10 πράγματα που δεν ξέρατε για τον γυμνισμό

Ποιοι ήταν οι πρώτοι γυμνιστές της σύγχρονης Ιστορίας; Και πόσο νόμιμος είναι ο γυμνισμός στην Ελλάδα; Δέκα πληροφορίες που θα σας εκπλήξουν.
10 πράγματα που δεν ξέρατε για τον γυμνισμό
Τα βασικά τα ξέρετε: Στις παραλίες των γυμνιστών δε γίνονται όργια, και ο γυμνισμός ως φιλοσοφία δεν έχει καμία σχέση με το σεξ και τα παρελκόμενά του. Ωραία. Καιρός να μάθετε και μερικές ακόμα ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον γυμνισμό –αφού διαβάσετε πρώτα εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον γυμνισμό στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Η πρώτη καταγεγραμμένη «λέσχη γυμνιστών» στην σύγχρονη Ιστορία ιδρύθηκε το 1891 από τον Charles Crawford στην Ινδία. Είχε μόλις τρία μέλη, τον ίδιο και τους δύο γιους ενός ιεραπόστολου που ζούσε στην περιοχή, τους Andrew και Kellogg Calderwood, και διαλύθηκε έναν χρόνο μετά την ίδρυσή της, όταν ο ιδρυτής της παντρεύτηκε για δεύτερη φορά.

Η δεύτερη (και πιο επιτυχημένη) απόπειρα για τη δημιουργία μιας επίσημης, οργανωμένης λέσχης γυμνιστών έγινε το 1903 στο Αμβούργο της Γερμανίας. Συνάντησε μεγάλη αποδοχή και εξαπλώθηκε ιδιαίτερα στη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη τη δεκαετία του 1920, αλλά η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία ήταν η αρχή του τέλους του κινήματος.

Η πρώτη λέσχη γυμνιστών στις ΗΠΑ ιδρύθηκε το 1929 στη Νέα Υόρκη. Λεγόταν American League for Physical Culture (ALPC). Τα μέλη της δικάστηκαν για προσβολή της δημοσίας αιδούς και προκλητική συμπεριφορά το 1931 και αθωώθηκαν. Η απόφαση αυτή θεωρείται ότι άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη της κουλτούρας του γυμνισμού στις ΗΠΑ.

Η βιομηχανία του γυμνισμού (ξενοδοχεία, παραλίες, ταξιδιωτικά πακέτα, κρουαζιέρες κλπ ειδικά για γυμνιστές) έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος τα τελευταία δέκα χρόνια, και αγγίζει πλέον τα 400 εκατομμύρια δολάρια σε τζίρο παγκοσμίως.

Τα τελευταία δέκα χρόνια στις ΗΠΑ ο αριθμός των club και των resorts όπου τα ρούχα είναι προαιρετικά έχει διπλασιαστεί.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 15 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο κάνουν διακοπές αφιερωμένες στον γυμνισμό.

Περίπου 50 εκατομμύρια κάθε χρόνο είναι οι Ευρωπαίοι που πηγαίνουν σε τουλάχιστον μία παραλία γυμνιστών κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά γραφεία στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία έχουν πλέον ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες και ταξίδια για γυμνιστές στα προγράμματά τους.

Και αν νομίζετε ότι όλα αυτά ισχύουν στην… προχωρημένη Δύση, να αναφέρουμε ότι και στα καθ’ ημάς ο σχετικός νόμος αναφέρει ότι «επιτρέπεται η λειτουργία στον ελληνικό χώρο κέντρων παραθερισμού γυμνιστών. Ως κέντρα παραθερισμού γυμνιστών νοούνται: Ξενοδοχεία και κάθε άλλης μορφής τουριστικές εγκαταστάσεις (όπως τα κάμπινγκ) που ύστερα από ειδική άδεια του ΕΟΤ λειτουργούν εφεξής μόνο ως κέντρα παραθερισμού γυμνιστών, ενόσω διαρκεί η άδεια αυτή. Η άσκηση γυμνισμού στο χώρο των εγκαταστάσεων των κέντρων και το χώρο του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκεται μπρος από αυτές δεν αποτελεί αδίκημα κατά τις διατάξεις του άρθρου 353 του Ποινικού Κώδικα».

Η έκρηξη του γυμνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο έχει προσελκύσει τεράστιες επενδύσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η νέα γενιά των «κέντρων παραθερισμού γυμνιστών» (όπως το θέτει ο ΕΟΤ) συναγωνίζεται τα πολυτελέστερα resorts του πλανήτη.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v