Οι 10 καλύτεροι standup comedians

Από τον Carlin και τον Pryor μέχρι τον Hicks και τον Louis C.K. συγκεντρώσαμε τους top stand-up κωμικούς, μαζί με τα ξεκαρδιστικά τους βίντεο.
Οι 10 καλύτεροι standup comedians
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το stand-up δεν είναι εύκολο πράγμα. Πρέπει να έχεις – άφθονο – χιούμορ, εμπεριστατωμένη γνώμη πάνω σε θέματα που αγγίζουν την κοινωνία, ευγλωττία, διάθεση για αυτοσαρκασμό και αυτοσχεδιασμό. Πρέπει να έχεις ταλέντο. Πολύ ταλέντο.

Οι παρακάτω καλλιτέχνες, διαθέτουν (ή διέθεταν μιας και μερικοί από αυτούς δεν βρίσκονται πλέον μαζί μας) όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, όμως τα ενσωμάτωσαν με τον δικό τους, ξεχωριστό τρόπο στην σκηνική τους παρουσία, καταφέρνοντας να ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους του χώρου τους.

George Carlin
Χαρισματικός κωμικός, συγγραφέας και ηθοποιός, ο George Carlin υπήρξε ίσως ο καλύτερος stand up comedian όλων των εποχών. Ο τρόπος με τον οποίο καυτηρίαζε επί σκηνής θέματα όπως η θρησκεία και η πολιτική, αποτέλεσαν χαρακτηριστικό δείγμα του τεράστιου ταλέντο του.


Richard Pryor
Νούμερο ένα στη λίστα του Comedy Central με τους Top 100 καλύτερους κωμικούς όλων των εποχών, ο Rickard Pryor ξεδίπλωσε το κωμικό του ταλέντο επί σκηνής πολύ πριν γίνει γνωστός στα σαλόνια του Χόλιγουντ, αλλά και αργότερα.


Bill Hicks
Έχοντας την ατυχία (ή μήπως την τύχη;) να ζήσει τα χρόνια της κυριαρχίας του αμερικάνικου ονείρου, ο μακαρίτης Hicks υπήρξε ένας εξαιρετικός stand up comedian. Αντιικομφορμιστής, βέβηλος, ακτιβιστής, άθεος και άπατρις, ο Hicks με λόγο-ξυράφι άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην σκηνή.


Louis CK
Αν και «δύσκολος» για κάποιον που δεν είναι μυημένος στο ιδιαίτερο χιούμορ του, ο Louis C.K. είναι ένας από τους κορυφαίους stand up comedian της σύγχρονης εποχής, προσφέροντας απλόχερα διασκεδαστικές δόσεις αληθινής ζωής. Το χιούμορ του διαφέρει από αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, είναι πιο «βαθύ» και τον κατατάσσει στη σχολή του Carlin.


Eddie Murphy
Πολύ πριν γίνει διάσημος στο Χόλιγουντ ως «Μπάτσος του Μπέβερλι Χιλς», ο Eddie Murphy αποδείκνυε περίτρανα το κωμικό του ταλέντο στο stand up comedy, μέσα από παραστάσεις-θρύλους όπως το Delirious. Οι εμφανίσεις του αυτές άλλωστε ήταν εκείνες που του άνοιξαν διάπλατα τις πύλες για την μεγάλη οθόνη.


Chris Rock
Κωμικός με τσαμπουκά και πηγαίο χιούμορ, ο Chris Rock ξεκίνησε και αυτός την καριέρα του ως stand up comedian πριν μεταπηδήσει στον χώρο της μεγάλης οθόνης. Τα αστεία του για τους μαύρους είναι κλασσικά και ξεκαρδιστικά, ενώ η σκηνική του παρουσία του εξασφάλισε μπόλικα βραβεία EMMY.


Dave Chappelle
Άψογος εκφραστής της σύγχρονης τηλεοπτικής κωμωδίας, ο Chapelle συμπυκνώνει με ξεκαρδιστικό τρόπο επί σκηνής, όλα τα στερεότυπα που «συνοδεύουν» τους έγχρωμους πολίτες των ΗΠΑ.


Bill Burr
Ακόμα ένας εξαιρετικός εκπρόσωπος της σύγχρονης γενιάς του stand up comedy, o Burr χαρακτηρίζεται ως «κωμικός των κωμικών», εξαιτίας της άριστης σχέσης που έχει με τους άλλους επαγγελματίες του χώρου του. Το χιούμορ του είναι «χύμα» και άκρως καννιβαλιστικό. Δείτε το παρακάτω βίντεο όπου τα 'χώνει' στη Γιόκο Όνο για να πάρετε μια γεύση.


Eddie Izzard
Κορυφαίος κωμικός, με εντυπωσιακή α λα τραβεστί σκηνική παρουσία, ο Eddie Izzard μπορεί εμφανισιακά να παραπέμπει σε drag queen αλλά τα αστεία του κάθε άλλο παρά φτηνά είναι. Αντίθετα, το χιούμορ του βασίζεται σε έναν προσεγμένο αυτοσχεδιασμό, τον οποίο συνδυάζει με αφηγηματικά στοιχεία.


Patrice O'Neal
Από τους πιο «διαδραστικούς» κωμικούς, ο O’Neal βασίστηκε κατά κύριο λόγο στην επαφή του με το κοινό για να φτιάξει την κωμική του περσόνα – και τα κατάφερε περίφημα. Το στιλ του ιδιαίτερο, οι ατάκες του φαρμακερές, ενώ ο χαρακτήρας του ενέπνευσε πολλούς άλλους ανθρώπους του χώρου του.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v