100% ευθύνη!

Τι σημαίνει «αναλαμβάνω 100% την ευθύνη για την ζωή μου»; Ποια είναι η… φόρμουλα των νικητών; Το μυστικό της επιτυχίας; H Τζιλ Δούκα δίνει απλές και κατανοητές απαντήσεις για να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας!
100% ευθύνη!
‘Έχει σταματήσει η κυκλοφορία στον δρόμο, έχεις μια πολύ σημαντική συνάντηση και βλέπεις μπροστά έναν ηλικιωμένο οδηγό μιας ακριβής λιμουζίνας της οποίας τη μηχανή δεν μπορεί να βάλει μπροστά.

Σκέπτεσαι:

Α) Γιατί να συμβαίνει αυτό σε εμένα;
Β) Πότε θα τους παίρνουν την άδεια στα 70;
Γ) Πού είναι η αστυνομία να βάλει τάξη στο χάος;
Δ) Τι μπορώ να κάνω εγώ για να δοθεί μια λύση και να φύγω το γρηγορότερο δυνατόν;
Ε) Ας κορνάρω μήπως και ξυπνήσει!

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να συναντήσεις έναν ηλικιωμένο κύριο που κλείνει τον δρόμο όταν βιάζεσαι. Επίσης, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να βρεθεί ένας προϊστάμενος που δεν σε συμπαθεί, να απολυθείς, να κάνει πολύ κακό καιρό τις ημέρες των διακοπών σου ή να έχει τα νεύρα του ο σύντροφός σου όταν εσύ θέλεις να μιλήσεις. H κρίση φέρνει «κρίσεις». Όμως, για την ακρίβεια όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν ζήσει παρόμοια προβλήματα. Αυτό που τους διαφοροποιεί είναι ότι δεν βλέπουν προβλήματα μέσα σε αυτές τις καταστάσεις, βλέπουν προκλήσεις. Μέσα από αυτές τις προκλήσεις, αναζητούν τι μπορούν να κάνουν εκείνοι για να βελτιώσουν τις συνθήκες.

Παίρνουν το δάκτυλο της κατηγορίας και το στρέφουν προς τον εαυτό τους αναλαμβάνοντας 100% ευθύνη για την ζωή τους. Ας δούμε λίγο τι σημαίνει «αναλαμβάνω 100% την ευθύνη για την ζωή μου». Υπάρχει μια δεδομένη κατάσταση η οποία δεν μου αρέσει. Έχω δύο εναλλακτικές λύσεις. Η μια είναι να την αποδεχτώ και η άλλη να κάνω κάτι για να την αλλάξω. Έχουμε δημιουργήσει και μια τρίτη εναλλακτική: γκρινιάζουμε, κατηγορούμε τους άλλους και νιώθουμε αδικημένοι.

Ρίχνουμε το φταίξιμο σε οτιδήποτε άλλο εκτός από τον εαυτό μας. Γιατί το κάνουμε αυτό; Γιατί η αλλαγή, τις περισσότερες φορές, απαιτεί να βγούμε από την βολή μας, να κάνουμε πράξεις που ίσως να μην μας κάνουν αρεστούς και να πάρουμε ρίσκο. Υπάρχουν πολλές δικαιολογίες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, άπειρες για την ακρίβεια. Κάποιες τοπ δικαιολογίες είναι: η κυβέρνηση, ο καιρός, οι άντρες ή οι γυναίκες αντίστοιχα, η ανεργία, οι γονείς μου, οι πλούσιοι, το σώμα μου κ.α. Και παραπονιόμαστε παντού ή και στον ίδιο μας τον εαυτό καθημερινά. Κάποιοι άνθρωποι περνάνε ολόκληρη την ζωή τους με αυτό το παράπονο.

Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε την φόρμουλα των νικητών. Αυτή η φόρμουλα μας λέει: Συμβάν+ Αντίδραση= Αποτέλεσμα. Όπως είπαμε το συμβάν, δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Πάντα θα υπάρχει κάτι αναπάντεχο, κάτι που δεν το έχουμε υπολογίσει, κάτι που δεν μας αρέσει. Αν όλα τα πράγματα έρχονταν όπως τα θέλουμε, τότε δεν ξέρω κατά πόσο θα ήταν συναρπαστική η ζωή μας! Έτσι λοιπόν παίρνουμε το συμβάν σαν δεδομένο.
 
Για να επηρεάσουμε το αποτέλεσμα, υπάρχει μόνο ένας τρόπος: να αλλάξουμε την αντίδρασή μας. Αν έχουμε την ίδια αντίδραση, τότε θα έχουμε και το ίδιο αποτέλεσμα. Αν αλλάξουμε την αντίδραση, ξανά και ξανά και ξανά μέχρι να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε με τον νόμο των πιθανοτήτων, θα είμαστε νικητές. Η αλλαγή της αντίδρασης είναι πολύ σημαντική: σκέψου πόσες φορές έχεις αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο περιμένοντας το ίδιο αποτέλεσμα; Εγώ πάντως κάνω το ίδιο λάθος πολύ συχνά!

Ο κακός ναύτης τα βάζει με τον καιρό, ο κακός δάσκαλος με τον μαθητή και ο κακός manager με τον υφιστάμενό του. Ο επιτυχημένος άνθρωπος με ποιόν τα βάζει; Με κανέναν, ούτε καν με τον εαυτό του. Γνωρίζει ότι η ζωή είναι μια αλληλουχία από αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις. Αλλάζει την αντίδρασή του μέχρι να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επιμένει!

Ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσει αυτή η αλλαγή η οποία μας φέρνει πιο κοντά στα όνειρά μας και την προσωπική μας ολοκλήρωση είναι να κάνουμε ερωτήσεις οι οποίες ξεκινούν από «Πώς θα μπορούσα να», αντί για «Γιατί» και «Πότε», «Τι θα μπορούσα να» αντί για «Ποιός». Κάθε φορά που πας να κατηγορήσεις κάποιον ή κάτι, σκέψου τι θα μπορούσες να κάνεις εσύ για να αλλάξει η κατάσταση ή πως θα μπορούσες εσύ να αλλάξεις την συμπεριφορά σου ώστε να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν κάνεις αυτή την άσκηση για 20 μέρες, είναι σίγουρο ότι θα ωφεληθείς πολύ και θα θελήσεις να γίνει τρόπος ζωής. Και αν κάναμε την άσκηση σε εθνικό επίπεδο, είναι σίγουρο ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα βελτιωνόταν.

O μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να καταστρέψει ή να απογειώσει την ζωή μου είναι……… συμπλήρωσε το κενό και πάρε την ζωή σου στα χέρια σου!

Τζιλ Δούκα, MBA ACC
Life Coach, Εισηγήτρια, Συγγραφέας
Αντιπρόεδρος www.UniquenessDevelopmentGroup.com  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v