14 πράγματα που κλείνουν φέτος τα 30

Το Tetris, τα Χελωνονιντζάκια, το Mac, ο Εξολοθρευτής, η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι και άλλα πράγματα που γίνονται φέτος 30 χρονών.
14 πράγματα που κλείνουν φέτος τα 30
Το 1984 ήταν μια γεμάτη χρονιά. Ήταν η χρονιά που γνωρίσαμε τον Εξολοθρευτή, τους Ghostbusters και τα Gremlins, που ακούσαμε για πρώτη φορά το “Do They Know It’s Christmas?”, που ο George Michael έγινε διάσημος ως τραγουδιστής των Wham, που γεννήθηκαν οι Transformers, που ψηφίστηκαν τα πρώτα Video Music Awards. Αν η τούρτα σας το 2014 θα έχει πάνω της 30 κεράκια, έχετε καλή παρέα –την παρακάτω.

Το Mac

Ήταν 24 Ιανουαρίου του 1984 όταν ο Steve Jobs έβγαλε το πρώτο Mac από μία σακούλα, του έβαλε μια δισκέτα 3,5 ιντσών, το Chariots of Fire αντήχησε στην αίθουσα και το μηχάνημα μίλησε. Και είπε τα εξής: «Γεια σας, είμαι το Macintosh. Είναι υπέροχη η αίσθηση να είσαι έξω από τη σακούλα. Ασυνήθιστο καθώς είμαι στους δημόσιους λόγους, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μόνο μια σκέψη που έκανα την πρώτη φορά που συνάντησα έναν υπολογιστή IBM: Ποτέ μην εμπιστεύεσαι ένα computer που δεν μπορείς να σηκώσεις».

Τα καλλυντικά Mac

Μετά από χρόνια τα οποία πέρασαν φτιάχνοντας σπιτικό lip gloss στην κουζίνα τους και πουλώντας σκιές από το σαλόνι τους, ο Frank Toskan και ο Frank Angelo έστησαν έναν πάγκο σε ένα εμπορικό κέντρο του Toronto και άρχισαν να πουλάνε τα “Makeup Art Cosmetics” τους. Η MAC σήμερα είναι θυγατρική του μεγαθήριου των 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων που λέγεται Estee Lauder.

Το Tetris

Ο ρώσος προγραμματιστής Alexey Pajitnov παρουσίασε σε ένα ενθουσιώδες κοινό την πρώτη έκδοση του καινούριου παιχνιδιού του στις 6 Ιουνίου του 1984. Τριάντα χρόνια αργότερα, δυσκολευόμαστε να σκεφτούμε κάποιον που δεν θα χαμογελάσει στο άκουσμα αυτής της μελωδίας.

Τα Χελωνονιντζάκια

Ο Peter Laird και ο Kevin Eastman σχεδίασαν ένα κόμικς το οποίο πωλούσαν μέσω ταχυδρομείου από το… σαλόνι του σπιτιού τους. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε το 1984, ενώ στα σχέδια δεν περιλαμβανόταν η συνέχιση της σειράς. Η τεράστια παγκόσμια επιτυχία, βέβαια, τα ανέτρεψε όλα –και τους έκανε εκατομμυριούχους.

Το Band Aid

Band Aid ήταν το όνομα του super group που δημιουργήθηκε από μέλη των Duran Duran, Bananarama, Culture Club, Kool and the Gang, U2 και Chris Cross, και τους Paul Young και George Michael, μεταξύ άλλων, για να τραγουδήσει το “Do They Know It’s Christmas?”. Το κομμάτι, που γράφτηκε από τους Bob Geldof και Midge Ure για να συγκεντρώσει οικονομική ενίσχυση για την Αιθιοπία, έγινε το νούμερο ένα single όλων των εποχών στα βρετανικά charts. Και παρέμεινε σε αυτήν την θέση μέχρι το 1997, όταν το ξεπέρασε το Candle in the Wind, που έγραψε ο Elton John για την Πριγκίπισσα Diana.



Η επιτυχία του George Michael

Το "Wake Me Up Before You Go-Go" των Wham κατακτά την κορυφή των charts σε Αγγλία και Αμερική, και ακολουθούν την ίδια χρονιά τα Careless Whisper, Everything She Wants και Freedom.

Ο Mark Zuckerberg και η Scarlett Johansson

Ο δημιουργός του Facebook κλείνει τον ερχόμενο Μάιο τα 30, και η «πιο σέξι γυναίκα του πλανήτη» σύμφωνα με τις εννιά στις δέκα έρευνες που δημοσιεύονται κάθε χρόνο το ίδιο.

Τα Video Music Awards

Η Madonna φοράει νυφικό και σέρνεται στα πατώματα τραγουδώντας “Like a Virgin”, η Cyndi Lauper κερδίζει το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για το "Girls Just Want to Have Fun" και ο Michael Jackson σαρώνει όλα τα υπόλοιπα με το Thriller του. Ήταν τα πρώτα Video Music Awards, χωρίς το πρόθεμα “MTV” στον τίτλο τους.

Το TED

Μπορεί στην Ελλάδα τα TEDx να έγιναν δημοφιλή μόλις τα τελευταία χρόνια, στην Αμερική δεν είναι καθόλου καινούρια. Το πρώτο TED διοργανώθηκε το 1984 στο Monterey της Καλιφόρνια από τον γραφίστα Richard Saul Wurman. Στις παρουσιάσεις περιλαμβάνονταν η νέα ακυκλοφόρητη ακόμα ανακάλυψη της Sony με το περίεργο όνομα “compact disc”, η ομιλία κάποιου Nicholas Negroponte (μετέπειτα ιδρυτή του One Laptop Per Child) και παράξενα, τρισδιάστατα γραφικά από την εταιρεία του George Lucas, LucasFilm.

Οι Transformers

Η Hasbro απέκτησε τα δικαιώματα των πιο επιτυχημένων παιχνιδιών της δεκαετίας του ’80, από την ιαπωνική εταιρεία Takara. Και τον Σεπτέμβριο του 1984, μία μίνι σειρά τριών επεισοδίων σύστησε τους Transformers στα παιδιά της Δύσης.



Ο Εξολοθρευτής

Ήταν 26 Οκτωβρίου του 1984 όταν ένας νεοφερμένος στο Χόλιγουντ ηθοποιός με παράξενη, ελαφρώς γερμανική προφορά, ακούστηκε να λέει “I’ll be back”.



Οι Ghostbusters

Λίγους μήνες νωρίτερα, στις 8 Ιουνίου του 1984, ο Dan Aykroyd, ο Bill Murray και η Sigourney Weaver εξολόθρευαν το πρώτο τους φάντασμα.

 
Και άλλες ταινίες

Το 1984 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για την παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία. Ο Ιντιάνα Τζόουνς, το Karate Kid, τα Gremlins, η Μεγάλη των Μπάτσων Σχολή, ο Αμαντέους του Μίλος Φόρμαν και ο Μπάτσος του Μπέβερλι Χιλς εμφανίστηκαν τότε για πρώτη φορά στις σκοτεινές αίθουσες. Και οι αδελφοί Κοέν γύρισαν τότε την πρώτη τους ταινία, το Blood Simple, με πρωταγωνίστρια την Frances McDormand, με την οποία παντρεύτηκε –και είναι ακόμα μαζί της– ένας εκ των δύο, ο Joel Coen.

Και βιβλία

Όχι, το οργουελικό 1984 (που σας ήρθε πρώτο στο μυαλό) δεν μετράει –γιατί φυσικά δεν κυκλοφόρησε τότε, αλλά το 1949. Στα βιβλία-θρύλους που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα ράφια πριν από 30 ακριβώς χρόνια συμπεριλαμβάνονται η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι, του Μίλαν Κούντερα, το Talisman του Στίβεν Κινγκ, το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη του Tom Clancy και Οι Μάγισσες του Ήστγουϊκ του John Updike.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v