Τι ώρα θα σας τσιμπήσουν κουνούπια... αύριο;

Έλληνες επιστήμονες έφτιαξαν μια διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία προβλέπει με ακρίβεια τις ώρες που θα τσιμπάνε περισσότερο τα κουνούπια.
Τι ώρα θα σας τσιμπήσουν κουνούπια... αύριο;
Τι ώρα… ανοίγει η όρεξη των κουνουπιών; Πότε σπαταλάτε άδικα τις αντικουνουπικές ταμπλέτες και τα «φιδάκια» σας και πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να αλειφθείτε με Autan; Βάζουμε στοίχημα ότι τα ερωτήματα αυτά δεν συγκαταλέγονταν σε όσα σας είχαν απασχολήσει σε σχέση με τα κουνούπια. Μέχρι τώρα.

Τώρα, λοιπόν, Έλληνες επιστήμονες δημιούργησαν μία διαδικτυακή εφαρμογή που μας δείχνει με ακρίβεια ποιες ώρες τσιμπάνε τα κουνούπια, και μάλιστα ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρισκόμαστε. Η δημιουργία του δείκτη δραστηριότητας κουνουπιών και της ιστοσελίδας του έγινε από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (επιστημονικός υπεύθυνος Δρ. Χ. Γιαννακόπουλος) με τη συνεργασία του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου στο πλαίσιο του έργου LIFE CONOPS (συντονιστής έργου Δρ. Α. Μιχαηλάκης).

Η εφαρμογή εμφανίζει διαγράμματα με την δραστηριότητα των κουνουπιών μέσα στην ημέρα (πολύ χαμηλή έως πολύ υψηλή) η οποία σχετίζεται άμεσα με τον καιρό και τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν. Αν κάνετε κλικ στην Αθήνα, για παράδειγμα, θα διαπιστώσετε ότι σήμερα το βράδυ (Τετάρτη προς Πέμπτη) η… κουνουπο-δραστηριότητα θα είναι πολύ υψηλή από τις 21.00 ως τις 3.00 τα ξημερώματα, ενώ αύριο τις ίδιες ώρες η δραστηριότητά τους θα είναι χαμηλή προς μέτρια.

Κάντε κλικ στο http://www.conops.gr/weather για να διαπιστώσετε ιδίοις όμασι την εγκυρότητα της εφαρμογής.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v