Αμερικάνικα Debates: Εννιά… μνημειώδεις στιγμές

Οι γκάφες, το μαύρο χιούμορ και οι αμήχανες στιγμές σπάνια λείπουν από τα αμερικάνικα debates. Ευτυχώς. Δείτε σε βίντεο τα on air «αυτογκόλ» (και όχι μόνο) του Nixon, του Gore, του Reagan και των… άλλων παιδιών.
Αμερικάνικα Debates: Εννιά… μνημειώδεις στιγμές
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπορεί οι καμπάνιες τους να κοστίζουν αρκετά εκατομμύρια δολάρια, μπορεί οι αποφάσεις τους αν εκλεγούν να επηρεάσουν την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, μπορεί οι ίδιοι να θεωρούν πως είναι οι σωτήρες του κόσμου, όμως όλοι ξέρουμε πως οι κατά καιρούς υποψήφιοι Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι των ΗΠΑ είναι πάνω από όλα άνθρωποι. Και ως άνθρωποι, κάνουν γκάφες, λάθη και δεν δυσκολεύονται να εκτοξεύσουν «θανατηφόρες» ατάκες. Ευτυχώς, αρκετά από αυτά τα… σκηνικά έγιναν on camera και έτσι έχουμε την ευκαιρία να τα βλέπουμε ξανά και ξανά.

Ο Nixon πιο χλωμός από ποτέ

Παρά τις προειδοποιήσεις από τον στενό του κύκλο ότι αν εμφανιστεί χωρίς make up είναι πολύ πιθανό να χάσει το debate από τον John F. Kennedy, o Nixon εμφανίστηκε στην τηλεόραση με μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και δέρμα σχεδόν… διάφανο. Και φυσικά το κοινό διάλεξε… JFK.



Οι υπαρξιακές αναζητήσεις του Admiral Stockdale

Κατά τη διάρκεια του αντιπροεδρικού debate το 1992, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Admiral Stockdale ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας «Ποιος είμαι; Γιατί είμαι εδώ;» Αν και το κοινό το βρήκε αστείο, ο Stockdale όντως φάνηκε σαν να μην… ξέρει τι του γίνεται.



Ο Al Gore έχει άγριες διαθέσεις

Κατά την διάρκεια του debate για την Προεδρία των ΗΠΑ το 2000, ο Al Gore σηκώθηκε από την θέση του και κινήθηκε σχεδόν… απειλητικά προς τον αντίπαλό του George W. Bush, ενώ απαντούσε σε ερώτησή του. Ο Bush απάντησε με ένα εριστικό γνέψιμο του στιλ «Ναι, οκ». Τέσσερα χρόνια μετά, οι διοργανωτές των debates άλλαξαν τους… όρους για να αποφύγουν την επανάληψη του περιστατικού, «οριοθετώντας» την περιοχή στην οποία μπορούν να κινούνται οι υποψήφιοι.



Η Jan Brewer «παγώνει»

Σε αρκετές περιπτώσεις οι υποψήφιοι χάνουν τα λόγια τους. Στο debate για τον Κυβερνήτη της Αριζόνα το 2012, η υποψήφια Jan Brewer τα… έχασε και με το παραπάνω.



«Δεν είσαι ο Jack Kennedy!»

Στο αντιπροεδρικό debate του 1988, ο υποψήφιος Dan Quayle προφανώς το… παράκανε όταν αποφάσισε να συγκρίνει το έργο του με αυτό του John F. Kennedy. Η απάντηση όπως του αντιπάλου του Lloyd Bensten ήταν αυτή που έκλεψε την παράσταση και έμεινε στην ιστορία των debates: «Ήξερα τον Jack Kennedy, ήταν φίλος μου ο Jack Kennedy. Γερουσιαστά, δεν είσαι ο Jack Kennedy!».



Ο Ronald Reagan και η «κάψουλα του χρόνου»

Κατά τη διάρκεια του προεδρικού debate το 1984, ο Reagan παρασύρεται και αρχίζει να περιγράφει μια (φανταστική) ιστορία σύμφωνα με την οποία εκείνος οδηγούσε στον παραλιακό δρόμο της Καλιφόρνια και σκεφτόταν τα… ταξίδια στον χρόνο. Δείτε το παραλήρημα του προέδρου στο 1.23.00. Θα μπορούσε κάλλιστα να παιχτεί σήμερα με την μουσική υπόκρουση των Χ- Files.



O Rick Perry ξεχνά εύκολα

Είπαμε, το να σε βλέπουν εκατομμύρια κόσμου δεν είναι και ό,τι πιο βολικό. Έχεις άγχος και είναι εύλογο να χάσεις τα λόγια σου. Κάτι τέτοιο έπαθε και ο Rick Perry στο debate για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.



Η πιο αστεία γκριμάτσα σε debate

Αν υπήρχε αντίστοιχος διαγωνισμός, τότε ο John McCain θα τον κέρδιζε άνετα με την παρακάτω γκριμάτσα, όταν μετά το τέλος του debate με τον Barack Obama πήρε λάθος κατεύθυνση προς την έξοδο από το στούντιο.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v