Δέκα ταινίες με… περίεργα μηνύματα

Η τεχνολογία είναι του διαόλου, αν είσαι άσχημος δεν έχεις στον ήλιο μοίρα (και γυναίκα), τα φάρμακα είναι περιττά αν υπάρχει χιούμορ και αγάπη και αν έχεις πίστη μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα. Δεν τα λέμε εμείς, οι ταινίες που βλέπουμε τα λένε.
Δέκα ταινίες με… περίεργα μηνύματα

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Από τα κύρια πλεονεκτήματα των κινηματογραφικών ταινιών είναι πως καταφέρνουν, εκούσια ή ακούσια, να «περνούν» κάθε λογής μηνύματα στους θεατές ανεξαρτήτως ηλικίας. Τα μηνύματα αυτά είναι ως επί το πλείστον κατανοητά και ενίοτε καλοδεχούμενα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ταινιών που δημιουργοί τους το… παρατράβηξαν και μας έκαναν να αναρωτηθούμε «Μα καλά, περιμένουν να τα πιστέψουμε όλα αυτά;». Κινηματογραφική αδεία θα πουν μερικοί, κινηματογραφική… πατάτα λέμε εμείς και σας αποκαλύπτουμε δέκα «διδαχές» γνωστών ταινιών που δεν θα μοιραζόσασταν ποτέ με τα παιδιά σας.

Το μήνυμα: Αν δεν έχεις γεννηθεί με ειδικές ικανότητες, δεν πρόκειται να γίνεις ποτέ καλός σε ορισμένα πράγματα όσο και αν προσπαθήσεις.
Η ταινία: Harry Potter

Στον κόσμο του Harry Potter υπάρχουν αυτοί που γεννήθηκαν με μαγικές ικανότητες και αυτοί που γεννήθηκαν χωρίς αυτές. Μάλιστα, υπάρχει και η ειδική ονομασία “Squibs” για τα παιδιά μάγων, τα οποία όμως δεν μπορούν να κάνουν μαγικά. Διακρίνουμε κάποιο είδος ρατσισμού κυρία Rowling; Χμ.

Το μήνυμα: Όσο και αν καταστρέψουμε τον πλανήτη μας, αν υπάρχει έστω και ένα μικρό φυτό στην επιφάνειά του αυτό αρκεί για να επαναφέρει την ομορφιά και την ισορροπία σε αυτόν.
Η ταινία: Wall – E

Εντάξει, οι ταινίες της Pixar είναι γνωστές για τα αισιόδοξα μηνύματά τους, αλλά αυτή τη φορά δεν νομίζετε πως το παράκαναν κάπως; Στο Wall – E, η Γη έχει μετατραπεί σε ένα απομονωμένο… αχούρι γεμάτο σκουπίδια και τοξικά απόβλητα. Ξαφνικά, το συμπαθέστατο ρομποτάκι βρίσκει ένα μικρό φυτό, το οποίο αρκεί για να αποδείξει πως ο πλανήτης μας μπορεί να επανέλθει στις παλιές καλές του δόξες. Εν ολίγοις, η ταινία μας λέει πως ακόμα και αν καταστρέψουμε εξ’ ολοκλήρου τον πλανήτη μας, ένα μικρό φυλλαράκι είναι αρκετό για να επανέλθει η ελπίδα σε όλη την ανθρωπότητα. Μας κάνουν πλάκα; 
                            
                                                                         Ωχ! Ένα φυτό. Η Γη σώθηκε!

Το μήνυμα: Η τεχνολογία είναι εξ’ ορισμού σατανική.
Η ταινία: Lord of The Rings

Το μήνυμα έχει μεταφερθεί αυτούσιο από την δημοφιλή σειρά βιβλίων, αλλά είναι πολύ πιο εύκολα κατανοητό όταν δει κάποιος την ταινία. Τα orc καταστρέφουν δέντρα, φτιάχνουν τεράστιες φωτιές και δημιουργούν μηχανές που παράγουν περισσότερα orc και τους βοηθούν στη μάχη. Αντίθετα, οι δυνάμεις του καλού βασίζονται εξ’ ολοκλήρου στη μαγεία, στη διάνοια, στην ξιφασκία, στη τοξοβολία και στην βοήθεια της θεάς Τύχης. Εντάξει, το καταλάβαμε. Η τεχνολογία είναι κακιά!

Το μήνυμα: Φίλα άγνωστες κοπέλες που κοιμούνται. Αυτές θα ξυπνήσουν, θα σε ερωτευτούν και από δω και στο εξής θα σου ανήκουν ολοκληρωτικά!
Η ταινία: Η Ωραία Κοιμωμένη

Οποιαδήποτε λογική γυναίκα ξυπνούσε και έβρισκε έναν άγνωστο τύπο από πάνω της να την φιλά, η πρώτη της αντίδραση θα ήταν (στη καλύτερη περίπτωση) ένα ξεγυρισμένο χαστούκι. Όχι όμως η Ωραία Κοιμωμένη. Μπορεί να μην ήξερε καν τον πρίγκιπα που την ξύπνησε με γλωσσόφιλο, αλλά αντιδρώντας όπως κάθε φυσιολογική γυναίκα ξύπνησε, τον παντρεύτηκε με συνοπτικές διαδικασίες, έγινε έκανε κτήμα του για πάντα και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα. Φεμινίστριες, θυμώσατε; Τα παράπονά σας στη Disney. 

                    
           Έλα, ξύπνα και φέρε τον παπά να πει τους όρκους τσακ- μπαμ γιατί βιάζομαι.

Το μήνυμα: Δεν υπάρχει καλύτερο φάρμακο από την ομορφιά της ζωής (και το σεξ με τη Natalie Portman)
Η ταινία: Garden State

Στη ταινία ο ήρωας συνειδητοποιεί πως ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει τα θέματά του είναι να σταματήσει την φαρμακευτική του αγωγή και να ζήσει την ζωή στο έπακρο. Τη σταματάει και εν τέλει τα βρίσκει με τον περίεργο πατέρα του και κάνει σεξ με την Natalie Portman. Δεν αμφιβάλλουμε πως ανάμεσα στους θεατές της ταινίας υπήρξαν κάποιοι που έπαιρναν φάρμακα χωρίς να χρειάζεται. Συμβαίνει άλλωστε. Στην πλειοψηφία όμως των περιπτώσεων, ο κόσμος παίρνει φάρμακα γιατί πολύ απλά ΠΡΕΠΕΙ να τα παίρνει. Συγκεκριμένα, το φάρμακο που παίρνει ο Zach Braf στη ταινία, το Λίθιο, αν διακοπεί απότομα αυξάνει δέκα φορές τις τάσεις αυτοκτονίας, ιδιαίτερα σε άτομα με διπολική διαταραχή όπως ο ήρωας. Το μήνυμα της ταινίας κατά των ψυχοφαρμάκων συνεχίζεται με ατάκες τύπου «Τα φάρμακα με είχαν χαζέψει!» και «θα πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας να είναι αυτό που είναι!». 

                    
    Χάρηκα τόσο που σε γνώρισα. Θες να δεις πόσο εύκολα το ρίχνω μέσα στη θάλασσα;

Το μήνυμα: Αν «αγγίξεις» την ψυχή του ασθενή, μπορείς να γιατρέψεις όλες τις παθήσεις του!
Η ταινία: Patch Adams

Ακόμα και κάποιος με τις στοιχειώδεις ιατρικές γνώσεις μπορεί να καταλάβει πόσο λάθος είναι το παραπάνω μήνυμα. Όπως άλλωστε έχει πει ο δημοφιλής τηλεοπτικός… γιατρός Gregory House «Τι θα προτιμούσες, έναν γιατρό που σου κρατάει το χέρι ενώ πεθαίνεις ή έναν που σε αγνοεί ενώ γίνεσαι καλύτερα;». Όσο και αν μερικές φορές είναι δύσκολο να το καταλάβουμε, οι ασθένειες ΔΕΝ ΓΙΑΤΡΕΥΟΝΤΑΙ με χνουδωτά ζωάκια και μύτες κλόουν. Γιατρεύονται με την βοήθεια των oldschool φαρμάκων και όχι, το πηγαίο χιούμορ και το καλαμπούρι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια ένεση πενικιλίνης. 

                        
                            Καρκίνος ε; Γέλα μαζί μου και θα περάσει στο πι και φι!

Το μήνυμα: Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις πίστη.
Η ταινία: Matrix

Στη δημοφιλές blockbuster ο Neo πείθεται να κάνει ένα σάλτο μορτάλε στο κενό, παρακινούμενος από τον μέντορά του Morpheus, ο οποίος τον διαβεβαιώνει πως αν έχει πίστη τότε όλα είναι ΟΚ. Δεν έχουμε σκοπό να επιχειρηματολογήσουμε υπέρ ή κατά της (οποιασδήποτε) πίστης, αλλά σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε αντίστοιχη απόφαση ζωής/θανάτου θα πρέπει να λαμβάνεται με βάση την λογική σκέψη και όχι να στηρίζεται σε ανθρώπους τους οποίους μόλις γνωρίσαμε και δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστέψουμε. Ακόμα και αν αυτοί είναι τόσο cool και «γαμάτοι» όσο ο Morpheus. 

                    
                Φοράω δερμάτινα και είμαι cool τύπος για αυτό θα κάνεις ό, τι σου λέω.

Το μήνυμα: Φάε μπόλικη σοκολάτα, για να μπορέσεις να δεις πως φτιάχνεται (από χαρούμενους νάνους – σκλάβους) και φυσικά να γίνεις ο Βασιλιάς της Σοκολάτας.
Η ταινία: Charlie and the Chocolate Factory

Αν υπήρχε μια ταινία – εφιάλτης για τους οδοντίατρους και τους γονείς παιδιών με παχυσαρκία, αυτή δεν θα ήταν άλλη από το Τσάρλι και το Εργοστάσιο της Σοκολάτας. Στη ταινία η άφθονη κατανάλωση γλυκών απενοχοποιείται πλήρως, η σοκολάτα θαρρείς φτιάχνεται από τα πιο φυσικά και αγνά υλικά χωρίς ΙΧΝΟΣ συντηρητικών (ναι, σίγουρα) και δεκάδες μικροσκοπικοί σκλάβοι δουλεύουν ατελείωτες ώρες, χωρίς να πάρουν φράγκο, αλλά παραμένουν πάντα χαρούμενοι και χαμογελαστοί. Όσες πιο πολλές σοκολάτες φας, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχεις να γνωρίσεις από κοντά τον μαγικό τους κόσμο (και φυσικά όχι να γίνεις υπέρβαρος), ενώ είναι φυσιολογικό να δέχεσαι γλυκά από άγνωστους και ολίγον τι περίεργους μετροσέξουαλ τύπους. 

                    
                   Για πες μικρέ, θα ήθελες να περάσεις μια βόλτα από το εργοστάσιο 
                                     να δεις την συλλογή μου με σοκολάτες;


Το μήνυμα: Αν είσαι άσχημος δεν θα πάρεις ποτέ το κορίτσι, ακόμα και αν είσαι καλοσυνάτος και αφοσιωμένος σε αυτήν.
Η ταινία: Η Παναγία των Παρισίων

Σε λένε Κουασιμόδο και είσαι καμπούρης και άσχημος. Όλοι σε απεχθάνονται για αυτό, μέχρι που φτάνει η στιγμή να αποδείξεις την πραγματική αξία σου. Σώζεις τον αιώνιο σου έρωτα, την τσιγγάνα Εσμεράλντα από βέβαιο θάνατο στις φλόγες και πλέον όλοι σε βλέπουν με άλλο μάτι. Δεν ντρέπεσαι πλέον να κυκλοφορείς ελεύθερα στους δρόμους και μπορείς άνετα να παντρευτείς τον έρωτα της ζ…, Όπα, μισό. Η Εσμεράλντα βρήκε άλλον; Μα, φυσικά. Τον εντυπωσιακό, γεροδεμένο και ξανθομάλλη Φοίβο! Sorry Κουασιμόδε, δεν φταις εσύ. Απλά γεννήθηκες άσχημος και καμπούρης και έκανες το λάθος να πρωταγωνιστήσεις σε ταινία της Disney. 

                    
                Σόρρι φίλε, πρώτα εγώ, μετά η κατσίκα και στο τέλος εσύ. Έτσι πάει.

Το μήνυμα: Μια μικρή συμφωνία με τον Διάβολο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, αν όλα στο τέλος πάνε κατ’ ευχήν!
Η ταινία: Άριελ

Για ακόμα μια φορά η Disney μας εκπλήσσει. Η μικρή γοργόνα Άριελ ήθελε τόσο πολύ να βγει στη στεριά και να περπατήσει που αναγκάστηκε να κάνει μια «συμφωνία» με τον «διάβολο» (την Ούρσουλα για την ακρίβεια) και να «πουλήσει» την όμορφη φωνή της (ή την ψυχή της), για να μπορέσει να περπατήσει. Φυσικά όλα δούλεψαν μια χαρά. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι η Άριελ δεν θα συναντούσε ποτέ τον πρίγκιπα της καρδιάς της αν δεν είχε κάνει εξ’ αρχής την… διαβολική συμφωνία με την κακιά βασίλισσα. Πιτσιρίκια, από δω και στο εξής κάντε ό, τι μα ό, τι περνάει από το χέρι σας για να πετύχετε αυτό που θέλετε. Τίποτα δεν θα έχει σημασία αν στο τέλος κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα! Ήταν (ακόμα) μια ευγενική προσφορά της Disney. 

                    
                    Μη σε νοιάζει μικρή μου. Αφού στο τέλος έχει happy end η ταινία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v