Οι ελληνικές κόντρες του Twitter

Πολιτικοί και δημοσιογράφοι, ανώνυμοι και μη, βουλευτές και συγγραφείς δείχνουν τα δόντια τους στο Twitter, με αποτέλεσμα «πιπεράτους» διαδικτυακούς καβγάδες.
Οι ελληνικές κόντρες του Twitter
Το πρόσφατο ξέσπασμα του Πέτρου Τατσόπουλου εναντίον του γνωστού blogger Πιτσιρίκου είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου των διαδικτυακών «καβγάδων» πολιτικών και μη, ανώνυμων ή επώνυμων χρηστών του Twitter. Το πρωθυπουργικό γραφείο εναντίον του Πιτσιρίκου, ο Κώστας Βαξεβάνης εναντίον Αλαφούζου και ο Άδωνις Γεωργιάδης… εναντίον όλων έχουν μετατρέψει πολλάκις το δημοφιλές social network σε πεδίο μάχης, κι εμείς θυμόμαστε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές.

*Μουρούτης εναντίον Πιτσιρίκου
Όλα ξεκίνησαν στις 16 Απριλίου, όταν ο Πιτσιρίκος τουίταρε σχετικά με τα γεγονότα της Βοστώνης: «Ο μαραθώνιος είναι ένα επικίνδυνο άθλημα». Ο εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού, Γιώργος Μουρούτης, προχώρησε σε απαντητικό tweet, αποκαλύπτοντας το όνομα του γνωστού blogger, λέγοντας πως «ο αναρχικός της καρπαζιάς, (το ονοματεπώνυμο του Πιτσιρίκου), μετά την Μαρφίν λοιδορεί και το αίμα που χύθηκε στη Βοστώνη. Παρέα του Unfollow».

Η κόντρα που ξέσπασε αφορούσε περισσότερο όχι το tweet για τον Μαραθώνιο, αλλά τον τρόπο με τον οποίο έμαθε ο κ. Μουρούτης την ταυτότητα του blogger. Τον περασμένο Αύγουστο, ο Πιτσιρίκος επισκέφθηκε το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή στο πλαίσιο συνέντευξης για το Unfollow. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το συγκεκριμένο tweet κατηγόρησε τον Μουρούτη ότι παρακολουθεί το γραφείο του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκείνος με την σειρά του απάντησε πως το όνομά του βρισκόταν στα αρχεία της εισόδου της Βουλής, όπως απαιτεί το πρωτόκολλο κάθε επίσκεψης στο κτίριο. Ο Πιτσιρίκος από την άλλη, απάντησε με το tweet: «Θέλω να ευχαριστήσω την Νέα Δημοκρατία και τα καθεστωτικά ΜΜΕ για τη δωρεάν διαφήμιση που μου κάνουν. Με βλέπω να κάνω διακοπές δυο χρόνια», καθώς και την ανάρτηση στο blog του που μπορείτε να δείτε εδώ

*Τατσόπουλος εναντίον Πιτσιρίκου
Η επόμενη πράξη της social σαπουνόπερας ξεκίνησε με τις δηλώσεις του Τατσόπουλου σε ραδιοφωνικό σταθμό, ότι «ο Πιτσιρίκος είναι ένα κωλόπαιδο. Τελεία και παύλα». Αφορμή ήταν και πάλι το tweet του τελευταίου περί Βοστώνης. Αυτή τη φορά, ο συγγραφέας μετέφερε την κόντρα στο Facebook, γράφοντας στο προφίλ του: «Η τρομοκρατική επίθεση στη Βοστώνη είναι αποτροπιαστική. Όποιος κάνει αυτή την ώρα συμψηφισμούς είναι ηλίθιος. Χέστηκα για το ιδεολογικό του πρόσημο. Είναι ηλίθιος με ανήκεστο βλάβη». Η κόντρα Τατσόπουλου-Πιτσιρίκου, βέβαια, είχε ξεκινήσει για τα καλά έναν χρόνο πριν, όταν ο blogger «φωτογράφισε» αυτόν και άλλους δύο γνωστούς συγγραφείς, αποκαλώντας τους «πιο πουτάνες και από τις πουτάνες», με την έμμεση κατηγορία ότι χρηματίζονται.

*Φαήλος Κρανιδιώτης εναντίον Ρασκόλνικοφ



Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο χρήστης του Twitter με το ψευδώνυμο Ρασκόλνικοφ λέει στον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Φαήλο Κρανιδιώτη, μέσω tweet: «Βία είναι ο γέρος μου που πάει στον γιατρό και βρίσκει ταμπελάκι ότι τέλειωσαν οι 10 δωρεάν επισκέψεις! Αν πεθάνει θα στον φέρω!». Ο Φαήλος Κρανιδιώτης απαντά, σηκώνοντας κύματα αντιδράσεων: «Ευχαρίστως αλλά πού να τον βάλουμε; Α, έχω όμως μια κούτα από τηλεόραση (ασπρόμαυρη). Αν τον διπλώσεις πριν παγώσει, θα χωράει». Για το συγκεκριμένο «πονόψυχο» tweet του Κρανιδιώτη τοποθετήθηκε επίσης μέσω Twitter ο πρωθυπουργικός σύμβουλος, Γ. Μουρούτης, λέγοντας πως είναι «απαράδεκτο – έστω και ως πλάκα- το tweet του Φαήλου Κρανιδιώτη. Οφείλει να ζητήσει συγγνώμη, έστω κι αν δεν το εννοούσε!». Εκείνος του απάντησε πως «σοβαρή συζήτηση με ψευδώνυμους τύπους που θέλουν να στείλουν πεσκέσι τον «πατέρα» τους άμα… πεθάνει, εγώ δεν κάνω», ενώ ο κ. Μουρούτης ανταπάντησε: «Αγνόησέ τους, δεν είναι “εξυπνάδα” κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε». Το περί ου ο λόγος tweet αποδοκιμάστηκε αργότερα και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου.

*Όλοι εναντίον Κώστα Βαξεβάνη
Ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης αριθμεί χιλιάδες ακολούθους στο Twitter, αλλά δεν είναι όλοι ακριβώς… φίλοι του, καθώς έχει μπλέξει σε διαδικτυακούς καβγάδες με ουκ ολίγους από αυτούς. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

-Την κόντρα του με τον Άδωνι Γεωργιάδη για την παλιά υπόθεση πιθανολογούμενης φοροδιαφυγής του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μητρόπουλου. Όταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ρώτησε στο Twitter τον δημοσιογράφο αν έχει διαμορφώσει γνώμη για την υπόθεση, εκείνος τον προκάλεσε με τη σειρά του να τοποθετηθεί περί του «χουντικού Φιλλιπακόπουλου, αλλιώς να αφήσει τα καραγκιοζιλίκια και να πάει σε κανένα Dancing with the stars». Δείτε παρακάτω την συνέχεια της κόντρας.




-Μεγάλη ήταν και η διαδικτυακή συζήτηση του Κώστα Βαξεβάνη με τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ Γιάννη Αλαφούζο πριν δύο περίπου χρόνια, με αφορμή την υπόθεση Βατοπεδίου. Συγκεκριμένα, ο πρώτος επέμενε για την ενοχή των μοναχών, ενώ ο δεύτερος είχε τις αμφιβολίες του. Το αποτέλεσμα ήταν η συζήτηση, αποσπάσματα της οποίας μπορείτε να απολαύσετε στην παρακάτω φωτογραφία.




*Άδωνις Γεωργιάδης εναντίον όλων
Δεν στράφηκαν μόνο προς τον Κώστα Βαξεβάνη φυσικά τα πυρά του Άδωνι. Κόντρα είχε για παράδειγμα με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Ας το βουλώσουν οι γλείφτες του Σαμαρά, που αλλάζουν κόμματα σαν τα πουκάμισα». Ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε γρήγορα πως «Ο κ. Κασσιδιάρης χάνει την ψυχραιμία του πολύ εύκολα τελικά. Ας πάει με τον φίλο του του ΠΑΜΕ και ας αφήσει την ΝΔ ήσυχη να κάνει την δουλειά».

Στις αρχές του έτους, με αφορμή περιστατικό βομβιστικής επίθεσης, ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος τουίταρε το εξής στον Άδωνι: «Με μια βόμβα ακόμα στο Ελ. Βενιζέλος θα κυβερνάτε 20 χρόνια». Εκείνος τον παρέπεμψε στους «αριστερούς του φίλους» που χαϊδεύουν την τρομοκρατία, και ο δημοσιογράφος του ανταπάντησε πως «μαζεύετε ψηφαλάκια ποντάροντας στον φόβο που προκαλούν οι παρακρατικές ή αντιεξουσιαστικές βόμβες». Δείτε παρακάτω τον πλήρη διάλογο.





Από τις κόντρες του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας δεν έλειψαν ούτε τα… guest stars τραγουδιστριών, αφού η Άντζυ Σαμίου τουίταρε το εξής: «Ηλία (σ.σ. Κασιδιάρη) είσαι αδικαιολόγητος! Κάποια στιγμή πρέπει να δείρεις κι ένα άντρα (ονόματα δε λέμε, έχει πολλά υποκοριστικά, και είναι σοπράνο)!» και εκείνος της απάντησε «εύγε! Δεν είχα αμφιβολία για το ήθος σας».


Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v