι επιτρέπουν στον δύτη όχι μόνο να κινείται στον πυθμένα αντέχοντας την μεγάλη πίεση, αλλά και ανασηκώνει αντικείμενα από τον βυθό.

Οι έρευνες για το ναυάγιο κέντρισαν το ενδιαφέρον και των διεθνών μέσων ενημέρωσης, με τους New York Times να κάνουν αναφορά σε αυτές λέγοντας ότι ο χώρος ανοικτά των Αντικυθήρων είναι πολύ πιθανό να φιλοξενεί και δεύτερο ναυάγιο.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v