Eurovision: Πρόγνωση και απόγνωση 2012

Αζερμπαϊτζάν καλεί Ευρώπη: Μάιος σημαίνει Eurovision, και Eurovision σημαίνει στοιχήματα, βράδια με πίτσες και γέλια και πολύ κουτσομπολιό για τις εμφανίσεις που και αυτή τη χρονιά θα βοηθήσουν τους πιστούς φαν του θεσμού να ξεσκάσουν.
Eurovision: Πρόγνωση και απόγνωση 2012
του Γιώργου Κόκουβα

Επτά χρόνια πέρασαν από τότε που η «Έλενα της Ελλάδας» έγινε το νούμερο ένα της Ευρώπης και ο διαγωνισμός της Eurovision αποτελούσε εθνική υπόθεση. Εφτά ποπ τσιφτετέλια και μια χρεοκοπία μετά, η διοργάνωση μοιάζει να επιστρέφει στην αγκαλιά μόνο εκείνων των πιστών που ανέκαθεν την αγαπούσαν. Έστω κι αν η ΕΡΤ δεν έχει πλέον την διάθεση για πλουσιοπάροχες αποστολές. Έστω κι αν τα ελληνικά προκριματικά έγιναν σε μια στριμωγμένη γωνίτσα ενός εμπορικού κέντρου, με budget χαμηλότερο ενός πικνίκ. Έστω κι αν δεν θα υπάρχει καν live σχολιαστής από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, καθώς λεφτά για έξτρα αεροπορικά εισιτήρια στην άκρη του κόσμου, γιοκ.

Ακόμη κι έτσι λοιπόν, για κάποιους ο διαγωνισμός της Eurovision είναι ιεροτελεστία: Θα παρακολουθήσουν με μειδίαμα τους συμμετέχοντες, θα γελάσουν με τις κιτς εμφανίσεις, θα χασμουρηθούν με τις επικές μπαλάντες και θα ανατριχιάσουν την ώρα που θα πάρουμε το δωδεκάρι της Κύπρου. Μέχρι τότε, επιχειρούμε κι εμείς μια πρώτη αναγνωριστική ματιά στα φαβορί του φετινού διαγωνισμού, μέχρι να τα δούμε live στους ημιτελικούς της επόμενης εβδομάδας και στον τελικό του Σαββάτου 26 Μαΐου.

Ελλάδα και Κύπρος

Το δίδυμο της ανατολικής Μεσογείου χτυπά με δύο παρόμοιες συμμετοχές: Η Ελλάδα στέλνει την Ελευθερία Ελευθερίου με το pop τσιφτετέλι «Aphrodisiac» και η Κύπρος την Ήβη Αδάμου με το pop χιτάκι «La la love». Και οι δύο ερμηνεύτριες προέρχονται από talent show, είναι φρέσκες παρουσίες και δεν αποκλείεται να πάρουν μια καλή θέση στην κατάταξη. Τα γραφεία στοιχημάτων κατατάσσουν την ελληνική συμμετοχή στην 15η θέση (με ανοδική όμως τάση όσο πλησιάζουμε προς τον ημιτελικό) και την Κύπρο στην 7η θέση. Η Ελλάδα, όπως μπορείτε να δείτε και στο παραπάνω video με την πρώτη πρόβα στο Μπακού, θα παρουσιάσει μια ελαφρώς άθλια χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου, με το απαραίτητο συρτάκι-καποέιρα, ενώ για καλή μας τύχη, η Βικτώρια Χαλκίτη θα είναι για άλλη μια φορά στα backing vocals, που σημαίνει ότι αυτή θα βγάλει αφανώς όλη τη δουλειά, όσο η Ελευθερία θα παίζει με την κάμερα.



Σουηδία

Η Loreen από την Σουηδία εμφανίζεται παντού ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την «κούπα» και με την «Euphoria» της αφιονίζεται ξιπόλητη επί σκηνής σε ένα epic house παραλήρημα που θα ζήλευε και η κινηματογραφική Σαλώμη που περιμένει το κεφάλι του Βαπτιστή στην πιατέλα. Στο τέλος, πέφτουν και χιόνια για να θυμίσει ότι έρχεται από την Σκανδιναβία. Winter is coming, lady Stark.

Ιταλία

Η Ιταλία στέλνει στον διαγωνισμό την «Amy Winehouse» με ένα συμπαθητικό ως αδιάφορο τραγουδάκι, που ωστόσο βρίσκεται ψηλά στα στοιχήματα, αφενός για να αποτρέψουν την γείτονα από την εκ νέου αποχώρηση από τον θεσμό και αφετέρου γιατί το look της μακαρίτισσας πουλάει.

Ρωσία

Δεν είναι μόνο οι έξι ξεδοντιάρες μπάμπουσκες που προκαλούν αποστροφή στον θεατή. Δεν είναι ούτε τα γιορντάνια, οι λιρίτσες και τα τραπεζοκαρέ που κρέμονται από τις κιτς φορεσιές τους. Δεν είναι ούτε καν οι φωνές τους, που κάνουν μανιάτισσες μοιρολογίστρες να κοκκινίζουν από ντροπή. Είναι κυρίως το νόημα του τραγουδιού που κατατάσσει τις Ρωσίδες γιαγιάδες στα φαβορί για το (από)τρόπαιο. Παραθέτουμε λίγους ενδεικτικούς στίχους από το άσμα (όχι, όσο κι αν μοιάζουν, οι στίχοι δεν είναι Νίκου Γκάτσου):
Στρώνω ένα τραπεζομάντηλο προσεκτικά περιμένοντας τους γιους μου/ Ας φουσκώσει η ζύμη , να ζεστάνει τις καρδιές μας/ Η γάτα είναι χαρούμενη, ο σκύλος είναι χαρούμενος/ Η γάτα είναι χαρούμενη, ο σκύλος είναι χαρούμενος/ Έχουμε καταπληκτική διάθεση και είμαστε χαρούμενοι/ Θέλουμε μπουμ μπουμ μπουμ, θέλουμε πάρτυ πάρτυ Θέλουμε μπουμ μπουμ μπουμ, για όλους.

Σερβία

Δεν θα το πιστέψετε: Η Σερβία στέλνει στην Eurovision τον Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς. Ναι, αυτόν που ξαναπήγε και το 2004 εκπροσωπώντας την Σερβία-Μαυροβούνιο, που ξαναπήγε το 2006 ως συνθέτης του τραγουδιού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, που ξανα-ματα-πήγε το 2006 ως συνθέτης του Σερβικού τραγουδιού και παρουσίασε κιόλας την ίδια χρονιά την διοργάνωση. Απίστευτο #2: Το τραγούδι είναι έθνικ και περιέχει βιολιά, φλάουτα και βαλκανικές άριες, που προέκυψαν με την μέθοδο καρμπόν, από τις προηγούμενες συμμετοχές του. Η κορύφωση έρχεται όταν ο φλαουτίστας με την πατατούκα και το μαλλί «αρχηγός Ζουλού» κάνει το σόλο του, φιλοδοξώντας να γίνει το soundtrack της Λάμψης, μόνο που άργησε 20 χρόνια. Και τα προγνωστικά τον θέλουν τέταρτο. Ζέλικο, ΦΤΑΝΕΙ.

Ισλανδία

Η Έντουαρντ και η Μπέλα τώρα δικαιώνονται. Η Ισλανδία στέλνει ένα ντουέτο δρακουλιάρικης υφής, με έμφαση στον «χρυσό ήλιο που θα ανατείλει και θα τους λευτερώσει απ’ τα δεσμά τους» (ο Μιχαλολιάκος άραγε είναι ενήμερος;) και είμαστε σίγουροι ότι το video wall θα δείχνει ολόγιομα φεγγάρια, λύκους και σκυλιά να αλυχτάνε, και λαχταριστούς γυναικείους λαιμούς να στάζουν αίμα στο φεγγαρόφωτο. Γι’ αυτό και οι φαν του OGAE, του επίσημου διεθνούς φαν κλαμπ της Eurovision, το ψηφίζουν στην πέμπτη θέση.

Νορβηγία

Στην πέμπτη θέση, το ίδιο φαν κλαμπ ψήφισε την νορβηγική συμμετοχή, που έχει για μπροστάρη τον Ιρανό Toojie, ένα αμούστακο τρυφερούδι – ο,τι πρέπει για τους έφηβους gay φαν του θεσμού, που ανέκαθεν αγαπούσαν τα beats με τουμπερλέκι και ηλεκτρονικούς ήχους, ιδιαίτερα όταν ο ερμηνευτής φορά πέτσινα και μπότες, από τα καπούλια κρέμονται αλυσίδες, η φλώρικη φράντζα ανεμίζει και από το φρύδι λείπει ένα μπουκέτο τρίχες.

Ισπανία

Ζζζ. Ροχαλητά από το πρώτο δευτερόλεπτο. Μέχρι το τελευταίο. Άντε να ξυπνήσουμε στο μεταξύ για μια μπουκιά πίτσα, να δούμε τους ρομαντικούς της παρέας να ανεμίζουν αναμμένους αναπτήρες και να ξανακοιμηθούμε, μέχρι να σταματήσει αυτή η δακρύβρεχτη μπαλάντα που γεμίζει με λατινογενή γλίτσα την Plasma LCD μας. Έπρεπε, για το καλό, να μπει στο μίγμα και η κλασική κλάψα στον διαγωνισμό. Και έμελλε να είναι αυτή.

Μπορείτε να μάθετε τα πάντα για όλες τις φετινές συμμετοχές, στην ιστοσελίδα του ελληνικού OGAE, όπου υπάρχουν τα videos, οι στίχοι και πληροφορίες για τους ερμηνευτές κάθε τραγουδιού. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v