Special Olympics: «Νεαροί αθλητές» σε δράση!

Το in2life φορά τα αθλητικά του και παρακολουθεί ένα μικρό «θαύμα των Χριστουγέννων» στο γήπεδο, όπου λιλιπούτειοι αθλητές με διανοητικές αναπηρίες ξεπερνούν εμπόδια, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Παρακαλούμε, χειροκρότημα για τους μικρούς αθλητές με την μεγάλη καρδιά.
Special Olympics: «Νεαροί αθλητές» σε δράση!
Το κλειστό γήπεδο του Πανελληνίου είναι κατάμεστο. Οι κερκίδες γεμάτες κόσμο και στο τερέν οι αθλητές κάνουν ζέσταμα. Δεν πρόκειται για κάποιον αγώνα επαγγελματικού μπάσκετ ούτε για κάποιο υπερπροβεβλημένο ντέρμπι. Πρόκειται όμως για πραγματικούς αγωνιστές: Δεκάδες παιδιά με διανοητική αναπηρία ετοιμάζονται να μας δείξουν όσα έχουν καταφέρει και να μας μεταφέρουν το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, που συνοψίζεται ολόκληρο σε ένα και μόνο τους χαμόγελο.

Το πρόγραμμα «Νεαροί Αθλητές» των Special Olympics Hellas μας κάλεσε σε αυτή την γιορτή για τους μικρούς επίδοξους αθλητές, και το in2life ήταν εκεί, για να θαυμάσει το κουράγιο αυτών των παιδιών. Να χειροκροτήσει την προσπάθειά τους, κάθε φορά που πηδούσαν ένα μικρό εμπόδιο στο γήπεδο, όπως άλλωστε κάνουν και στην ζωή τους καθημερινά. Και στο τέλος των εμποδίων, οι μικροί αθλητές καλούνται να βάλουν καλάθι. Σπανίως τα καταφέρνουν με την πρώτη, αλλά το σημαντικό είναι πως προσπαθούν ξανά και ξανά μέχρι η μπάλα να μπει. Γι’ αυτό τους αξίζει διπλό χειροκρότημα.

Οι «Νεαροί Αθλητές» των Special Olympics

Ευτυχώς για τα άτομα με διανοητική αναπηρία, η διοργάνωση των Special Olympics, που φέτος πραγματοποιήθηκε στην χώρα μας, δεν περιορίζεται στους Μεγάλους Αγώνες, αλλά δραστηριοποιείται καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς, διοργανώνοντας προπονήσεις, δράσεις και αγώνες, για να «κρατά σε φόρμα» και να δίνει κίνητρο σε αυτούς τους ανθρώπους συνεχώς.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων εμπίπτει και το πρόγραμμα «Νεαροί Αθλητές», ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά 2-7 ετών, με σκοπό να τα εισάγει στον κόσμο των Special Olympics, μέχρι την στιγμή της ένταξής τους στα επίσημα αθλητικά προγράμματα του Κινήματος, που απευθύνονται σε άτομα άνω των 8 ετών.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την Special Olympic Hellas, επικεντρώνεται στα σημεία που είναι κρίσιμα για τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού. Δραστηριότητες που αναπτύσσουν την κινητική ικανότητα και τον συντονισμό χεριών-ματιών, καθώς και την εφαρμογή τους σε προγράμματα άθλησης, μέσω φυσικών ασκήσεων με τη μορφή παιχνιδιού. Η ανάπτυξη της κοινωνικότητας είναι ένας ακόμη λόγος που οι γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η καλλιέργεια της εμπιστοσύνης κάνει τα παιδιά να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους, με άτομα με ή χωρίς διανοητική αναπηρία. Μάλιστα, η ευελιξία του προγράμματος, επιτρέπει στους γονείς ακόμη και να το εφαρμόσουν στο σπίτι τους, δημιουργώντας μια ευχάριστη ατμόσφαιρα για τα παιδιά με διανοητική αναπηρία.

Μερικές από τις δραστηριότητες που περιλαμβάνει το πρόγραμμα, στις οποίες επιδόθηκαν οι «νεαροί αθλητές» το περασμένο Σάββατο στο γήπεδο του Πανελληνίου, είναι μια σειρά ασκήσεων βασικών δεξιοτήτων, περπάτημα και τρέξιμο, ισορροπία και άλματα, πιάσιμο και υποδοχή, ρίψη, χτύπημα και λάκτισμα. Τα παραπάνω μεταφράζονται σε ένα «πολύχρωμο πανηγύρι» στο γήπεδο, όπου οι «μικροί ήρωες» ξεπερνούσαν με την βοήθεια εθελοντών εμπόδια, χρησιμοποιούσαν το σώμα τους για να περάσουν μέσα από πλαίσια, συνδύαζαν χρώματα και βήματα, και τελικά προσπαθούσαν να βάλουν καλάθια και γκολ.

Και μετά από αυτό, το πνεύμα των Χριστουγέννων έβαλε τα αθλητικά του και ο Άγιος Βασίλης μοίρασε τα δώρα του σε αυτούς που έχουν την αμόλυντη αθωότητα να πιστεύουν στα θαύματα. Το μεγαλύτερο δώρο όμως, ο Άη-Βασίλης το χάρισε σε όλους όσους βρισκόμασταν στις κερκίδες, παίρνοντας μαθήματα ζωής και δύναμης από τα χαμόγελα των παιδιών. Ενημερωθείτε κι εσείς για τις δράσεις και για την ενίσχυση του αγώνα τους εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v