Ποιες οικιακές συσκευές εκπέμπουν ακτινοβολία;

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ορισμένων οικιακών συσκευών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Δείτε ποιες είναι οι κυριότερες και πώς θα προστατευτείτε.
Ποιες οικιακές συσκευές εκπέμπουν ακτινοβολία;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που δεχόμαστε από τις συσκευές που μας «περικυκλώνουν» αποτελεί αντίκτυπο της δραστικής επιρροής που έχει η τεχνολογία στην καθημερινή μας ζωή. Επειδή όμως η ίδια αυτή τεχνολογία είναι που μας έχει λύσει τα χέρια τις τελευταίες δεκαετίες και επειδή χωρίς αυτήν ακόμα και όσοι «γκρινιάζουν» για τις ακτινοβολίες δύσκολα θα τα έβγαζαν πέρα, πρέπει να γνωρίζουμε πώς θα προστατευτούμε.

Παρακάτω θα δείτε ποιες οικιακές συσκευές εκπέμπουν την μεγαλύτερη ακτινοβολία και πώς μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τις όποιες επιδράσεις μπορεί αυτή να έχει στον οργανισμό.

Ασύρματο τηλέφωνο
Το χρησιμοποιούμε συχνά μέσα στο σπίτι, μας παρέχει ευκολία κινήσεων και συνήθως το έχουμε δίπλα μας, είτε αυτό είτε τη βάση του, συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ακτινοβολία που εκπέμπει είναι συνήθως συχνότητας 2,4 GHZ και καλό θα ήταν είτε η ασύρματη συσκευή είτε η βάση της να απέχει κάποια μέτρα από το σημείο που κοιμόμαστε ή εργαζόμαστε.

Μια καλή εναλλακτική είναι να το αντικαταστήσετε με ενσύρματο τηλέφωνο ή με ασύρματο τηλέφωνο το οποίο διαθέτει ένα ειδικό ντίμερ- ρυθμιστή, ο οποίος μεταβάλλει την ισχύ εκπομπής του, αυξομοιώνοντάς την ανάλογα με την εμβέλεια που θέλετε να έχει.

Φούρνος μικροκυμάτων
Η εύκολη λύση όταν θέλουμε να ζεστάνουμε ένα κρύο γεύμα στο σπίτι ή στη δουλειά, ο φούρνος μικροκυμάτων εκπέμπει και αυτός ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Επομένως δεν είναι ανάγκη να κάθεστε με τα… λεπτά μπροστά του ενώ αυτό ζεσταίνει το πιατάκι που γυρίζει, αλλά μπορείτε να απομακρυνθείτε και να κάνετε τις υπόλοιπες δουλειές σας στην κουζίνα, κρατώντας μια απόσταση ασφαλείας μεγαλύτερη από δύο μέτρα.

Επίσης, αυτό που θα πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι οι ηλεκτρικές συσκευές όπως ο φούρνος μικροκυμάτων, οι οποίες εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία «επηρεάζουν» και τα διπλανά δωμάτια, αφού η ακτινοβολία αυτή διαπερνά τους τοίχους. Έτσι ενδεχομένως όταν διαμορφώνετε τους χώρους του σπιτιού σας, καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη ότι μια συσκευή στην κουζίνα θα πρέπει να βρίσκεται σε επαρκή απόσταση από τον τοίχο, αν αμέσως δίπλα βρίσκεται π.χ. το δωμάτιο του μωρού.

Κινητό
Είτε το θέλουμε είτε όχι, το κινητό αποτελεί μέρος της ζωής μας και όσοι αποφαίνονται ότι «προκαλεί καρκίνο» μπορούν κάλλιστα να το…. ξεφορτωθούν και να επαναφέρουν τη χρήση των καρτοτηλεφώνων. Οι υπόλοιποι, πιο ψύχραιμοι, μπορούμε μέσω μερικών απλών συμβουλών να περιορίσουμε τη σημαντική ακτινοβολία που αυτό εκπέμπει ώστε να μην μας δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Αρχικά, όταν κοιμόμαστε καλό είναι να μην το έχουμε δίπλα στο μαξιλάρι μας, αλλά στο απέναντι κομοδίνο. Επίσης, να προτιμούμε τη χρήση hands free και όχι Bluetooth το οποίο επίσης εκπέμπει ακτινοβολία. Τέλος, όταν έχουμε χαμηλό σήμα ή βλέπουμε ότι η επικοινωνία μας με την άλλη γραμμή είναι διακεκομμένη καλό θα ήταν να κλείσουμε το κινητό και να μιλήσουμε από το σταθερό μιας και η «προσπάθεια» που γίνεται για να αποκτήσει η συσκευή σήμα την κάνει να εκπέμπει ακόμα μεγαλύτερη ακτινοβολία και να αυξάνει την ισχύ εκπομπής του.

Το ίδιο ισχύει και στο αυτοκίνητο, το οποίο όταν βρίσκεται εν κινήσει κάνει τη συσκευή μας να μεταβάλλει το ηλεκτρομαγνητικό της πεδίο, αφού προσπαθεί να «πιάσει» σήμα από διαφορετικούς σταθμούς εκπομπής. Και σε αυτήν την περίπτωση το hands free είναι μια καλή εναλλακτική. Δείτε εδώ πόσα SΑR (ρυθμός απορρόφησης ακτινοβολίας από τους ανθρώπινους ιστούς) έχει το κινητό σας. Ιδανικά, θα πρέπει να είναι κάτω από 1,5.

Τηλεόραση
Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να κοιμόμαστε με «κάτι να παίζει» στην τηλεόραση. Είναι όμως αυτό ασφαλές; Η αλήθεια είναι πως οι νέας τεχνολογίας τηλεοράσεις δεν εκπέμπουν ιδιαίτερα μεγάλη ακτινοβολία μιας και η απεικόνιση της εικόνας δημιουργείται με χρωματικό τρόπο. Αντιθέτως, οι παλιάς τεχνολογίας CRT τηλεοράσεις εκπέμπουν ακτινοβολία, αφού η εικόνα δημιουργείται από «βομβαρδισμό» της επιφάνειάς τους με ηλεκτρόνια.

Στην δεύτερη περίπτωση λοιπόν, αν έχετε τηλεόραση… παλιάς κοπής, καλό θα ήταν να απέχετε πάνω από δύο μέτρα όταν παρακολουθείτε. Ιδανικά, εφ’ όσον το επιτρέπουν τα οικονομικά σας θα μπορούσατε να πάρετε μια καινούργια τηλεόραση τύπου LED ή LCD.

Σεσουάρ
Μπορεί να μην είναι για… δολοφόνους, όμως εκπέμπει ισχυρή ακτινοβολία, αφού δημιουργεί θερμότητα με τη βοήθεια του ηλεκτρισμού μέσα από το σπείρωμα του, το οποίο υπερθερμαίνεται. Ιδανικά, δεν θα πρέπει να στεγνώνουμε τα μαλλιά μας με τις ώρες και αν κάτι τέτοιο επιτάσσεται από την πλούσια κόμη μας, τουλάχιστον να το κρατάμε λίγο μακριά από το κεφάλι μας.

Router
Το θαυματουργό κουτάκι που διαμοιράζει internet ασύρματα (και ενσύρματα) σε όλο το σπίτι εκπέμπει υψηλής συχνότητας ακτινοβολία και δεν θα πρέπει να βρίσκεται δίπλα στον χώρο που κοιμόμαστε ή περνάμε αρκετή ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν δεν το χρειαζόμαστε λοιπόν, καλό είναι να κλείνουμε την ασύρματη κεραία είτε μέσα από το software του router είτε χειροκίνητα από τη συσκευή – εφ’ όσον αυτό υποστηρίζεται από την ίδια τη συσκευή.

Εξωτερικοί παράγοντες
Σε αρκετές περιπτώσεις, μπορεί δίπλα στο σπίτι μας να βρίσκεται κάποια κεραία κινητής τηλεφωνίας. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να μετρηθεί ο χώρος μας από ειδικό συνεργείο, για το αν δέχεται ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και σε ποιο βαθμό. Αν δέχεται, τότε μπορούμε να τοποθετήσουμε ειδικά υλικά θωράκισης όπως κουρτίνες, φιλμ στα τζάμια και γειώσεις, έτσι ώστε ο χώρος μας να γίνει ασφαλής.

* Ευχαριστούμε τον κ. Βλαχάκη Μιχάλη, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του aktinovolia.com, για τις χρήσιμες πληφορίες.






Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v