Ραδιόφωνο στα 90’s: Επτά ιστορικοί σταθμοί

Γυρίζουμε τον χρόνο πίσω και θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικότερες ερτζιανές στιγμές από το ραδιόφωνο των 90s.
Ραδιόφωνο στα 90’s: Επτά ιστορικοί σταθμοί
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ραδιόφωνο με στυλ, χαρακτήρα, μεράκι, ραδιόφωνο με ψυχή. Εκπομπές με τις οποίες ταυτιζόσουν σε τέτοιο σημείο που άθελά σου ανέπτυσσες μια ιδιαίτερη «σχέση» με τον εκάστοτε παραγωγό, έστω και αν δεν τον είχες δει/ γνωρίσει ποτέ από κοντά. Κάπως έτσι ήταν σε γενικές γραμμές το ραδιόφωνο των 90’s, μιας δεκαετίας που φαντάζει αρκετά κοντινή όμως κάθε άλλο παρά τέτοια είναι.

Τριάντα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την εποχή που ο ΑΝΤ1, ο Rock FM, ο Ρόδον και δεκάδες άλλοι σταθμοί έκαναν τα πρώτα τους βήματα στα ερτζιανά στηριζόμενοι σε παραγωγούς που «το είχαν». Μερικοί από αυτούς τους σταθμούς δεν υπάρχουν πλέον, άλλοι άλλαξαν όνομα, ορισμένοι συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

"Ήταν μια πειραματική δεκαετία, η οποία έδωσε ωραία στοιχεία κανονικού ραδιοφώνου, με ποιοτικές εκπομπές και έναν πρωτόγνωρο ενθουσιασμό", θυμάται ο Χρήστος Καρυώτης, ραδιοφωνικός (τότε) παραγωγός στον Ρόδον και στον Μελωδία.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε τους πιο χαρακτηριστικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς των 90s και σας καλούμε να μοιραστείτε μαζί μας τους δικούς σας αγαπημένους από εκείνη την «χρυσή» εποχή.

Antenna 97,2
Ο σημερινός… Easy 97,2 υπήρξε ένας εκ των κορυφαίων ραδιοφωνικών σταθμών στην δεκαετία του ’90 με πολύ δυναμική παρουσία στο ξένο, κατά κύριο λόγο, ρεπερτόριο μέσα από τις επιλογές του Αλέξανδρου Ριχάρδου. Σταθερή αξία και η εκπομπή τα «Κακά Κορίτσια» με τη Μαρία Λεμονιά και την Έλενα Καραμίχαλου να παίζουν τις ελληνικές ποπ επιτυχίες της εποχής. Αξέχαστες, επίσης οι Πρωινές Χειρηλασίες, του μακαρίτη Γιάννη Καλαμίτση, καθώς επίσης και οι μουσικές εκπομπές του Μιχάλη Τσαουσόπουλου και του Νίκου Μουρατίδη.

Jeronimo Groovy 88,9
Μπορεί να δημιουργήθηκε αρκετές δεκαετίες πριν (από το 1966), όμως αναμφίβολα η δεκαετία των 90’s μαζί με… ολίγη από 80s ιδιαίτερα προς το τέλος, ανήκει δικαιωματικά στον Jeronimo Groovy, τον σταθμό που γαλούχησε μια ολόκληρη γενιά ακροατών. Ο «ερασιτεχνικός επαγγελματισμός» των νεαρών παραγωγών του σίγουρα έκανε τη διαφορά, ενώ τα parties που διοργάνωνε συχνά πυκνά έχουν αφήσει ιστορία, μαζί με τις μεταμεσονύκτιες συζητήσεις με διαφορετικό παραγωγό κάθε βράδυ, όπου οι ακροατές έπαιρναν τηλέφωνο για να πουν ο καθένας…. το μακρύ του και το κοντό του. Στην δεκαετία του 90, αναμφίβολα ξεχώρισαν και αρκετές χιουμοριστικές παραγωγές, πλην των μπόλικων μουσικών, με αποκορύφωμα το Disaster Time με τους Αλέξανδρο Πέτρακα και Τάκη Φωτίου. Ο σταθμός σταμάτησε να εκπέμπει το 2004.



Ρόδον 94,4
Αν και με μικρή διάρκεια ζωής (1994-1997) ο Ρόδον υπήρξε σταθμός… σταθμός των 90’s που αποτέλεσε συνέχεια του Rock FM 96,8 κρατώντας αρκετούς από τους ίδιους παραγωγούς, όπως ο Χρήστος Δασκαλόπουλος, ο Θοδωρής Μανίκας, η Θάλεια Καραμολέγκου και Τάκης Γιαννούτσος. Το ρεπερτόριό του, για το οποίο έγινε και διάσημος εκείνη την εποχή, στηρίχτηκε εξ’ ολοκλήρου σε μουσικές από ένα ευρύ φάσμα της ρόκ των 90’s (garage, punk, post punk, new wave).



Μελωδία FM
Είναι αρχές των 90’s και το καλό ελληνικό τραγούδι βρίσκει επιτέλους στέγη στα ερτζιανά. Ο Μελωδία FM 100 με παραγωγούς όπως ο Οδυσσέας Ιωάννου, ο Δημήτρης Χατζόπουλος, ο Χρήστος Καρυώτης και η Μαργαρίτα Μυτιληναίου επιμένει… έντεχνα και καταφέρνει να κάνει τη διαφορά παρέχοντας την δυνατότητα σε νέους συνθέτες να ακουστούν. Κλασικό το σήμα του σταθμού, δανεισμένο από το «Επέστρεφε» του Θάνου Μικρούτσικου.



ΚΛΙΚ FM
Ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πέτρου Κωστόπουλου δημιουργήθηκε λίγο μετά την κυκλοφορία του ομώνυμου περιοδικού, τον Οκτώβριο του 1989, λανσάροντας για πρώτη φορά στα FM την φιλοσοφία του ελληνικού lifestyle για την οποία διακρίθηκε (και επικρίθηκε) ο δημιουργός του. Οι μουσικές επιλογές δια χειρός Νίκου Μουρατίδη και Γιάννη Νενέ γίνονται instant hits της εποχής («πώς το λένε αυτό που παίζει στον KLIK;») και το ραδιοφωνικό κοινό ακούει ποιοτική ξένη μουσική, χωρίς πολύ μπλα-μπλα.



Atlantis
Ιστορικός σταθμός των 90’s ο οποίος γεννήθηκε το 1991 λειτούργησε μέχρι το 2001 στους 90, επέστρεψε το 2003 ως «Ράδιο Μαχητής» στους 88,4, ενώ τον Φεβρουάριο του 2004 ήταν στους 103,4 για να καταλήξει σήμερα να «αράξει» στους 105,2. Όσοι άκουσαν τις εκπομπές του στα 90’s με άφθονο ροκ, punk, μέταλ και χίπ χοπ, λένε πως δεν συγκρίνονται από πλευράς ποιότητας με τις σημερινές (σε αρκετές από αυτές συμμετείχε και ο τραγουδιστής των Panx Romana), όμως η αλήθεια είναι ότι ο Atlantis υπήρξε ο χαρακτηριστικότερος underground σταθμός της δεκαετίας του 90 και συνώνυμος της «ελεύθερης ραδιοφωνίας». Και το γεγονός ότι κατάφερε να επιζήσει μέχρι σήμερα λέει πολλά.

Jazz FM 102,4
Καλτ σταθμός, μετεξέλιξη του ερασιτεχνικού Star Radio 92,4 ο οποίος γεννήθηκε το 1991 και παρέμεινε στον αέρα αρχικά μόνο στη νυχτερινή ζωή και εν συνεχεία ως 24ωρος. Υπήρξε ο πρώτος σταθμός που έβαλε την jazz στα αθηναϊκά ερτζιανά, όμως ο κύκλος του ήταν πολύ μικρός συγκριτικά με την αίσθηση που προκάλεσε. Το καλοκαίρι του 1996 η ομάδα του σταθμού αποδέχεται την πρόταση της ΙΜΑΚΟ και παραχωρεί την συχνότητά του στο, επίσης κλασικό σταθμό των 90’s, Nitro Radio.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v