Το αιώνιο Πάσχα της ελληνικής τηλεόρασης

Γίνεται Πάσχα χωρίς Τζεφιρέλι; Μεγάλη Πέμπτη χωρίς Μπεν Χουρ; Ανάσταση χωρίς live ανταπόκριση από μπουζουκλερί; Η ελληνική τηλεόραση έχει τα δικά της «Πάθη» την Μεγάλη Εβδομάδα και γνωρίζει πώς να μας κάνει να αγαπάμε να την μισούμε. 
Το αιώνιο Πάσχα της ελληνικής τηλεόρασης
του Γιώργου Κόκουβα

Ένα μικρό κόκκινο αυγό εμφανίζεται στο πλάι του σήματος του MEGA και ένα λαγουδάκι μέσα σε λουλούδια αντικαθιστά τα άθλια «fresh» σήματα του ANT1. Τα VHS με τα βιβλικά έπη ξεσκονίζονται στο STAR και η ΕΡΤ βάζει στο stand by τις συλλογές με ύμνους από τον Γαϊτάνο και τον τζουρά της Γλυκερίας στο τσιμπούσι του Σπύρου Παπαδόπουλου. Όλα αυτά ένα πράγμα σηματοδοτούν – και το κάνουν πιο αποτελεσματικά ακόμη κι από την μυρωδιά της παραβρασμένης μαγειρίτσας: Ήρθε το Πάσχα.
Άλλο ένα τηλεοπτικό Πάσχα από εκείνα που θυμάμαι να επαναλαμβάνονται με μαθηματική ακρίβεια στην μικρή οθόνη κάθε Απρίλιο των παιδικών μου χρόνων. Τότε που, κάτι οι διακοπές από το σχολείο, κάτι οι ελάχιστες εναλλακτικές στην παγίδα της «Μεγάλης Βδομάδας στο χωριό», το τηλεκοντρόλ έπαιρνε φωτιά και ο «Σαμψών και η Δαλιδά» αντικαθιστούσαν το «Κωνσταντίνου και Ελένης». 

Ίσως άλλωστε εκεί ποντάρουν και τα κανάλια με το είδος του προγράμματος που αναρτούν περήφανα κάθε Μεγάλη Εβδομάδα: Στα παιδιά που δεν έχουν σχολείο από τη μία πλευρά και στους συνταξιούχους που δεν έχουν δουλειά από την άλλη. Και το αποτέλεσμα αυτού του «ανάμικτου» target group; Ο Βαραββάς πλάι στην Ματίλντα, η Σαλώμη αγκαζέ με τον Μωυσή ως lead in για το Ποντικομικρούλη και η φωνή του Γαϊτάνου να ανταγωνίζεται την ίδια ώρα τα Στρουμφάκια. 

Και φυσικά, πάντα πιστός στο ραντεβού, ο «δικός μας Χριστός». Αυτός που καθόρισε την εικόνα που έχει κάθε άνθρωπος γεννημένος την τελευταία τριακονταετία για τον Ιησού: Ο ήρωας του Φράνκο Τζεφιρέλι, που φοράει τα σανδάλια και τους χιτώνες του κάθε Μεγάλη Εβδομάδα και κοιτάζει μειλίχια τον φακό, με εκείνο το βλέμμα που μετά βίας πλέον αντιλαμβάνεσαι ότι είναι γαλάζιο, αφού η βιντεοκασέτα που τόσο περήφανα έχει εξασφαλίσει ο Ant1, αν μπορούσε να μιλήσει, θα ζητούσε έλεος, λίγο πριν εξαϋλωθεί τελείως από την πολυχρησία πάνω στο καλύτερο – στην στιγμή της Ανάστασης δηλαδή, λίγη ώρα πριν η μαμά μας αρπάξει με το ζόρι για να βάλουμε τα καλά μας και να αρπάξουμε την λαμπάδα. 

Τις υπόλοιπες «Μεγάλες» ημέρες, το τηλεοπτικό πρόγραμμα είναι διάσπαρτο με θρησκευτικές παραγωγές και βιβλικά δράματα, τα οποία περιέχουν σύσσωμες τις δέκα εντολές παραβιασμένες: Κεφάλια ευαγγελιστών σε πιατέλες, ερωτικούς χορούς της κοιλιάς, αδελφοκτονίες, σωματεμπορία, αδέλφια-δουλεμπόρους, βασιλιάδες που σφάζουν βρέφη, λιοντάρια να κατασπαράσσουν Χριστιανούς αμάσητους και υπέρ του δέοντος ρεαλιστικές σταυρώσεις με καρφιά στις παλάμες και ξεχαρβαλωμένα μάτια. Και όλα αυτά, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, με την σήμανση «Κατάλληλο για όλους» και προγραμματισμένα να προβληθούν μέρα μεσημέρι, την ώρα που τα μικρά παιδιά περιμένουν να δουν τον Μπομπ τον Σφουγγαράκη και την Ντόρα την Εξερευνήτρια, αλλά αντ’ αυτού βρίσκονται μπροστά σε φεστιβάλ splatter ταινιών εποχής. Δεν πειράζει όμως, γιατί περιλαμβάνουν χιτώνες και περικεφαλαίες και έτσι τονώνουν το θρησκευτικό αίσθημα.

Για τον ίδιο ανεξήγητο λόγο, μεγάλη πέραση έχει όποια παραγωγή περιλαμβάνει Ρωμαίους με πανοπλίες, φτερά και hipster φουστάκια(βλέπε Ben Hur), όποια ταινία ξεπερνά τις 4 ώρες (βλέπε Δρ Ζιβάγκο), όποια σειρά περιέχει ιερωμένο (Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας) και όποιο φιλμ έτυχε να ξεπέσει από το τελευταίο ράφι της CineCitta λίγο πριν κλείσει. 

Φυσικά, η Μεγάλη Εβδομάδα της τηλεόρασης έχει και κάποιες ακόμα ένοχες συνήθειες: Όπως αυτή των παιδικών ταινιών που συνήθως παίζονται στο Mega τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου, αλλά την περίοδο του Πάσχα συμπυκνώνονται και προβάλλονται καθημερινά: Φέτος στην παρέα ξανάρχεται η «Ματίλντα», ο «Άνθρωπος των δύο αιώνων» (μία από τις ταινίες που έβγαζε με το κιλό για τους μικρούς του φίλους ο Robin Williams), το «Free Willy» και άλλες πιο πρόσφατες παιδικές παραγωγές τύπου Χάνα Μοντάνα. Και φυσικά, κάπου στο μεσημέρι του Πάσχα, εκεί που φτάνεις στο σημείο να παρακαλάς να επιστρέψουν οι επαναλήψεις των σίριαλ, ο Χρήστος Νέζος ξαναβγαίνει παγανιά στις οθόνες με κάποιον τραγουδιάρη που προχωρά σε ένα νησί και άδει σε άπταιστο playback. 

Το φοβερό, όμως, είναι πως τελικά όλα τα παραπάνω… μας αρέσουν. Όσες φορές κι αν γκρινιάξουμε για τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ», δεν υπάρχει περίπτωση να μη δούμε έστω και μια σκηνή για το καλό. Όσο και αν η χιλιοστή προβολή του Μπεν Χουρ μοιάζει παρωχημένη, την ώρα που η οικογένεια μαζεύεται στο σαλόνι και λιγουρεύεται τα τσουρέκια και τα αυγά που έχουν ήδη ετοιμαστεί, αλλά η μητέρα-κέρβερος τα φυλάει άθικτα μέχρι το βράδυ της Ανάστασης, δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτό που έχει πια αναχθεί σε «πασχαλινή μας παράδοση». Την «χριστιανική» τηλεθέαση. 

Για όλους όσους αναρωτιούνται ποια «ρωμαϊκά καλούδια» περιλαμβάνει η φετινή ψαριά του τηλεκοντρόλ, ακολουθεί ένας οδηγός των πιο «πασχαλινών» προβολών της ελληνικής τηλεόρασης. Άντε και καλό τηλε-Πάσχα. 

Η Μεγάλη Τηλεοπτική Εβδομάδα

*Μεγάλη Πέμπτη 
«Σιγουράκι» ο τζεφιρέλειος Ιησούς από τη Ναζαρέτ στις 21.00 στον Ant1 (σε βαρβάτη δίωρη δόση), ενώ δυνατά στο prime time του Star (21.00) μπαίνουν οι «Δέκα Εντολές» (όχι αυτές της Βανδή, οι άλλες, οι πέτρινες), ενώ για το απόγευμα, το ίδιο κανάλι ποντάρει στο σίγουρο χαρτί «Quo Vadis» (16.30). Το Mega περιορίζεται στην αγαπημένη Ματίλντα (17.15), ο SKAI προβάλλει όλο το βράδυ σειρά θρησκευτικών παραγωγών υπό τον τίτλο «Secrets of the Cross» και «Μυστήρια της Βίβλου», προσπαθώντας να καθιερώσει το θρησκευτικό ντοκιμαντέρ ως δική του παράδοση, ενώ η ΕΤ1 ψηφίζει επιλογές που, ακόμη κι αν είναι ενδιαφέρουσες, οι τίτλοι τους σε αποτρέπουν από την θέαση («Επικράνθη», «Ο κόσμος είναι Μεγάλος και η σωτηρία της Ψυχής βρίσκεται στην γωνία»). 

*Μεγάλη Παρασκευή
O Ant1, εκτός από Τζεφιρέλι προβάλλει τον «Βασιλιά Δαυίδ» στις 10.30 το πρωί. Το Mega ξεκινά δυναμικά από τις 7.20 το πρωί(!) με τον «Χορό της Σαλώμης» (αυτό με τον αποκεφαλισμό και το belly dance που είναι «κατάλληλο για όλους»). Ακολουθεί ο «Άνθρωπος των δύο αιώνων» (9.30), το δακρύβρεχτο «Κορίτσι μου» (12.00) και ο «Βαραββάς» (14.50). 
Στον Alpha βλέπουμε ντοκιμαντέρ για τον Νοστράδαμο (16.00) και τον Επιτάφιο από τις 20.57 ως τις 21.00(!) ως “special event” (και πάλι με θαυμαστικό)! Στις 21.45, η έκπληξη της εβδομάδας (ή αλλιώς “what-were-they-thinking”) ακούει στο όνομα «Γουίλιαμ και Κέιτ: Ο Βασιλικός Γάμος». 
Στη ΝΕΤ παρακολουθούμε Βυζαντινούς ύμνους και το «Βρέθηκα εις την νήσον, την λεγόμενη Πάτμο» στο prime time, στον SKAI τα ντοκιμαντέρ περιλαμβάνουν τον Ηρώδη, τον Τάφο του Ιησού και τα Χαμένα Ευαγγέλια, ενώ στο STAR το μεσημέρι προβάλλεται ο «Βασιλεύς των Βασιλέων» (16.45) και η «Χώρα των Φαραώ» στις 3.30 το ξημέρωμα. 

*Μεγάλο Σάββατο
Η ένοχη τετράωρη απόλαυση του Ben Hur έρχεται φέτος στο STAR στις 15.45, ενώ στις 21.00 στο ίδιο κανάλι προβάλλεται ο Σπάρτακος. Η ΕΤ1 προτιμά την Μανταλένα και ο ANT1 τοποθετεί τον τελευταίο «Ιησού από τη Ναζαρέτ» λίγο πριν την Ανάσταση, στις 23.00. Remember to: Αν δεν έχετε δει το χτεσινό αριστούργημα «Γούλιαμ και Κέιτ», ο Alpha το επαναπροβάλει στις 17.05.
Μόλις ο παπάς πει το «Χριστός Ανέστη» και οι πιστοί τρέξουν σαν κυνηγημένοι προς την σερβιρισμένη μαγειρίτσα, στην TV ξεκινά το πανηγύρι. Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης από τα Μεσάνυχτα και μετά θα φέρουν μέσω του Μega η Ελεονώρα Ζουγανέλη, η Νατάσα Μποφίλιου, ο Πάνος Μουζουράκης και ο Κωστής Μαραβέγιας, ο Φρανκ Σινάτρα και ο Τόνι Μπένετ. Τον ίδιο ρόλο στο STAR αναλαμβάνουν ο Νίκος Οικονομόπουλος και η Πάολα, στον Ant1 η ορχήστρα του Βοτανικού και φυσικά στη ΝΕΤ η πάντα ίδια (ακόμη κι όταν δεν είναι ίδια) παρέα του Στην Υγειά μας με τον Σπύρο Παπαδόπουλο και τους μεθυσμένους συνδαιτημόνες του.

*Κυριακή του Πάσχα
Σχετικά χαλαρή ημέρα για τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας που μπαίνουν στο παιδικό ρελαντί: «Ένας μοντέρνος Χιμπατζής» (13.45) και «Free Willy 3» στο STAR, «Χάνα Μοντάνα» στη ΝΕΤ,  «Ταξιδεύοντας» (και πάλι) με τον Χρήστο Νέζο, που αυτή τη φορά τρέχει σε σκαλοπάτια και γιοφύρια τον Νίκο Οικονομόπουλο στο Mega, και ο Adam Sandler γίνεται ο «Ζόχαν, Πράκτορας Υψηλής Κομμωτικής» στις 21.00 στο Mega. Κι αν δεν προλάβετε να το απολαύσετε, επειδή σας έκατσε το κοκορέτσι στην πασχαλινή μπυροκοιλιά και η σιέστα πήρε παράταση, το Mega το ξαναπροβάλει στο καπάκι (1.45). 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v