Τα καλύτερα… μουστάκια της Ευρώπης

Αεροδυναμικά, διπλά, τσιγκελωτά, σε σχήμα χταποδιού, μπλεγμένα με γένια, «δαχτυλωτά», αέρινα. Εκατό συμμετέχοντες και τα μουστάκια τους παρέλασαν μπροστά από την κριτική επιτροπή του φετινού Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για γένια και μουστάκια. Δείτε βίντεο και φωτογραφίες στην… τρίχα.
Τα καλύτερα… μουστάκια της Ευρώπης
του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Από την στιγμή που δεν καπνίζω, αποφάσισα να αφήσω μουστάκι – είναι καλύτερο για την υγεία»

Σαλβαντόρ Νταλί, ζωγράφος 

Σήμα κατατεθέν για αρκετούς άνδρες, το μουστάκι δίνει εδώ και αιώνες στυλ σε εκατομμύρια άνδρες σε όλον τον κόσμο. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που δύσκολα θα μπορούσαμε να τους φανταστούμε χωρίς… τρίχες στο άνω χείλος: Νταλί, Χίτλερ, Στάλιν, Τζένγκις Χαν, Νίτσε, Αινστάιν, Φου Μαντσού και Πάντσο Βίλα είναι μερικές μόνο από τις προσωπικότητες που έμειναν στην ιστορία (και) για το ιδιαίτερο μουστάκι τους.

Λίγη μουστακο- ιστορία

Η λέξη «μουστάκι» καθιερώθηκε πρώτα στη γαλλική γλώσσα, προερχομένη από την ιταλική mustaccio (14ος αιώνας), διαλεκτικού mustaccio 16ος αιώνας, από την Μεσαιωνική Λατινική mustacium (8ος αιώνας), κατάγεται δε ως ρίζα από την Δωρική Αρχαία Ελληνική λέξη «μύσταξ», που σημαίνει «άνω χείλος». Η παλαιότερη εικόνα που έχει βρεθεί με μυστακοφόρο είναι μια παράσταση ενός ιππέα Σκύθη, του 300 π.Χ., με μερικώς ξυρισμένο το κεφάλι και γραμμωτό μουστάκι τύπου Νταλί, ενώ από την αρχαιότητα, η χρήση των μουστακιών, όπως τα γένια, αντικατόπτριζε ένα ευρύ φάσμα των τελωνειακών και θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Επειδή όμως στην σύγχρονη εποχή σχεδόν τα πάντα μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικά, έτσι και το μουστάκι δεν ξέφυγε από τον κανόνα. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γενιών και Μουστακιών έλαβε χώρα στις αυστριακές Άλπεις για πρώτη φορά στις 2 Οκτωβρίου 2010. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 150 άτομα από οκτώ διαφορετικές χώρες, ενώ οι συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν σε 17 κατηγορίες με τίτλους όπως «φυσικό μουστάκι», «αγγλικό μουστάκι», «μουστάκι Νταλί», «ουγγαρέζικο», «Φου Μαντσού» και «Γκαριμπάλντι».

Το Πρωτάθλημα διοργανώθηκε και φέτος, αυτή τη φορά στην πολη Wittersdorf της Γαλλίας και η συμμετοχή ήταν εξίσου δυναμική. Δείτε παρακάτω μερικά από τα στιγμιότυπα του διαγωνισμού και –γιατί όχι – πάρτε ιδέες.

* Η κριτική επιτροπή αξιολογεί το μούσι – μουστάκι «Γκάνταλφ» ενός διαγωνιζόμενου.


* Ο διαγωνιζόμενος και κομμωτής στο επάγγελμα Elmar Weisser επιδεικνύει το μούσι του σε σχήμα… πελαργού. Ο περσινός νικητής στην κατηγορία “Freestyle” βγήκε φέτος στην δεύτερη θέση.


* Ένας από τους διαγωνιζόμενους κανονίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες στο τύπου «Ηρακλής Πουαρώ» μουστάκι του.


* Ένα διάλειμμα για λίγη μπύρα δεν πείραξε ποτέ κανέναν…


* Συναδελφική αλληλεγγύη μεταξύ… ναυτικών μουστακιών.



* Ο μεγάλος νικητής στην κατηγορία “Freestyle” επιδεικνύει το ομολογουμένως εντυπωσιακό μουστάκι του.


* Η σημασία των… κύκλων


* Όλα τα... μουστάκια στην πίστα


Δείτε βίντεο από το Πρωτάθλημα:









.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v