Οι διαιτητές κάνουν περισσότερα λάθη όταν έχει ζέστη

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι υπεύθυνες για διαιτητικά λάθη κατά την διάρκεια των αγώνων, λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι ανησυχούν για την έκβαση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, το 2022.
Οι διαιτητές κάνουν περισσότερα λάθη όταν έχει ζέστη
Τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα προκαλούν διαιτητικό τρόμο –τι να πρωτοθυμηθούμε; Το αντικανονικό χτύπημα από τον Frank Lampard απέναντι στην Γερμανία, το 2010, ή το περίφημο «γκολ του αιώνα» του Μαραντόνα στην Αγγλία, το 1986;

Οι ομάδες, όμως, που θα βρεθούν στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2022 έχουν έναν ακόμα λόγο να ανησυχούν για διαιτητικές γκάφες, αφού οι ερευνητές βρήκαν ότι οι διαιτητές κάνουν περισσότερα λάθη στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Το δεδομένο αυτό έρχεται να προστεθεί στις έτσι κι αλλιώς αμέτρητες επικρίσεις που έχει δεχτεί η FIFA, η οποία αποφάσισε να διοργανώσει το κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός σε μία χώρα όπου οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι ξεπερνούν τους 40 βαθμούς.

Οι διοργανωτές ελπίζουν να λύσουν το πρόβλημα με τα γιγαντιαία κλιματιστικά, τα οποία ήδη έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται για τα εκπληκτικά γήπεδα του Κατάρ από επιστήμονες του πανεπιστημίου Bedfordshire. Και οι ίδιοι οι επιστήμονες, όμως, δεν είναι βέβαιοι ότι ο κλιματισμός αυτός θα είναι αρκετός. «Τα στάδια θα είναι έτσι κι αλλιώς ανοιχτά», λέει ο επικεφαλής μηχανικός Prof. John Brewer. «Φοβόμαστε, λοιπόν, πως η χαμηλότερη θερμοκρασία που θα μπορέσουν να πετύχουν τα κλιματιστικά θα είναι γύρω στους 30 βαθμούς».

Για να εξακριβωθεί αν τα κλιματιστικά θα «κάνουν δουλειά» οι επιστήμονες έβαλαν μία ομάδα εθελοντών να κάνει ασκήσεις και να καλείται να λαμβάνει αποφάσεις για 90 συνεχόμενα λεπτά σε μία αίθουσα με 30 βαθμούς Κελσίου και μία άλλη ομάδα, με τους ίδιους όρους, σε μία αίθουσα με θερμοκρασίες υπό το μηδέν.

Τα αποτελέσματα του πειράματος έδειξαν ότι η ομάδα που βρέθηκε στην ζεστή αίθουσα έκανε 25% περισσότερα λάθη στην λήψη αποφάσεων από την ομάδα που βρέθηκε στην ψυχρή αίθουσα.

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι τα διαιτητικά λάθη είναι πολύ πιθανά στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα οι ποδοσφαιρικοί αγώνες στις μεγάλες ζέστες να μην καταλήγουν πάντα σε δίκαιο αποτέλεσμα», είπαν οι ειδικοί, οι οποίοι πρότειναν, τουλάχιστον, οι διαιτητές να φορούν ειδικές στολές που διατηρούν την θερμοκρασία του σώματος δροσερή και να ενυδατώνονται τακτικά πριν και κατά την διάρκεια των πολύ θερμών αγώνων.

Λέτε αυτό να είναι το πρόβλημα με την διαιτησία και στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Πηγή: Telegraph.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v