Hλιακή καταιγίδα «χτυπά» την Γη

Η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα των τελευταίων ετών έφτασε μέχρι την ατμόσφαιρα της Γης σήμερα, θέτοντας σε επιφυλακή τις δορυφορικές και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, χωρίς όμως να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καταιγίδα θα «κωπάσει» σε μία ημέρα.
Hλιακή καταιγίδα «χτυπά» την Γη
Δύο ισχυρές εκρήξεις στον Ήλιο στις 6 Μαρτίου εκτόξευσαν σωματίδια με τεράστια ταχύτητα, τα οποία έφτασαν το πρωί της Πέμπτης κοντά στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, απειλώντας να δημιουργήσουν προβλήματα σε τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρικά συστήματα.

Η συγκεκριμένη ηλιακή καταιγίδα σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι η ισχυρότερη της τελευταίας πενταετίας, και «χτυπώντας» την ατμόσφαιρα της Γης απειλεί με δυσλειτουργία τους δορυφόρους, τα GPS και τα ηλεκτρικά δίκτυα, κυρίως κοντά στους πόλους της Γης, ενώ παράλληλα είναι πιθανό να δημιουργήσουν ορατό σέλας ακόμη και σε νοτιότερα από τον Βόρειο Πόλο σημεία.

Η NASA πάντως, παρότι δήλωσε πως πρόκειται για «σοβαρό φαινόμενο», δεν έκρινε αναγκαίο να λάβει επιπλέον μέτρα ασφαλείας για τους κοσμοναύτες που βρίσκονται αυτή την στιγμή σε αποστολές. Το Κέντρο Πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού NOAA με την σειρά του ανακοίνωσε πως η καταιγίδα αποδυναμώθηκε καθώς έφτασε στην Γη, αλλά πως θα χρειαστεί να περάσουν περίπου 24 ώρες για να περάσει εντελώς, ενώ αναμένονται και ισχυρά γεωμαγνητικά φαινόμενα ως συνέχειά της.

Οι ειδικοί επίσης λένε πως ο Ήλιος «ξυπνά» μετά από αρκετά χρόνια «ησυχίας» και πως στα επόμενη έτη αναμένεται αυξημένη δραστηριότητα από το άστρο του γαλαξία μας.

Εν τω μεταξύ, οι αεροπορικές εταιρίες που πραγματοποιούν δρομολόγια κοντά στις πολικές περιοχές επέλεξαν για λόγους ασφαλείας να τροποποιήσουν την πορεία τους, υπό τον κίνδυνο διαταραγμένων τηλεπικοινωνιών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v