Βαριές ποινές για τους τραγικούς θανάτους στη Marfin

Τρεις από τους τέσσερις κατηγορουμένους για τους θανάτους των υπαλλήλων της Marfin τον Μάιο του 2010 καταδικάστηκαν με βαριές ποινές.
Βαριές ποινές για τους τραγικούς θανάτους στη Marfin
Με βαριές ποινές ολοκληρώθηκε η δίκη των στελεχών της Marfin, για τον θάνατο τριών υπαλλήλων και τον τραυματισμό άλλων εικοσιενός στο κατάστημα της οδού Σταδίου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τον Μάιο του 2010.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τον διευθύνοντα σύμβουλο της Marfin, Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο, τον υπεύθυνο ασφαλείας του κτιρίου Εμμανουήλ Βελονάκη και την διευθύντρια του καταστήματος Άννα Βακαλοπούλου, ενώ αθώωσε την υποδιευθύντρια του καταστήματος Αναστασία Κούκου.

Οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης, οι δύο πρώτοι 22 ετών και η κ. Βακαλοπούλου 5 ετών και ενός μήνα, για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας των τριών υπαλλήλων, ανάμεσα στους οποίους ήταν η έγκυος Αγγελική Παπαθανασοπούλου, και σωματικές βλάβες εικοσιενός τραπεζικών υπαλλήλων.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους τρεις καταδικασθέντες, ενώ έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, θέτοντας όμως όρο για τους δύο πρώτους κατηγορούμενους την καταβολή, εντός 40 ημερών, χρηματικής εγγύησης 30.000 ευρώ.

Επίσης, με πρόταση της εισαγγελέως, το δικαστήριο διαβιβάζει αντίγραφα της δικογραφίας στην εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σε βάρος και κάθε άλλου υπευθύνου της τράπεζας για το τραγικό συμβάν.

Στην πρότασή της η εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή και των τεσσάρων στελεχών της τράπεζας τόσο για τον θάνατο των τριών όσο και για τη σωρεία των σωματικών βλαβών σε βάρος άλλων εργαζομένων. Όπως είχε αναφέρει στην πρότασή της, οι κατηγορούμενοι «μπορούσαν να προβλέψουν και να αποτρέψουν το αποτέλεσμα, αλλά εκείνοι δεν έλαβαν κανένα μέτρο πυροπροστασίας ή εκκένωσης του κτιρίου».

Η εισαγγελέας μάλιστα τόνισε ότι οι κατηγορούμενοι «ακόμη και την ύστατη στιγμή δεν εκκένωσαν το κατάστημα, το οποίο ήταν γυμνό και απροστάτευτο. Έπρεπε να εκκενωθεί, όπως εκκενώθηκαν άλλες τράπεζες στην περιοχή εκείνη την ημέρα». Σύμφωνα με την ίδια, οι κατηγορούμενοι ήταν υποχρεωμένοι να μεριμνήσουν για την πυρασφάλεια αλλά και την εκπαίδευση του προσωπικού, καθότι το συγκεκριμένο κατάστημα γινόταν συνεχώς στόχος εμπρησμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v