«Βαθύ λαρύγγι» εκθέτει τις ΗΠΑ για παρακολουθήσεις

Το νέο "βαθύ λαρύγγι" που αποκάλυψε σκάνδαλο παρακολουθήσεων, και μέσω social media, από την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι μόλις 29 ετών.
«Βαθύ λαρύγγι» εκθέτει τις ΗΠΑ για παρακολουθήσεις
Σάλος έχει ξεσπάσει σχετικά με νέες πληροφορίες για τα προγράμματα παρακολούθησης των Αμερικανών από την κυβέρνηση τους.

Οι αποκαλύψεις αυτές έγιναν από τον Edward Snowden, ο οποίος αναμένεται να μείνει στην ιστορία ως ένας από τους ανθρώπους που ξεσκέπασαν ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά της NSA (National Security Agency).

Το «βαθύ λαρύγγι», είναι ένας πρώην τεχνικός βοηθός της CIA (Central Intelligence Agency) ο οποίος τα τελευταία τέσσερα χρόνια εργαζόταν στην NSA ως υπάλληλος εξωτερικών συνεργατών, όπως η Booz Allen και η Dell.

Τα έγγραφα που διέρρευσε ο 29χρονος, τα οποία δημοσίευσε ο Guardian, αφορούσαν εντολή μυστικού ειδικού δικαστηρίου, το οποίο λειτούργει σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας, που υποχρέωνε την εταιρία τηλεπικοινωνιών Verizon να παραδώσει στην NSA, πληροφορίες σχετικά με χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις.

Την αποκάλυψη αυτή, ακολούθησε ένα νέο δημοσίευμα στον Guardian και στην Washington Post, ότι η NSA παρακολουθεί την διαδικτυακή επικοινωνία των πολιτών, μέσω servers εταιριών, όπως το Facebook, στα πλαίσια του προγράμματος Prism.

Η κυβέρνηση φαίνεται να χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να παρακολουθεί αλλοδαπούς, τους οποίους υποπτεύεται ως πιθανούς τρομοκράτες.

Ο διοικητής των Αμερικανών υπηρεσιών πληροφοριών, James Clapper, χαρακτήρισε την διαρροή αυτών των εγγράφων ως άκρως επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια, ενώ διέψευσε ότι το Prism χρησιμοποιείται για να καταγράφει το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον Guardian, ο Edward από την στιγμή που διέρρευσε αυτά τα άκρως απόρρητα έγγραφα, δεν θέλησε να παραμείνει ανώνυμος. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν θεωρεί πως οι πράξεις του ήταν λανθασμένες, καθώς υποστηρίζει ότι με τέτοιου είδους προγράμματα η κυβέρνηση παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

Αυτή την στιγμή, ο Edward βρίσκεται στο Hong Kong, με την ελπίδα ότι με αυτόν τον τρόπο η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα τον συλλάβει για τις διαρροές για τις οποίες κατηγορείται.



Πηγή: guardian.co.uk


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v