Ντόπινγκ: Από τον Μπιγκ Μπεν στον Κεντέρη

Τρέχουν, τρέχουν και ακόμη θα έτρεχαν οι σύγχρονες «αντιλόπες» εάν δεν τους σταματούσαν οι αναλύσεις που έδειξαν ότι ήταν... ντοπέ.
Ντόπινγκ: Από τον Μπιγκ Μπεν στον Κεντέρη
του Γιώργου Φλώκα

Εικοσιπέντε χρόνια συμπληρώνονται αυτή την εβδομάδα από το πρώτο σχετικό σκάνδαλο που συντάραξε το παγκόσμιο φιλοθεάμον κοινό και αφορούσε τον χρυσό Ολυμπιονίκη της Σεούλ, Μπεν Τζόνσον ή Μπιγκ Μπεν. Ο Μπιγκ Μπεν είχε... τρελάνει τα χρονόμετρα όταν είχε τρέξει τα 100 μέτρα σπριντ σε μόλις 9,79 δευτερόλεπτα, αφήνοντας δεύτερο και καταϊδρωμένο τον αμερικανό Καρλ Λιούις.

Ωστόσο, βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένων στεροειδών, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί το χρυσό μετάλλιο, στο μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει πλήξει ποτέ τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Τζόνσον επέστρεψε στην ενεργό δράση μετά από διετή αποκλεισμό και μάλιστα, έφθασε έως τους ημιτελικούς στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης το 1992, ωστόσο δεν έμαθε από το πάθημά του και αποκλείστηκε εφ’ όρου ζωής από τις αθλητικές διοργανώσεις καθώς βρέθηκε θετικός σε υπερβολικά επίπεδα τεστοστερόνης.

Ο αθλητισμός ωστόσο συνέχισε να συνταράσσεται από σκάνδαλα ντόπινγκ, καθώς η εξωαγωνιστική μάχη αθλητών και ομοσπονδιών για καλύτερες επιδόσεις με αθέμιτα μέσα συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ας δούμε μερικές από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις.

Κατερίνα Θάνου / Κώστας Κεντέρης: Οι δυο αθλητές, μεγάλες ελπίδες της Ελλάδας για μετάλλια στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, κατηγορήθηκαν για ψεύτικο ατύχημα με μοτοσικλέτα ώστε να αποφύγουν τον έλεγχο ντόπινγκ. Και στους δυο επιβλήθηκε διετής αποκλεισμός.

Katrin Krabbe: Η γερμανίδα πρωταθλήτρια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Τόκιο το 1991 δεν κατάφερε ποτέ να αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς αποκλείσθηκε λόγω χρήσης αναβολικών.



Linford Christie: Στα 32 του, ήταν ο γηραιότερος που έχει κερδίσει ποτέ την κούρσα των 100 μέτρων σε Ολυμπιακούς, παίρνοντας το χρυσό στη Βαρκελώνη το 1992. Μετά από επτά χρόνια, έτοιμος να εγκαταλείψει τα τερέν, βρέθηκε θετικός σε ναδρολόνη.

Dennis Mitchell: Ο Αμερικανός αθλητής που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 4x100 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 βρέθηκε θετικός σε υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης το 1998. Η δικαιολογία του, ότι είχε «καταναλώσει πέντε μπύρες και κάνει τέσσερις φορές σεξ με τη γυναίκα του, επειδή ήταν τα γενέθλιά της» έπεισε την Αμερικανική Ακαδημία Στίβου, αλλά όχι την IAAAF.

Marion Jones: Τρία χρυσά και δύο χάλκινα μετάλλια εκτίναξαν την Αμερικανίδα αθλήτρια στην ελίτ του παγκόσμιου στίβου. Όλα ξεκίνησαν στο Σύδνεϋ, όπου το 2000 η Jones έδωσε ρέστα στο σπριντ. Τα ρέστα, όμως, της επιστράφηκαν με τόκο, όταν έγινε γνωστό το 2007 πως είχε κάνει χρήση αναβολικών. Οι ΗΠΑ δεν χαρίζονται σε τέτοιες υποθέσεις και η Marion Jones καταδικάστηκε σε εξάμηνη φυλάκιση, αφού της αφαιρέθηκαν τα μετάλλια. Με δάκρυα στα μάτια, η πρώην αθλήτρια απολογήθηκε στο κοινό και πλέον αποφάσισε να συνεχίσει την ζωή της, παίζοντας μπάσκετ στο γυναικείο NBA.



Lance Armstrong: Ο παγκοσμίου φήμης ποδηλάτης, και νικητής από τη μάχη με τον καρκίνο βρέθηκε θετικός στην ορμόνη EPO (ερυθροποιητίνη) μεταξύ άλλων απαγορευμένων ουσιών τον Αύγουστο του 2012, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθούν οι επτά τίτλοι που είχε κατακτήσει στον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας και το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 2000.



Merlene Ottey: Η Τζαμαϊκανή σπρίντερ που έτρεχε με τα χρώματα της Σλοβενίας αποκλείστηκε από το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σεβίλλης το 1999 καθώς βρέθηκε θετική σε ναδρολόνη. Είχε προλάβει να κερδίσει περί τους 200 παγκόσμιους τίτλους.

Dwain Chambers: Ο βρετανός πρωταθλητής που συναγωνιζόταν τα «ιερά τέρατα» των 100 μέτρων και ένας από τους ελάχιστους ευρωπαίους που έχουν σπάσει το φράγμα των 10 δευτερολέπτων, έλαβε διετή αποκλεισμό από όλες τις διοργανώσεις το 2003 αφού βρέθηκε θετικός στο στεροειδές THG. Του αφαιρέθηκε το χρυσό μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό του 2002 ενώ δεν κατάφερε να αγωνιστεί ξανά σε Ολυμπιακούς.

Tim Montgomery: Ο αμερικανός που έσπασε τα χρονόμετρα, κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ στα 9,78 δευτερόλεπτα το 2002, παραδέχτηκε αργότερα ότι ήταν ντοπαρισμένος στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ το 2000.

Marion Jones: Η αμερικανίδα υπερπρωταθλήτρια και σύντροφος του Montgomery έγινε η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να πάρει πέντε μετάλλια σε μια Ολυμπιάδα, αυτή του Σίδνεϊ το 2000. Μετά από χρόνια άρνησης, παραδέχτηκε τελικά το ντοπάρισμα και μάλιστα, φυλακίστηκε για τις ψευδείς καταθέσεις προς τις αμερικανικές αρχές.

Justin Gatlin: Ο αμερικανός πρωταθλητής που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κούρσα των 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς της Αθήνας έχει ήδη υποστεί δυο αποκλεισμούς, ο ένας εκ των οποίων τετραετής, για υπερβολικά επίπεδα τεστοστερόνης. Ωστόσο, συνεχίζει ακάθεκτος και κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 και δυο ασημένια μετάλλια στο εφετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου.

Veronica Campbell-Brown: Η τζαμαϊκανή δις παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 200 μέτρα αποκλείστηκε καθώς βρέθηκε θετική στη χρήση απαγορευμένων διουρητικών σε τουρνουά εφέτος το Μάιο.

Sherone Simpson: Η τζαμαϊκανή χρυσή ολυμπιονίκης στην Αθήνα, που έλαβε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου μαζί με την ομάδα σκυταλοδρομίας της χώρας της, βρέθηκε θετική στη χρήση της απαγορευμένης ουσίας οξυλοφρύνης.

Asafa Powel: Είχε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα από το 2005 έως το 2008. Βρέθηκε θετικός σε χρήση οξυλοφρύνης σε εθνικό τουρνουά στη Τζαμάικα τον Ιούνιο.

Tyson Gay: Ο αμερικανός σπρίντερ είχε «σκουπίσει» τα μετάλλια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Οσάκα το 2007, καθώς είχε πάρει το χρυσό στα 100, τα 200 μέτρα καθώς και στη σκυταλοδρομία των 4x100 με την ομάδα των ΗΠΑ. Βρέθηκε φέτος το Μάιο να έχει χρησιμοποιήσει ουσίες που δεν έχουν αναγνωριστεί ακομη…

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v