10 γυναικείοι μύθοι καταρρίπτονται

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μας δίνει αφορμή να διαλευκάνουμε μύθους και στερεότυπα για την γυναικεία σεξουαλικότητα, τον εγκέφαλο και την φιλοσοφία ζωής των γυναικών που τις αδικούν κατάφορα.
10 γυναικείοι μύθοι καταρρίπτονται
της Έλενας Μπούλια

Τιμώντας την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποφασίσαμε να διαλευκάνουμε ορισμένους μύθους γύρω από την γυναικεία σεξουαλικότητα, τον γυναικείο εγκέφαλο αλλά και την συνολική γυναικεία φιλοσοφία ζωής. Σκοπός μας να αποδείξουμε, ακόμα και για τα πιο ευτελή θέματα, πόσο μας έχετε αδικήσει...

Περί εγκεφάλου…

Μύθος: Οι γυναίκες είναι καλύτερες στο multi-tasking.
Αλήθεια
: Κάποιες παλαιότερες έρευνες, βασισμένες όπως αποδείχτηκε σε μικρά δείγματα, υποστήριζαν πως το corpus callosum (το μεσολόβιο) του γυναικείου εγκεφάλου -το όργανο που συνδέει τα δύο ημισφαίρια- είναι παχύτερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Αυτό, σύμφωνα με τις τότε έρευνες, επιτρέπει στις γυναίκες να κάνουν εξίσου καλά πολλά πράγματα ταυτόχρονα ή να αναπτύσσουν πολλές συζητήσεις με διαφορετικούς ανθρώπους ταυτόχρονα –π.χ. να αισθάνονται και να μιλάνε, να ψήνουν μπριζόλες και να κόβουν σαλάτα, να φροντίζουν να είναι καθαρό το σπίτι και έτοιμο το φαγητό. Νέες και πιο εκτεταμένες έρευνες, ωστόσο, λένε πως ούτε το corpus callosum είναι πιο παχύ στον γυναικείο εγκέφαλο ούτε οι γυναίκες είναι πιο ικανές στο multi-tasking από τους άνδρες –πιθανώς να είναι απλά καλύτερα εκπαιδευμένες.

Μύθος: Οι γυναίκες είναι κακές στα μαθηματικά.
Αλήθεια
: Πόση έκταση έχει πάρει αυτός ο μύθος και πόσο άστοχος είναι αν σκεφτούμε ότι απλά και μόνο προωθώντας στερεότυπα όπως το παραπάνω (του τύπου οι γυναίκες είναι έτσι οι άνδρες αλλιώς) δημιουργούμε ήδη την προδιάθεση στους ανθρώπους να είναι έτσι ή αλλιώς; Είναι γεγονός ότι στον κόσμο των «θετικών» ή πολυτεχνικών επιστημών συναντάμε λιγότερες γυναίκες από άνδρες, όμως αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι, ήδη ως κορίτσια, δεν υποστηρίζονται όσο οι άνδρες από το περιβάλλον τους για να γίνουν καλές στα μαθηματικά.

Ένας άλλος είναι ο εξής: Πολλές γυναίκες που ασχολούνται με τις θετικές επιστήμες αναγκάζονται -για να δείχνουν ισότιμες με τους άνδρες- να χάσουν μέρος της θηλυκότητάς τους. Κάποιες, λοιπόν, εξίσου ικανές με τους άνδρες στα μαθηματικά, πιθανώς να προτιμήσουν να ακολουθήσουν μία άλλη ακαδημαϊκή ή επαγγελματική πορεία προκειμένου να μην χάσουν στοιχεία της προσωπικότητάς τους. Κάτι τέτοιο, βέβαια, ίσχυε κυρίως στο παρελθόν και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όλο και περισσότερες γυναίκες σήμερα καταξιώνονται στα καθαρά επιστημονικά επαγγέλματα.

Μύθος: Τα κορίτσια εκ φύσεως προτιμούν να παίζουν με κούκλες και τα αγόρια με αυτοκινητάκια.
Αλήθεια: Τα περισσότερα παιδιά υπόκεινται σε φυλετικά στερεότυπα πριν ακόμα γεννηθούν. Ακόμα και ο τρόπος που η έγκυος μιλά για το έμβρυο διαφέρει, ανάλογα αν είναι αγόρι ή κορίτσι. Όταν γεννιούνται εισέρχονται σε έναν κόσμο με ξεκάθαρες φυλετικές διαφορές: Τα αγόρια δεν φοράνε φούστες, τα κορίτσια έχουν συνήθως μακριά μαλλιά, τα κορίτσια έχουν περισσότερα ροζ πράγματα, τα αγόρια χρησιμοποιούν διαφορετικές τουαλέτες από τα κορίτσια στους δημόσιους χώρους, τα κορίτσια πάνε μπαλέτο. Όλα αυτά κάνουν τα παιδιά να πιστεύουν πως, είτε είναι αγόρια είτε είναι κορίτσια, το φύλο τους είναι πολύ σημαντικό και ασυνείδητα οδηγούνται και εκείνα, με την σειρά τους, να διαιωνίσουν αυτά τα στερεότυπα.

Μία μελέτη που αποδεικνύει ξεκάθαρα τον ρόλο που παίζει η «φυλετική καταλληλότητα» στην επιλογή ενός παιχνιδιού από τα ίδια τα παιδιά, σε αντίθεση με τα πραγματικά του χαρακτηριστικά, είναι η εξής:

Οι ερευνητές μεταμόρφωσαν ένα παστέλ «Μικρό μου Πόνυ» κρατώντας την χαίτη αλλά βάφοντας το υπόλοιπο μαύρο και προσθέτοντας αιχμηρά δόντια. Έπειτα, το έδειξαν σε μία μικτή ομάδα παιδιών και τα ρώτησαν αν είναι παιχνίδι για αγόρια ή για κορίτσια. Όλα σχεδόν τα παιδιά είπαν ότι είναι παιχνίδι για αγόρια, ενώ τα περισσότερα αγόρια (αλλά κανένα κορίτσι) ρώτησαν από πού μπορούν να το αγοράσουν.

Περί σεξ…

Μύθος: Οι γυναίκες δεν σκέφτονται το σεξ τόσο συχνά όσο οι άνδρες.
Αλήθεια
: Η επιθυμία της γυναίκας για σεξ είναι εξίσου ισχυρή με αυτή του άνδρα, όπως μπορεί να είναι και η απόλαυση που εισπράττει από αυτό. Η κλειτορίδα της γυναίκας αποτελείται από ίσους σε αριθμό νευρώνες όσο η βάλανος στο μόριο του άνδρα, απλά στην περίπτωση της γυναίκας είναι περισσότεροι συμπυκνωμένοι σε μικρότερη περιοχή. Η αίσθηση, λοιπόν, που έχει κατά την διάρκεια του σεξ είναι το ίδιο έντονη όσο αυτή που έχει ο άνδρας. Γι’αυτό, άλλωστε, πολλές γυναίκες βιώνουν πολλαπλούς οργασμούς –κάτι που στους άνδρες είναι πολύ δύσκολο να συμβεί.

Η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα είναι ότι οι γυναίκες δεν εκφράζουν τόσο συχνά την επιθυμία τους για σεξ όσο οι άνδρες.

Μύθος: Η γυναίκα πρέπει να έρθει σε οργασμό για να απολαύσει το σεξ.
Αλήθεια: Πρόκειται για έναν από τους συχνότερους μύθους που πιστεύουν οι άνδρες. Φυσικά ο οργασμός είναι κάτι που απολαμβάνουν όλες οι γυναίκες, όμως οι περισσότερες μπορούν να ικανοποιηθούν εξίσου με την τρυφερότητα ή την σωματική επαφή που τους προσφέρει ο σύντροφός τους κατά την διάρκεια του σεξ, ακόμα και αν τελικά δεν έρθουν σε οργασμό.

Μύθος: Οι φυσιολογικές γυναίκες έρχονται σε οργασμό κάνοντας σεξ.
Αλήθεια
: Μόνο μία στις τρεις γυναίκες έρχεται τακτικά σε οργασμό απλά κάνοντας σεξ. Μία στις τρεις, επίσης, έρχεται σε οργασμό με την σεξουαλική επαφή αλλά χρειάζεται διέγερση με κάποιον άλλον τρόπο, ενώ το τελευταίο τρίτο των γυναικών δεν έρχονται σε οργασμό κάνοντας σεξ αλλά «χειροκίνητα» ή «στοματικά». Το να έρχεται μία γυναίκα σε οργασμό με άλλους τρόπους, και όχι με το σεξ, είναι άκρως φυσιολογικό και δεν έχει καθόλου να κάνει με την ψυχολογία ή την συναισθηματική της ωριμότητα.

Περί φιλοσοφίας ζωής…

Μύθος: Οι γυναίκες ονειρεύονται τον τέλειο γάμο από πολύ μικρή ηλικία.
Αλήθεια: Αυτό που στην πραγματικότητα ονειρεύονται οι γυναίκες δεν είναι ο «γάμος» ως θεσμός -για την ακρίβεια αυτό τις αγχώνει ακριβώς όσο και τους άνδρες- αλλά τον τέλειο άνδρα (τον Brad Pitt όταν είμαστε μικρές, τον George Clooney μεγαλώνοντας). Ακριβώς όπως οι άνδρες φαντασιώνονται να έρχονται σε επαφή με την τέλεια γυναίκα (την Pamela Anderson όταν είναι μικροί, την Charlize Theron μεγαλώνοντας). Κάποιες ονειρεύονται ακόμα το τέλειο νυφικό, με τον ίδιο τρόπο που μεγαλώνοντας ονειρεύονται ένα τέλειο ζευγάρι γόβες ή την τέλεια δουλειά.

Μύθος: Μετά τα 30 το βιολογικό ρολόι της γυναίκας «χτυπάει κόκκινο».
Αλήθεια
: Όλο και περισσότερες γυναίκες κάνουν παιδί μετά 30 γιατί δίνουν προτεραιότητα στην καριέρα τους, ενώ δεν είναι λίγες και αυτές που γεννούν υγιέστατα παιδιά μετά τα 40 και που είναι άκρως ικανοποιημένες με την επιλογή τους. Το ζητούμενο είναι πόσοι άνδρες μετά τα 40 έχουν κουράγιο να μεγαλώσουν ένα παιδί…;

Μύθος: Οι γυναίκες ντύνονται και καλλωπίζονται για να εντυπωσιάσουν τους άνδρες.
Αλήθεια: Ρωτήστε όποια γυναίκα θέλετε και θα σας απαντήσει πως το πρώτο πράγμα που σκέφτεται όταν ντύνεται και καλλωπίζεται είναι να αρέσει στον εαυτό της. Ακόμα και προκλητικά εσώρουχα όταν φορά το κάνει πρώτα για να νιώσει εκείνη sexy και μετά να το μεταδώσει αυτό στον άνδρα. Ο δεύτερος λόγος που προσέχει μία γυναίκα τι θα φορέσει είναι για να εντυπωσιάσει άλλες γυναίκες –ή για να τις ξεπεράσει σε εμφάνιση. Οι άνδρες έρχονται σε τρίτη μοίρα.

Μύθος: Όλες οι γυναίκες θα ήθελαν να έχουν μεγαλύτερο στήθος.
Αλήθεια: Όχι όλες και σίγουρα όχι πολύ μεγαλύτερο. Είναι ελάχιστες αυτές που θέλουν όταν τους μιλά ένας άνδρας να έχει καρφωμένο το βλέμμα του στο στήθος τους, ενώ όσες έχουν μεγάλο στήθος ξέρουν πολύ καλά πόσα προβλήματα στη μέση τους ή στις ενδυματολογικές τους επιλογές μπορεί να τους δημιουργήσει. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, όπως ισχύει παραπάνω, ακόμα και οι γυναίκες που αποφασίζουν να κάνουν προσθετική στήθους το κάνουν καταρχήν για να αρέσουν στον εαυτό τους, ενώ δεν είναι λίγες αυτές που μετά από λίγο καιρό αφαίρεσαν τα εκθέματα γιατί τους δημιουργούσαν προβλήματα στο σώμα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v