Σεξιστικό video... made in E.U.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατόρθωσε πάλι να τραβήξει τα βλέμματα του πλανήτη, αυτή τη φορά με καμπάνια της για την προώθηση της γυναικείας παρουσίας στον τομέα των επιστημών. Από την πρόθεση, όμως, μέχρι το αποτέλεσμα, μεσολαβεί ένα πολύ αμφιλεγόμενο video.
Σεξιστικό video... made in E.U.
«Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προσελκύσεις το γυναικείο φύλο στην ενασχόληση με τις επιστήμες; Το αντίθετο αυτού του video», έγραψε το Time.com για τη νέα καμπάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιδιώκει να κάνει την Μηχανική και τα επιστημονικά εργαστήρια πιο ελκυστικά για το γυναικείο φύλο.

«Ίσως φταίει η κρίση του ευρώ που έχει κάνει τα μυαλά των (πιθανότατα αρσενικών) image-makers της Ε.Ε. λίγο θολά. Δεν μπορείς να ασχολείσαι συνεχώς με τη σωτηρία της Ελλάδας, με τη βοήθεια στην Ισπανία και με το πώς δεν θα αγριέψεις την Γερμανία (δεν ήταν ποτέ καλή ιδέα), χωρίς να κάνεις κάποιο λάθος σε άλλο τομέα», γράφει χιουμοριστικά το έγκυρο site.

Η ειρωνεία του δεν έχει στόχο παρά το πρόσφατο video με τίτλο «Science: It’s a Girl Thing!» που κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες ως πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Κομισιόν. Φυσικά, μέσα σε λίγες ώρες, είχε αποσυρθεί από την επίσημη ιστοσελίδα της, καθώς οι ιθύνοντες δεν θα δυσκολεύτηκαν να κατανοήσουν το άμεσο, καταγγελτικό feedback των θεατών.

Η ουσία βέβαια της προσπάθειας δεν στερείται νοήματος: Από τους κατόχους τίτλου PhD στην Ευρώπη, το 45% είναι γυναίκες, αλλά στην πράξη, το γυναικείο φύλο εκπροσωπεί μόλις το ένα τρίτο των ερευνητών – στις ΗΠΑ, οι γυναίκες ερευνήτριες είναι λίγο περισσότερες από τους άνδρες.

Η λύση, σκέφτηκαν τα ευρωπαϊκά μυαλά, είναι μια τριετής καμπάνια που απευθύνεται σε κορίτσια ηλικίας 13 ως 17 ετών, ηλικίες όπου διαδραματίζεται μεγάλο μέρος του επαγγελματικού προσανατολισμού. Ο τρόπος, σκέφτηκαν στην συνέχεια, είναι να τονίσουμε πως οι επιστήμες είναι cool. «Η επιστήμη δεν περιλαμβάνει μόνο ηλικιωμένους άνδρες με άσπρες ρόμπες», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην ιστοσελίδα της Επιτροπής.

Ως εδώ, όλα καλά. Τίποτα το σεξιστικό. Κι ύστερα ήρθε το video που υποτίθεται πως θα εξέφραζε όλα τα παραπάνω ιδανικά. Το αποτέλεσμα, όμως, ήταν ένα διαφημιστικό κακέκτυπο του Sex and the city, με ψηλοτάκουνα, πασαρέλες, ρουζ και πούδρες που παραπέμπουν σε παράγωγα επιστημονικών πειραμάτων και πολλά άλλα, που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω video. Τουλάχιστον, στο site της καμπάνιας υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες και tests επαγγελματικού προσανατολισμού.



Πηγή: Time.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v