Το θρυλικό κύπελλο του Σπύρου Λούη στο σφυρί!

Προς δημοπρασία αποφάσισε να διαθέσει ο εγγονός του Σπύρου Λούη το κύπελλο του πρώτου σύγχρονου Έλληνα Ολυμπιονίκη, επικαλούμενος την οικονομική κρίση, ενώ έντονα αντέδρασε ο δήμος Αμαρουσίου στην προοπτική να «εκπατριστεί» το ιστορικό κειμήλιο.
Το θρυλικό κύπελλο του Σπύρου Λούη στο σφυρί!
Το ημερολόγιο δείχνει 1896 και η Αθήνα έχει ετοιμαστεί για να υποδεχθεί την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, φιλοξενώντας την πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα. Σε ένα από τα πιο «συμβολικά» αθλήματα, στον Μαραθώνιο, πρώτος τερματίζει στο Παναθηναϊκό Στάδιο ένας Έλληνας με παραδοσιακή ενδυμασία. Είναι ο Σπύρος Λούης, στον οποίον απονέμεται ένα κύπελλο με την επιγραφή «Ολυμπιακοί Αγώνες 1896, Μαραθωνίων Άθλων, Μιχαήλ Μπρεάλ» - πρόκειται για το όνομα του εμπνευστή του αθλήματος.

Αυτό το σημαντικό για την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού κύπελλο εμφανίστηκε στην λίστα με τα αντικείμενα που πρόκειται να δημοπρατηθούν στις 18 Απριλίου από τον οίκο Christie’s, αποτελώντας το κεντρικό «κομμάτι» των αγοραπωλησιών, μαζί με άλλα ολυμπιακά memorabilia από όλο τον κόσμο.

Όπως έγινε γνωστό, το κύπελλο δόθηκε για δημοπρασία από τον Σπύρο Λούη, τον εγγονό του Έλληνα μαραθωνοδρόμου, για οικονομικούς λόγους. Όπως δήλωσε ο σημερινός κάτοχος του κυπέλλου, η οικογένειά του αισθάνεται τιμή που μεγάλωσε αντικρίζοντας καθημερινά αυτό το κειμήλιο, αλλά για χάρη των δύο παιδιών του, αναγκάζεται να το πουλήσει για να εξασφαλίσει το μέλλον τους. Άλλωστε, όπως είπε, τα παιδιά του είναι δύο, και θα ήταν ένα ζήτημα το ποιος θα κληρονομήσει το κύπελλο.

Σε αυτά τα νέα αντέδρασε άμεσα ο δήμος του Αμαρουσίου, από τον οποίο καταγόταν ο Έλληνας Ολυμπιονίκης, κάνοντας έκκληση να μείνει το κύπελλο σε ελληνικά χέρια. Η τιμή εκκίνησης θα είναι 144.000€ και αναμένεται να πουληθεί για πάνω από 200.000€.

Ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης

Ένας θρύλος γεννήθηκε την Άνοιξη του 1896 στην Ελλάδα και ο Μαρουσιώτης Σπύρος Λούης, από… βοηθός νερουλά έγινε εθνικός ήρωας. Ο πατέρας του Λούη δούλευε ως νερουλάς και ο ίδιος τον βοηθούσε στο κουβάλημα. Όταν αποφασίστηκε η διεξαγωγή του Μαραθωνίου, υπεύθυνος για το αγώνισμα ήταν ο συνταγματάρχης Παπαδιαμαντόπουλος, ο οποίος θυμόταν τις αντοχές ενός στρατιώτη του κατά την θητεία του.

Δεν ήταν άλλος από τον Λούη, τον οποίο και έπεισε να λάβει μέρος στους προκαταρκτικούς αγώνες, στους οποίους δεν τερμάτισε πρώτος. Ωστόσο, στον μεγάλο τελικό, και ενώ το κοινό στο Παναθηναϊκό στάδιο αγωνιούσε, ο Σπύρος Λούης περίμενε υπομονετικά να εξαντληθούν οι ξένοι αντίπαλοί του (μάλιστα λέγεται πως σταμάτησε στο Πικέρμι για να πιει ένα ποτήρι κρασί) και στην συνέχεια έφτασε πρώτος στο στάδιο, με χρόνο λίγο μικρότερο από τις 3 ώρες.

Εκεί τον υποδέχθηκαν οι πρίγκιπες και το αλαλάζον κοινό, προσφέροντάς του, όπως λέγεται όποιο δώρο επιθυμούσε. Όταν ο Βασιλιάς τον ρώτησε τι δώρο ήθελε για το κατόρθωμά του, αυτός ζήτησε ένα γαϊδουράκι για να τον βοηθά στο κουβάλημα. Στην συνέχεια δεν ασχολήθηκε ποτέ ξανά με τον αθλητισμό, αλλά εργάστηκε ως αγρότης και τοπικός αστυνομικός. Στην δεκαετία του ’20, φυλακίστηκε κατηγορούμενος για πλαστογράφηση, για την οποία αθωώθηκε μετά από λίγο καιρό, ενώ ήταν επίσημος προσκεκλημένος των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου το 1936, όπου και πάλι εμφανίστηκε με την γνωστή φουστανέλα.

Το όνομά του σήμερα έχει δοθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, σε δρόμο του Μονάχου, αλλά και στην γνωστή λαϊκή έκφραση… «έγινε Λούης».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v