Μπαμπού: Είναι το νέο πλαστικό;

Νομίζατε ότι το μπαμπού χρησιμοποιείται μόνο για καρέκλες, άντε και ως διακοσμητικό για το σπίτι σε γλαστράκια; Μπα(μπου). Το ανερχόμενο υλικό κατακτά με ταχύτατους ρυθμούς τις αγορές, φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το πλαστικό και να γίνει… ξύλο στη θέση του ξύλου. Θα τα καταφέρει;
Μπαμπού: Είναι το νέο πλαστικό;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Smartphones, σπίτια, θήκες για laptops, ποδήλατα, «ποντίκια», ρολόγια, gadgets ακόμα και… κάλτσες φτιαγμένες από μπαμπού! Είναι δυνατόν; Και όμως. Το μπαμπού εν έτει 2012 έχει αποκτήσει παραπάνω από χίλιες χρήσεις, ενώ παράλληλα έχει την δυνατότητα να απορροφά μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Οι εποχές που η χρήση του περιοριζόταν αποκλειστικά στη κατασκευή επίπλων έχουν παρέλθει και πλέον δεν είναι λίγοι εκείνοι που το αποκαλούν «σούπερ υλικό» ή «το ξύλο του 21ου αιώνα».

Ένα «πράσινο» και οικονομικό υλικό

«Από τα χωράφια και τα δάση μέχρι τα εργοστάσια και τους εμπόρους, από τα στούντιο σχεδιασμού μέχρι τα εργαστήρια, από τα Πανεπιστήμια μέχρι τους ανθρώπους στην εξουσία, οι άνθρωποι μαθαίνουν όλο και περισσότερο για τον δυνητικά ανανεώσιμο αυτό πόρο», λέει στο TIME ο Michael Abadie, πρόεδρος του Παγκοσμίου Οργανισμού Μπαμπού και προσθέτει: «Κατά την τελευταία δεκαετία, το μπαμπού έχει μετατραπεί σε μια σημαντική οικονομική καλλιέργεια».

Πράγματι, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και των τρόπων επεξεργασίας, τα μπαμπού πλέον ανταγωνίζονται ευθέως τα προϊόντα ξύλου στις δυτικές αγορές, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις η παγκόσμια αγορά μπαμπού ανέρχεται σε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα και αναμένεται να διπλασιαστεί σε πέντε χρόνια. «Στην παρούσα φάση τα μπαμπού είναι σαν τα νέα κορίτσια με σπυράκια που δεν έχουν περάσει την εφηβεία», λέει ο Νικαραγουανός John Vogel, που ελέγχει τις επενδύσεις βρετανικής εταιρείας στα μπαμπού.

Ακόμη ένα ατού του μπαμπού είναι ότι αποτελεί το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο φυτό, έτοιμο για συγκομιδή κάθε χρόνο, σε αντίθεση με άλλα δένδρα που χρειάζονται χρόνια για να ωριμάσουν. Σκεφτείτε πως μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, το φυτό έχει γίνει τόσο μεγάλο και εύκαμπτο ώστε να μπορέσει άνετα να χρησιμοποιηθεί σαν δομικό υλικό.

Ένα ακόμα σημείο στο οποίο στέκονται οι υπέρμαχοι της χρήσης του, είναι πως επένδυση στα μπαμπού αποτελεί θετική προοπτική και για τους ντόπιους στη Νικαράγουα, πολλοί από τους οποίους ήταν μέχρι πρότινος άνεργοι ή έπρεπε να ταξιδέψουν στην Κόστα Ρίκα για να βρουν δουλειά. Το πολλά υποσχόμενο υλικό αποτελεί επίσης μια πολύ καλή επένδυση. Χαρακτηριστικό είναι πως όσοι έχουν αγοράσει ομόλογα μπαμπού ύψους 50.000 δολαρίων θα έχουν απόδοση 500% της επένδυσής τους μέσα σε 15 χρόνια. Λέτε να έφτασε το τέλος στη χρήση πλαστικών συσκευών; Ο χρόνος θα δείξει.

Προς το παρόν, δείτε μερικές συσκευές φτιαγμένες κατά μεγάλο ποσοστό από μπαμπού, οι οποίες πριν από μερικά χρόνια θα άνηκαν στη σφαίρα της φαντασίας μας και μόνο.

ADzero

Ναι. Είναι το πρώτο smartphone από μπαμπού. Ο Κιέρον-Σκοτ Γουντχάουζ, φοιτητής ντιζάιν στο Πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου, σχεδίασε και κατασκεύασε ένα “έξυπνο” τηλέφωνο που θα κυκλοφορήσει σύντομα στη Βρετανία. Η συσκευή που φέρει το όνομα Adzero κατασκευάστηκε από ώριμο οργανικό μπαμπού ηλικίας τεσσάρων ετών το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία για να διαρκεί περισσότερο. Το Adzero τρέχει με το λειτουργικό σύστημα Android 4.0 Ice Cream Sandwich της Google, θα έχει μεγαλύτερη οθόνη από το Apple iphone 4S και το μισό βάρος. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Izen Bamboo Keyboard

Ασύρματο πληκτρολόγιο από μπαμπού για iPad; Γιατί όχι. Σχεδιαστικά μοιάζει με ένα κανονικό πληκτρολόγιο με δυνατότητα σύνδεση bluetooth που κατασκευάζει η Apple, ωστόσο το συγκεκριμένο είναι κατασκευασμένο κατά 92% από μπαμπού και παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα συμβατικά, πλαστικά πληκτρολόγια. Αρχικά, κατά την παραγωγική διαδικασία δεν χρησιμοποιείται πετρέλαιο και επίσης, το μπαμπού αναπτύσσεται 40 φορές ταχύτερα σε σχέση με άλλα φυτά, χωρίς να χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Enhanced Bass Earphones with Microphone

Κρυστάλλινος (ή μήπως… bambooινος;) ήχος από τα χειροποίητα αυτά ακουστικά της Vers Audio με ενισχυμένο μπάσο και ενσωματωμένο μικρόφωνο, τα οποία διαθέτουν μεταξύ άλλων λειτουργίες σίγασης, ενώ μπορούν να απομονώσουν τους εξωτερικούς ήχους κατά 90%. Διαθέτουν ανταλλακτικά «σφουγγαράκια» για την επαφή με τα αυτιά, ενώ το κουτί στο οποίο τοποθετούνται είναι επίσης κατασκευασμένο από μπαμπού. Η τιμή τους ανέρχεται στα 45€ χωρίς μεταφορικά και μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Για ακουστικά μεγαλύτερων διαστάσεων πάρτε μια ιδέα από εδώ.

Θήκες για iPad

Πριν μερικούς μήνες, η εταιρεία Grove παρουσίασε τις νέες θήκες της κατασκευασμένες από σκληρό μπαμπού για το νέο iPad και το iPhone 4. Οι θήκες κουμπώνουν στο πίσω μέρος του iPad, ενώ ειδική επιφάνεια από δέρμα ή μάλλινο ύφασμα προστατεύει την οθόνη όταν δε χρησιμοποιείται. Το εσωτερικό της θήκης καλύπτεται από πολύ μαλακό suede υλικό, ιδανικό για την προστασία της συσκευής. Οι τιμές τους ξεκινούν από 70€ (θήκες iPad) και από 40€ (iPhone) χωρίς τα μεταφορικά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v