Επιστήμονες δημιούργησαν αόρατο «μανδύα»

Θα μπορούσε να ανήκει στην σφαίρα της (επιστημονικής) φαντασίας μας, όμως Αμερικανοί ερευνητές πέτυχαν να δημιουργήσουν ένα "μανδύα», ο οποίος καλύπτει καλύτερα από κάθε άλλη φορά ένα αντικείμενο, κάνοντάς το αόρατο στα μάτια των παρατηρητών.
Επιστήμονες δημιούργησαν αόρατο «μανδύα»
Ήταν αναμφίβολα ένα από τα αγαπημένα μας «γκάτζετ» στις ταινίες του Harry Potter: ο μαγικός μανδύας που έκανε τους ήρωες αόρατους. Χάρη σε επιστήμονες του Duke University όμως, πιθανώς να έχουμε και εμείς κάποια στιγμή στο μέλλον την δυνατότητα να γίνουμε αόρατοι. Η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου υποστηρίζει ότι κατάφερε για πρώτη φορά να φτιάξει έναν αποτελεσματικό αόρατο «μανδύα», ύστερα από προβληματικές προσπάθειες που ξεκίνησαν το 2006.

Όπως ανέφεραν στην Dailymail, μέχρι τώρα τα προς εξαφάνιση αντικείμενα αντανακλούσαν έστω ένα μικρό μέρος του φωτός, ενώ αυτή τη φορά ένας κύλινδρος διαμέτρου 7,5 εκατοστών και ύψους ενός εκατοστού έγινε τελείως αόρατος στο φάσμα των μικροκυμάτων χάρη στον «μανδύα», ο οποίος έχει σχήμα διαμαντιού. Όπως δήλωσε στο BBC o επικεφαλής της ομάδας David Smith «από όσο ξέρουμε, είναι ο πρώτος που πραγματικά πετυχαίνει την πλήρη αορατότητα, δημιουργώντας έτσι την τέλεια ψευδαίσθηση για τους παρατηρητές».

Αν και όπως παραδέχονται οι επιστήμονες θα είναι δύσκολο να γίνει κάτι ανάλογο με το φάσμα του ορατού φωτός, η αορατότητα έστω και στο φάσμα των μικροκυμάτων μπορεί να έχει αρκετές σημαντικές πρακτικές εφαρμογές στις τηλεπικοινωνίες και στα ραντάρ.

Για την δημιουργία του «μανδύα», οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν «μετα-υλικά», υλικά δηλαδή κατασκευασμένα από τον άνθρωπο, τα οποία έχουν ασυνήθιστες ιδιότητες, όπως η καθοδήγηση του φωτός γύρω από ένα αντικείμενο, ώστε αυτό να καταστεί «ανύπαρκτο», οι οποίες δεν υπάρχουν στα κοινά υλικά της φύσης.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις των επιστημόνων:

 

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v