Αυνανισμός: Έξι πράγματα που (δεν) γνωρίζετε

Πώς ωφελεί την υγεία και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνος; Ποια η ρίζα της λέξης; 6 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον αυνανισμό.
Αυνανισμός: Έξι πράγματα που (δεν) γνωρίζετε
Αποτελεί κοινωνικό ταμπού ακόμα και σήμερα, όμως όσοι δεν επιδίδονται σε αυτόν είναι – κατά πάσα πιθανότητα- μόνιμοι κάτοικοι μοναστηρίων. Ο αυνανισμός παλαιότερα είχε συνδεθεί με μια σειρά νόσων, ψυχικών και σωματικών, όμως σήμερα οι έρευνες εμφανίζουν αντίθετα αποτελέσματα.

Δείτε παρακάτω έξι ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον αυνανισμό, τις οποίες πιθανώς να αγνοούσατε.

Κάνει καλό

Σύμφωνα με αυτήν εδώ την μελέτη, ο αυνανισμός όχι μόνο δεν τυφλώνει (ούτε ρίχνει τα μαλλιά), αλλά αποτελεί φυσιολογικό τμήμα της υγιούς σεξουαλικής ανάπτυξης και φαίνεται ότι παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία. Για την ακρίβεια, τα οφέλη στις γυναίκες είναι πρόληψη των λοιμώξεων του τραχήλου της μήτρας και των ουρολοιμώξεων, ελάττωση του κινδύνου εκδηλώσεως διαβήτη τύπου ΙΙ, μειωμένη αϋπνία και αυξημένη δύναμη των μυών της πυέλου. Στους άντρες, ο αυνανισμός μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, να βελτιώσει την λειτουργία του ανοσοποιητικού και να μειώσει την κατάθλιψη. Άλλα δυνητικά οφέλη του αυνανισμού που προέκυψαν από την έρευνα είναι η μεγιστοποίηση των οργασμών, η μείωση του στρες, της αρτηριακής πίεσης και του πόνου, και η αύξηση της αυτοεκτίμησης.

Το(ν) κάνουν όλοι

Μπορεί να αποτελεί ταμπού στη σύγχρονη κοινωνία, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι δημοφιλής. Όπως αναφέρει στο iatronet, ο Ουρολόγος κ. Ανδρέας Βασιλειάδης, ποσοστό 94% των ανδρών και 40% των γυναικών αυνανίζονται, οι άντρες σε διπλάσια συχνότητα από τις γυναίκες. Τα ποσοστά αυτά πέφτουν λίγο μετά το γάμο σε 72% για τους άντρες και 38% για τις γυναίκες. Επίσης, το ποσοστό των αντρών που αυνανίζεται στην εφηβική ηλικία πλησιάζει το 100%. Το ποσοστό των εφήβων γυναικών που αυνανίζεται είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό των αντρών και κυμαίνεται γύρω στα 60-75%, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών αρχίζει να αυνανίζεται ήδη από την παιδική ηλικία.

Δεν είναι πάντα ακίνδυνος

Όπως αναφέρει ο Tobias S. Köhler, Ουρολόγος, στο Web MD, σίγουρα με τον αυνανισμό δεν κολλάμε αρρώστιες, όπως με το (χωρίς προστασία) σεξ με κάποιον σύντροφο, αλλά στη διάρκειά του κάποιοι τραυματισμοί μπορούν συμβούν. Για παράδειγμα, ο έντονος αυνανισμός μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα του πέους, ακόμα και σπάσιμο των αγγείων τα οποία διαστέλλονται κατά τη διάρκεια της στύσης. Όπως αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά: «Μετά τον αυνανισμό, το πέος μοιάζει με μελιτζάνα. Γίνεται μωβ και πρήζεται σε υπερβολικό βαθμό».

Δεν αποτελεί ένδειξη προβληματικής σχέσης

Αν αυνανίζεστε ενώ έχετε κάποιο σύντροφο και νοιώθετε τύψεις ότι μπορεί να μην τον θέλετε, οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Σίγουρα σε προβληματικές σχέσεις ένας από τους δύο καταφεύγει σε αυτόν, όμως όπως αναφέρει στο Web MD ο Σεξολόγος Logan Levkoff, μπορεί κάποιος να αυνανίζεται πολλές φορές την ημέρα και να έχει μια άψογη και υγιή σχέση με τον/την σύντροφό του.

Δεν το κάνουν μόνο οι ενήλικες

Αν νομίζατε ότι ο αυνανισμός είναι μια ενήλικη «συνήθεια», τότε ίσως να μην μεγαλώσατε… φυσιολογικά. Όπως αναφέρει ο κ. Βασιλειάδης στο iatronet, αγόρια και κορίτσια παίζουν από πολύ νωρίτερα με τα γεννητικά τους όργανα. Ιδιαίτερα τα αγόρια, πιάνουν το πέος τους από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ζωής τους, επειδή το βλέπουν σαν ένα περίεργο εξάρτημα, το οποίο προεξέχει από το υπόλοιπο σώμα τους. Επίσης, σε ηλικία πέντε ή έξι χρονών, αρκετά παιδιά επιδίδονται σε σεξουαλικές διερευνήσεις με τη μορφή παιχνιδιού με άλλα συνομήλικά τους.

Και λίγη ιστορία 

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε από πού προέκυψε η λέξη, τότε μάλλον δεν είστε και τόσο καλοί Χριστιανοί. Ο «αυνανισμός» προέρχεται από το όνομα του βιβλικού προσώπου Αυνάν, απογόνου του Ιακώβ, ο οποίος όταν ο μεγαλύτερος αδελφός του πέθανε, νυμφεύτηκε τη χήρα του αδελφού του Ηρ, με την οποία όμως δεν ήθελε να τεκνοποιήσει επειδή το παιδί που θα γεννιόταν θα ανήκε τυπικά, με βάση τον εβραϊκό νόμο, στον αδελφό του κι όχι σε εκείνον. Ο Αυνάν δεν επιθυμούσε να αποκτήσει απόγονο ο οποίος θα συνέχιζε την οικογενειακή «γραμμή» του νεκρού αδελφού του και έτσι αν και δεν αυνανιζόταν με τη σημερινή έννοια του όρου, είχε διακεκομμένη συνουσία με τη γυναίκα του.

Έτσι, όπως αναφέρει η Βίβλος, «όταν εισήρχετο προς την γυναίκα του αδελφού αυτού, εξέχειν επί την γην, του μη δούναι σπέρμα τω αδελφώ αυτού». Η πράξη του αυτή τιμωρήθηκε από τον Ιεχωβά με θάνατο, ενώ η σπατάλη του σπέρματος για σκοπούς εκτός της τεκνοποίησης θεωρείται αμαρτία μέχρι και σήμερα. Επίσημη ονομασία του όρου σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι «η κατά μόνας αμαρτία».

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v