Facebook: Οι τύποι που αγαπάμε να μισούμε

Για κακή μας τύχη δεν έχουν μόνο λογαριασμό στο Facebook, αλλά τυγχάνει να είναι και «φίλοι» μας. Φροντίζουν με θρησκευτική ευλάβεια να μας σπάνε τα νεύρα κάθε μέρα, αλλά – άγνωστο γιατί - δεν μπαίνουμε ποτέ στον κόπο να τους διαγράψουμε. Ας προσέχαμε.
Facebook: Οι τύποι που αγαπάμε να μισούμε
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Σε κάθε friend list υπάρχουν τουλάχιστον καμιά δεκαριά άτομα (αν είσαι άτυχος μπορεί και περισσότερα) που έχουν βαλθεί να αποδείξουν πως το ανθρώπινο είδος, όσο περισσότερο εξοικειώνεται με το Internet, τόσο περισσότερο χαζεύει. Δεν εξηγείται αλλιώς πώς γίνεται ΚΑΘΕ μέρα στο news feed σου να μαζεύεται σωρεία άχρηστων πληροφοριών και ΚΑΘΕ φορά τα notifications σου να είναι τίγκα από προσκλήσεις για αδιάφορες εφαρμογές και events που δεν θα πήγαινες ούτε αν σου έβαζαν μαχαίρι στο λαιμό. Δόξα τω Θεώ του Διαδικτύου, υπάρχει το θαυματουργό “Hide”.

Η «έχω βγει χάλια» τύπισσα με τα σουφρωμένα χείλη

Είναι αυτή που ακόμα απορείς για ποιον λόγο εμφανίζεται στο news feed σου και δεν την έχεις ακόμα διαγράψει. Ίσως επειδή σε κάθε φωτογραφία της που ανεβάζει με ρυθμούς πολυβόλου, ποζάρει ως επίδοξη στριπτιζέζ, φορώντας όσο το δυνατόν λιγότερα ρούχα και φυσικά με αβυσσαλέο ντεκολτέ για να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα likes από τους διαδικτυακούς μνηστήρες της. Υπάρχουν πολλά προβλήματα με αυτή. Πρώτον, είναι συνήθως άσχημη και ευτραφής αλλά νομίζει πως είναι η νέα Kate Moss. Δεύτερον, τείνει σε κάθε φωτογραφία να υιοθετεί το τραγικό “duckface look”, δηλαδή να σουφρώνει τα χείλη της νομίζοντας πως αυτό την κάνει sexy. Τρίτο (και χειρότερο) σε ΚΑΘΕ φωτογραφία αφήνει σχόλιο «Χάλια βγήκα ε;», απλώς και μόνο για να πάρει (από άλλες!) τα σχόλια της επιβεβαίωσης που τόσο λαχταρά. Στην πυρά! 

                                        


Ο Κύριος/α Farmville - Mafia Wars - CastleVille – Sims κτλ.

Είναι αυτός που θαρρείς οι εφαρμογές που κυκλοφορούν στο Facebook του κολλάνε ένσημα για να τις χρησιμοποιεί. «Και πού είναι το κακό;», θα αναρωτηθείς. Το κακό είναι ότι ο συγκεκριμένος τύπος σε λούζει κυριολεκτικά κάθε μέρα με ένα σωρό προσκλήσεις για παιχνίδια ή εφαρμογές που ούτε θέλεις ούτε θα ήθελες ποτέ να παίξεις ή έστω να ασχοληθείς μαζί τους. Επίσης, σε ενημερώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσω status updates για το πόσα ραδίκια κατάφερε να φυτέψει στο μποστάνι του, πόσα φράγκα κέρδισε στο πόκερ, πόσο γαμάτος μαφιόζος είναι και πόσο γρήγορα κατάφερε να ανεβάσει level στο κατοικίδιο γουρούνι του και να το μετατρέψει σε Ninja με σπαθί! Wow! Εντυπωσιάστηκα.

Τα «ζευγαράκια»

Καλό πράγμα η αγάπη. Αρκεί να μην την εκφυλίζεις. Τα «ζευγαράκια» στο facebook το καταφέρνουν με μαεστρία, δημοσιεύοντας ακατάπαυστα ρομαντικά updates τύπου «Αγαααααποοοούυυυυλααα μου, που σα πάμε σήμερα μωλέ;» ή «Αζαπάω το μωλάκι μου πολύ πολύ» και άλλα τέτοια εμετικά. Επίσης, φροντίζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα να σε ενημερώνουν για την κατάσταση της σχέσης τους με άφθονες φωτογραφίες σε όποια πιθανή πόζα ή με όποιο γλωσσόφιλο μπορείς να σκεφτείς. Να εύχεσαι να μη τσακωθούν/ χωρίσουν, γιατί τότε κυριολεκτικά την «έβαψες». Προετοιμάσου ψυχολογικά για βροχή από δακρύβρεχτα status updates, Πυξ Λαξ (στη καλύτερη περίπτωση), Τερζή και Πάριο (στη χειρότερη) και μελοδραματικά αυτοσχέδια στιχάκια για τον έρωτα και τον χωρισμό. Σε ακραίες περιπτώσεις, τα «ζευγαράκια» ενώνονται σε ένα σώμα, μια ψυχή και ένα κοινό προφίλ τύπου «Μαράκι Χρήστος» ή «Σοφία <3 Στεφανάκος» και σου ζαλίζουν τον έρωτα από κοινού. Εφιάλτης, αγνός εφιάλτης.

Ο κύριος Κουίζ

Πραγματικά αδυνατώ να κατανοήσω την φιλοσοφία πίσω από ένα κουίζ στο Facebook. Γιατί να το κάνεις; Με ποιό σκοπό; Κουίζ συμπληρώναμε στα «Σαΐνια» για να δούμε ποιός ήρωας κόμικ ήμασταν στο δημοτικό ή αν είχαμε τύχη να πάμε για σινεμαδάκι με τον ανεκπλήρωτο έρωτα του γυμνασίου. Για ποιόν λόγο να υπάρχουν Κουίζ στο Facebook; Τέλος πάντων, υπάρχουν. Και ο Κύριος Κουίζ βρίσκεται στην friend list σου για να σε ενημερώσει τουλάχιστον είκοσι φορές την ημέρα ποιο ζώο είναι (ότι είναι, είναι), ποιος τραγουδιστής είναι, με ποιον τραγουδιστή μοιάζει, ποιο μέλος των Backstreet Boys είναι, ποιος πορνοστάρ είναι και με ποιο μουστάκι διασήμου έχουν μακρινή συγγένεια οι μασχαλότριχές του. Η κατάσταση όσο πάει χειροτερεύει, καθώς πλέον περισσότερα από αυτά τα τριτοκοσμικά Κουίζ κυκλοφορούν και σε άπταιστα (τρόπος του λέγειν) ελληνικά. Ω θεοί! Τουλάχιστον τότε μας έπρηζαν μόνο αυτοί που είχαν τις βασικές γνώσεις Αγγλικών (Μάη νέημ ιζ Μίτσος, Γκουντμόρνινγκ κτλ. ). Τώρα προστέθηκαν και οι βέροι Ελληναράδες. The Horror….

Οι «νέες μαμάδες»

Eυτυχώς για αυτές έχουν προφίλ στο Facebook και μπορούν να ενημερώνουν τους πάντες για τα αξιαγάπητα μωράκια τους. Δυστυχώς για εμάς, ΔΕΝ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ. Επίσης, δεν είναι φυσιολογικό να έχεις για φωτογραφία προφίλ το νεογέννητο μωρό σου, είναι περίεργο. Ενοχλητικό θα το’ λεγα. Σα να μην έφτανε αυτό, οι νέες μαμάδες θα φροντίσουν να σε ενημερώσουν με συχνά status για το πότε το μωρό έβρεξε τις πάνες του, πόσο άσχημα μύριζαν, πότε έφαγε, τι έφαγε, σε ποιόν μοιάζει όταν τρώει, αν ρεύτηκε, αν είπε κάτι που θυμίζει λέξη ή φράση, τι ώρα κοιμήθηκε, τι ώρα ξύπνησε, τι του τραγούδησαν για να κοιμηθεί, τι μέγεθος έχει το πέος του και πόσο πύον είχε το σπυράκι που έβγαλε στον ποπό. Όλα αυτά φυσικά με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, οι οποίες ενίοτε μετατρέπονται σε hot thread και δίνουν λαβή σε άλλες «νέες μαμάδες» να συμμετέχουν στο βρεφικό πάρτι που έχει στηθεί στο news feed σας. Πού είσαι Ηρώδη;

Ο Κύριος «Ελληνική σημαία»

Υπάρχει σε κάθε friend list και δυστυχώς τον τελευταίο καιρό η περίπτωσή του μεταδίδεται σαν τη πανούκλα. Ο «Σημαίας» έχει συνήθως για avatar το πρόσωπό του, κάτω από το οποίο έχει κοτσάρει για έναν ανεξήγητο λόγο (για αυτόν προφανώς σημαντικό) το εθνικό σύμβολο της χώρας. Επίσης μπορεί να έχει μόνο την ελληνική σημαία, πάνω στην οποία έχει προσθέσει χρησιμοποιώντας τις στοιχειώδεις γνώσεις του στο Photoshop την φράση «Ελευθερία ή Θάνατος». Συνήθως συμμετέχει σε γκρουπ όπως «Ζήτω η 21η Απριλίου», «Στηρίζω τους 39 ΟΥΚ που δικάζονται για τα ρατσιστικά συνθήματα», «Τιμή και δόξα στον ΟΥΚα που φώναξε για την πατρίδα», «Παράσημο και συγγνώμη στους ΟΥΚ τώρα» και άλλα τέτοια όμορφα. Και πάνω που νόμιζες πως δεν μπορεί να γίνει περισσότερο ενοχλητικός, ξάφνου αρχίζει να ποστάρει σαν τρελός κάθε λογής «στρατόκαβλα» status updates. Delete εδώ και τώρα. Για την Ελλάδα ρε γαμώτο!

Τα «πρόβατα»


«Στις 31 Σεπτεμβρίου 2011 το Facebook θα αρχίσει να χρεώνει τους λογαριασμούς χρηστών. Για να μη χρεωθείτε και για να συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε δωρεάν στείλτε το παρακάτω μήνυμα σε δέκα φίλους σας».


Σας θυμίζει κάτι το παραπάνω κείμενο ή έστω η δομή του; Σίγουρα σας θυμίζει. Το έχετε λάβει ουκ ολίγες φορές από «το πρόβατο» σε δεκάδες παραλλαγές: για την Microsoft, το Hotmail, το Yahoo και ένα σωρό ακόμα υπηρεσίες. Το «πρόβατο» πιστεύει ότι σπαμάροντας στο status του ένα chain mail θα καταφέρει κάτι. Είτε αυτό λέγεται θεραπεία για όσους έχουν καρκίνο σε όλο τον κόσμο, είτε λέγεται τροφή για τα παιδάκια της Αφρικής, είτε καλοτυχία για όλη του τη ζωή χάρη στον Άγιο Νεκτάριο (μεγάλη η χάρη του). Εν τέλει το μόνο που καταφέρνει είναι να παίζει με τα νεύρα των φίλων του. Ηλεκτροσόκ επειγόντως και μετά delete!

Ανήκετε σε αυτούς τους τύπους χρηστών και σας πνίγει το δίκιο σας; Έχετε να προσθέσετε κάποιον που δεν αναγράφεται στην λίστα; Απαντήσεις (και χολή) στα σχόλια του κειμένου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v