Νόαμ Τσόμσκι: «Καταστρέφουν την Ελλάδα»!

Ο γνωστός γλωσσολόγος και φιλόσοφος μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή του για την ευρωπαϊκή πολιτική που, σύμφωνα με την άποψή του, οδηγεί στην καταστροφή. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί εκτενώς στους Έλληνες, λέγοντας πως πιέζονται πέρα από τις δυνατότητές τους.
Νόαμ Τσόμσκι: «Καταστρέφουν την Ελλάδα»!
Καταπέλτης εναντίον της λιτότητας ήταν ο Νόαμ Τσόμσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα, στην οποία αναφέρθηκε στην πολιτική που εφαρμόζεται στην Ευρώπη, λέγοντας πως απειλεί την Ελλάδα αλλά και το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

«Η πολιτική αυτή καταστρέφει την Ελλάδα», δήλωσε το επιφανές μέλος της γλωσσολογικής και φιλοσοφικής κοινότητας, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει πως δεν ενστερνίζεται θεωρίες συνωμοσίας και δεν πιστεύει ότι η Ε.Ε. επιδιώκει ηθελημένα να καταστρέψει οικονομίες χωρών όπως η Ελλάδα. Όπως δήλωσε, θεωρεί ότι η πολιτική που ακολουθείται υιοθετήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή.

Σχετικά με την λιτότητα, είπε: «Τα μέτρα λιτότητας είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να αναθερμάνουν μία οικονομία, ούτε να αποπληρώσουν το χρέος. Αντίθετα, το χρέος διογκώνεται. Και δεν είναι πως αυτές οι πολιτικές δεν δουλεύουν τώρα και θα αποδώσουν αργότερα. Αυτές οι πολιτικές δεν θα αποδώσουν καρπούς ποτέ».

Ο Τσόμσκι χαρακτήρισε επίσης τα μέτρα της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης αντιπαραγωγικά και συμπλήρωσε πως συνετέλεσαν στην καταστροφή του κοινωνικού μοντέλου, που επί πολλά έτη ήταν ιερό στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε την επίθεση στο κοινωνικό μοντέλο «νεοφιλελεύθερη».

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Νόαμ Τσόμσκι ανέφερε πως ο ελληνικός λαός πιέζεται πέρα από τις δυνατότητές του, προσθέτοντας: «η Ελλάδα ωθείται να ζήσει με το βιοτικό επίπεδο της δεκαετίας του '60… Ουσιαστικά έχουμε πόλεμο τάξεων. Είναι μία προσπάθεια να σπάσει το κοινωνικό συμβόλαιο, το ευρωπαϊκό κράτος πρόνοιας».

Επέρριψε, όμως, ευθύνες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας. «Υπάρχουν αρκετά εσωτερικά προβλήματα στην Ελλάδα», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να επιρρίψουμε τα πάντα στην τρόικα. Νομίζω, όμως, ότι η πολιτική της ήταν αρκετά κακή. Η Ελλάδα ήταν από πολλές απόψεις μία δυσλειτουργική κοινωνία. Για παράδειγμα, οι πλούσιοι δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους… Μέχρις ενός βαθμού το ίδιο ισχύει και σε άλλα μέρη, όπως στις ΗΠΑ, αλλά στην Ελλάδα είναι ακραίο».

Θέλοντας μάλιστα να διορθώσει εσφαλμένες εντυπώσεις, στάθηκε στην άποψη που έχουν οι Ευρωπαίοι του Βορρά για τους Έλληνες. «Αναφέρθηκε στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά ότι οι Έλληνες δεν δουλεύουν αρκετά σκληρά, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από ό,τι οι Βόρειοι Ευρωπαίοι» τόνισε.

Ερωτηθείς για το ποια πολιτική θα πρέπει να ακολουθηθεί, ο Ν. Τσόμσκι ζήτησε μία αναπτυξιακή πολιτική για την ευρωζώνη. «Βλέπουμε μία πραγματική καταδίκη του κοινωνικοοικονομικού συστήματος στο οποίο ζούμε… Υπάρχει τεράστιος αριθμός ανθρώπων εκτός εργασίας», κατέληξε.

Πηγή: Euro2day.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v