2012: Στόχοι για την νέα χρονιά

Ετοιμάσατε την λίστα με τις 2012 υποσχέσεις σας; Εμείς φτιάξαμε την δική μας, αλλά την εμπλουτίσαμε με τους λόγους που ποτέ δεν καταφέρνουμε να τις τηρήσουμε. Δείτε τι κάνουμε λάθος και γιατί πλέον προτιμάμε τους μικρούς στόχους από τα μεγάλα λόγια.
2012: Στόχοι για την νέα χρονιά
του Γιώργου Κόκουβα

Στο τέλος κάθε χρονιάς, συνηθίζουμε να θέτουμε μεγαλεπήβολους στόχους για την επόμενη. Κάνουμε πολλά υποσχόμενες προγραμματικές δηλώσεις και οδεύουμε καμαρωτοί προς το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, πεπεισμένοι ότι με το που θα αλλάξει το τελευταίο ψηφίο της χρονολογίας, θα αλλάξουμε αυτόματα κι εμείς. Και θα γίνουμε πρότυπα οργανωτικότητας. Θα κόψουμε τις καταχρήσεις, θα πλουτίσουμε και θα ζήσουμε happily ever after. Μόνο που…

«Μόνο πού τι;», πάει να πει το αγγελάκι πάνω από τον δεξί ώμο. Τα resolutions είναι η πεμπτουσία της καλύτερης συνήθειας, αυτής του να θέτουμε στόχους. Άλλωστε, αν δεν θέσεις στόχους πώς θα τους πετύχεις; Το αγγελάκι θα έλεγε κι άλλα, αλλά το πλασματάκι με την τρίαινα έχει ξεκαρδιστεί πάνω από τον άλλο ώμο, σαν αγανακτισμένος ψηφοφόρος που ακούει «στόχοι υπάρχουν».

Σύμφωνα με τις στατιστικές, τα resolutions που ακολουθούν είναι τα συνηθέστερα περιεχόμενα της ετήσιας λίστας μας. Σύμφωνα πάλι με τις στατιστικές, ενώ η πλειοψηφία όσων θέτουν στόχους για την νέα χρονιά είναι αποφασισμένη να τους πετύχει, μόλις το 12% τελικά φέρνει εις πέρας την αποστολή. Με άλλα λόγια, καλοί οι στόχοι, αλλά έχουμε αναρωτηθεί γιατί σχεδόν πάντα μετά από 365 ημέρες νιώθουμε ξανά την ανάγκη να θέσουμε τους ίδιους στόχους; Ακολουθεί η δική μας εκδοχή της λίστας, αυτή την φορά όχι με μεγαλεπήβολους στόχους, αλλά με την κατάρριψη και την αντικατάσταση τους με πιο εφικτές εναλλακτικές.

*«Θα κόψω το κάπνισμα»
Μετάφραση
: Από πρώτη του μηνός θα δοκιμάσω όλες τις γεύσεις της Trident, ανάμεσα στις τσιχλόφουσκες θα ορκίζομαι στους φίλους πως το έκοψα μαχαίρι, λίγο μετά τα Θεοφάνια θα αγοράσω κι ένα μπεγλέρι, των Τριών Ιεραρχών θα γιορτάσω με έξτρα patches νικοτίνης για να μην βλέπω τους περαστικούς σαν γιγάντια τσιγάρα, τον Φεβρουάριο θα κρύβομαι στα στενοσόκακα για μια τζούρα στα κλεφτά και μέχρι να ανοίξει το τριώδιο θα έχω χάσει όλους τους φίλους μου από τα νεύρα της στέρησης. Μαντέψτε: Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσω την στεναχώρια θα είναι ένα τσιγάρο.
Τα σημάδια της αποτυχίας: Αν ο στόχος ήταν εύκολο να επιτευχθεί, τα ελληνικά μπαρ δεν θα έμοιαζαν με πλάνο της Λιάνας Κανέλλη σε δελτίο ειδήσεων (ποιος φοβάται τον κακό τον νόμο;).
Δες το αλλιώς: «Δεν θα καπνίσω σήμερα». Να ένας μικρός στόχος που μπορείς εύκολα να πετύχεις. Αν δεν καταφέρεις καν αυτό, μην περιμένεις να αντέξεις ολόκληρη χρονιά.

*«Θα περιορίσω το αλκοόλ και την κραιπάλη»
Μετάφραση
: Δεν θα πίνω εκτός από ειδικές περιστάσεις (τις 15 ημέρες των Χριστουγέννων, άλλες τόσες το Πάσχα, τις Απόκριες, του Αγίου Βαλεντίνου, την καλοκαιρινή περίοδο, τις εθνικές επετείους, τις ζυγές μέρες κάθε μήνα και όσες από τις μονές δεν βρέχει). Μου αξίζει άλλωστε λίγη τεκίλα μια στο τόσο, γιατί έχω κόψει το κάπνισμα.
Τα σημάδια της αποτυχίας: Η υπόσχεση που δίνεται λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου θα ήταν πιο πειστική αν δεν επιβραβευόταν το ίδιο ακριβώς βράδυ με την κατανάλωση κάθε είδους αλκοολούχου στο πρωτοχρονιάτικο πάρτι, από σαμπάνια και κρασί, μέχρι τεκίλα, βότκα και φωτιστικό οινόπνευμα.
Δες το αλλιώς: Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Δες την θετική: «Θα ενδιαφερθώ για την υγεία μου». Η αποφυγή της συνεχούς κραιπάλης από εκεί και πέρα είναι θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και όχι μία απαγόρευση «να την πιεις στο ποτήρι».

*«Θα χάσω βάρος»
Μετάφραση
: Θα συνεχίσω να τρώω το καταπέτασμα, να χαιρετάω τα delivery boys της γειτονιάς με το μικρό τους όνομα και να παίζω jenga με τα κουτιά της πίτσας. Αλλά θα πίνω αναψυκτικά light, τα οποία θα αγοράζω από το περίπτερο όπου θα πηγαίνω με τα πόδια. Επίσης, θα πληρώσω συνδρομή ενός έτους σε γυμναστήριο, θα πάω για δύο εβδομάδες και θα κάνω απόσβεση στις ωραίες φόρμες που είχα αγοράσει στις εκπτώσεις. Θα ξαναπάω για λίγες μέρες προς τον Μάιο, νιώθοντας πως το καλοκαίρι πλησιάζει, μέχρι που μια φίλη θα μου πει «τα πάχη μου τα κάλλη μου» και θα συμφωνήσω απόλυτα, και ουφ πια, μια χαρά είμαι και σε όποιον αρέσω.
Τα σημάδια της αποτυχίας: Αν διάβαζε κανείς τα ποσοστά της παχυσαρκίας των Ελλήνων, θα έπαιρνε όρκο πως κάθε Πρωτοχρονιά δεν αποφασίζουμε διατροφή αλλά να φάμε σαν να μην υπάρχει αύριο. Τώρα που σε λίγους μήνες ο κόσμος θα καταστραφεί θα αλλάξουμε;
Δες το αλλιώς: Το φαγητό δεν είναι εχθρός. Απλώς πρέπει να γίνει φίλος με την σωματική άσκηση. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ένα τέταρτο άσκησης την ημέρα (έστω περπάτημα) αρκεί για να μας κρατήσει σε φόρμα – και όχι αυτή από τις εκπτώσεις.

*«Θα ξεχρεώσω»
Μετάφραση
: «… ένα από τα δεκατρία δάνεια που είχα πάρει τότε που οι τράπεζες έστρωναν τα κόκκινα χαλιά των Όσκαρ στους πελάτες τους και ενέκριναν συμβάσεις ακόμη και στα πεντάχρονα που έπαιζαν με τις περιστρεφόμενες πόρτες τους.
Τα σημάδια της αποτυχίας: http://www.minfin.gr
Δες το αλλιώς: «Προϋπολογισμός». Αντί για μία υπόσχεση στην πρωτοχρονιάτικη λίστα σας, κάντε από τώρα τα «κουμάντα» σας, υπολογίστε έσοδα και έξοδα και εφαρμόστε μεθόδους οικονομίας. Εμείς κάνουμε την αρχή με 50 tips

*«Θα διαβάζω περισσότερο»
Μετάφραση
: Θα ξεκοκαλίσω κάθε ένθετο γνωστών γυναικείων περιοδικών με έφεση στα λογοπαίγνια, τύπου «Τα μυστικά του… βάλ’του», θα ξεφυλλίσω όλους τους καταλόγους delivery που θα έρθουν στην πόρτα μου, θα διαβάσω εξονυχιστικά τα συστατικά του αναψυκτικού για να σιγουρευτώ ότι περιέχει 1 θερμίδα, μόλις έρθει δε ο νέος κατάλογος ΙΚΕΑ θα κάνω λογοτεχνικό πάρτι.
Τα σημάδια της αποτυχίας: Αν αποκαλείς βιβλιοθήκη το σκονισμένο ραφάκι με τα άπαντα της Πολυάννας, το «Χωρίς Οικογένεια» και το «Με οικογένεια» (σετάκι), τον Τσελεμεντέ, δύο μισολυμένους «Γρίφους» και έναν Ντοστογιέφσκι Ελευθεροτυπίας για το ξεκάρφωμα, τότε είσαι σε καλό δρόμο να καταλάβεις τα σημάδια, και θα μπορούσες να είσαι κολλητή της Σάσας Παπαδήμα
Δες το αλλιώς: Γράψου σε μία δανειστική βιβλιοθήκη άμεσα. Πολύ συχνά, η υπόθεση «ανάγνωση» σκαλώνει σε οικονομικούς λόγους, κάτι που δεν θα έπρεπε να είναι εμπόδιο. Αν πάλι το πρόβλημα είναι ο χρόνος, αντικατάστησε ένα ωριαίο σίριαλ με ένα βιβλίο – για το τελευταίο σίτκομ του Μπέζου δηλαδή πώς βρίσκεις χρόνο;

*«Θα γίνω καλύτερος άνθρωπος»
Μετάφραση
: Θα καλημερίζω την όμορφη γειτόνισσα, αλλά όχι και εκείνη την παστρικιά του τρίτου ορόφου. Θα δώσω μισό ευρώ στο παιδάκι με τα χαρτομάντιλα, κρατώντας βέβαια σφιχτά το iPhone στην τσέπη, γιατί ποτέ δεν ξέρεις με δαύτους. Θα χαιρετίσω και το χαριτωμένο παιδάκι στο λεωφορείο, η μαμά του θα με περάσει για παιδόφιλο, θα με κοπανήσει με το free press στο κεφάλι και θα ορκιστώ πως δεν θα ξαναείμαι καλός με αυτή την άθλια φάρα που κατοικεί τον πλανήτη.
Τα σημάδια της αποτυχίας: Δεν χαμογελάμε. Έχουμε σταματήσει να είμαστε αισιόδοξοι και η πρώτη μας αντίδραση σε κάθε είδηση είναι ένας αφορισμός που σταθερά περιέχει τα κλισέ της κρίσης «λεφτά υπάρχουν», «ΔΝΤ», «εδώ ο κόσμος καίγεται».
Δες το αλλιώς: Το 2011 ήταν επίσημο έτος Εθελοντισμού. Αν δεν έκανες κάτι γι’ αυτό, κάν’το μέσα στο 2012. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε αντάλλαγμα για τα πάντα. Για άλλη μια φορά, ο στόχος «να γίνω καλύτερος» είναι τόσο γενικός που κινδυνεύει να γίνει γραφικός, γι’ αυτό προτιμάμε τις μικρές πράξεις ανιδιοτέλειας, που κάνουν έστω την ζωή των άλλων λίγο καλύτερη.

*«Θα περνάω περισσότερο χρόνο με τους δικούς μου ανθρώπους»
Μετάφραση
: Θα κάνω τα διπλά like στα Facebook posts του ξαδέρφου και θα περάσω από τους γονείς όταν τελειώνει ο μήνας και δεν έχω για delivery.
Τα σημάδια της αποτυχίας: Η μαμά σου σε απειλεί ότι θα κάνει αίτηση στο «Πάμε Πακέτο» του Alpha για να σε αναγκάσει να την δεις.
Δες το αλλιώς: Ας ξεκινήσουμε με το να αποφεύγουμε τις υποσχέσεις που ξέρουμε πως δεν θα τηρήσουμε. Μην τάζεις καφέ και εξόδους σε γνωστούς μόνο και μόνο για να βρεις μια δικαιολογία αργότερα να ακυρώσεις. Θυμήσου ότι η τεχνολογία είναι εδώ για να ενώνει τους ανθρώπους και όχι να τους απομακρύνει. Μην μένεις στο like: Κράτα επικοινωνία με τους δικούς σου ανθρώπους.

*«Θα ανέβω επαγγελματικά»
Μετάφραση
: Θα πάρω καρέκλα με ροδάκια και καινούριο πληκτρολόγιο.
Τα σημάδια της αποτυχίας: Περιμένουμε αυτή η άνοδος και η εξέλιξη να έρθει μαγικά, και ένας κολοσσός να ανακαλύψει μόνος του το ταλέντο μας και να μας παρακαλέσει να δουλέψουμε γι’ αυτόν.
Δες το αλλιώς: Θέσε μικρούς και ορατούς στόχους στον εαυτό σου για να εξελίσσεσαι βήμα-βήμα. Μην περιμένεις να σε ανακαλύψουν, απόδειξε ο ίδιος την αξία σου. Κι αν η ανεργία χτυπά την πόρτα, μην το βάζεις ποτέ κάτω. Τα βιογραφικά είναι τζάμπα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v