Τα μεγαλύτερα διεθνή σκάνδαλα του 2011

Ο Στρος Καν και η καμαριέρα, το κρυφό παιδί του «Εξολοθρευτή», οι υποκλοπές της News of the World και άλλα έξι σκάνδαλα που δυστυχώς μας χάρισε το 2011, όπως τα ψήφισε η ιστοσελίδα του Time.
Τα μεγαλύτερα διεθνή σκάνδαλα του 2011
Ο διευθυντής του ΔΝΤ κατηγορείται ότι βιάζει καμαριέρες. Η Beyonce φοράει ψεύτικο… έμβρυο. Ο Γκαλιάνο δηλώνει την αγάπη του προς τον Χίτλερ. Ισχυροί πολιτικοί άνδρες ξεμπροστιάζονται στο Twitter. Όπως έχουμε ξαναπεί, μπορεί το 2011 να ήταν μια χρονιά γεμάτη άσχημα νέα, κανείς όμως δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει βαρετή.

Ο κόσμος της πολιτικής, της τέχνης, της μόδας και της δικαιοσύνης σείστηκε για τα καλά χάρη στα μεγάλα σκάνδαλα που έσκασαν μέσα στους 12 προηγούμενους μήνες. Η ιστοσελίδα του Time ξεχωρίζει τα 10 μεγαλύτερα (αμερικανικά και διεθνή) σκάνδαλα του 2011 και εμείς θυμόμαστε και φρίττουμε.

*Ο παιδεραστής της Penn State
Θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί το χειρότερο σκάνδαλο που αμαύρωσε ποτέ την ιστορία του αθλητισμού. Ο πρώην βοηθός προπονητή της ομάδας ποδοσφαίρου του Πανεπιστημίου Penn State, Jerry Sandusky, αντιμετώπισε στις 4 Νοεμβρίου σαράντα κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης και εκμετάλλευσης ανήλικων αγοριών. Ως ιδρυτής της Second Mile, μιας φιλανθρωπικής εταιρείας για παιδιά, ο Sandunsky περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της συνταξιοδότησής του παρέχοντας υποστήριξη σε λιγότερο προνομιούχα παιδιά –τα οποία παράλληλα εκμεταλλευόταν σεξουαλικά, όπως αποκαλύφθηκε.

Η σοκαριστική λεπτομέρεια της ιστορίας είναι πως αρκετοί συνάδελφοί του, μεταξύ των οποίων ο θρυλικός προπονητής Joe Paterno και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου γνώριζαν πώς ακριβώς ο Sandunsky περνούσε την ώρα του, και δεν έκαναν τίποτα για να τον σταματήσουν. Ένας βοηθός προπονητή, μάλιστα, δήλωσε πως τον είχε δει να βιάζει ένα αγόρι που έμοιαζε να είναι γύρω στα 10, στις ντουζιέρες του Πανεπιστημίου, αλλά δεν το ανέφερε στην αστυνομία. Τώρα, αναρωτηθείτε μαζί μας, τι είναι πιο σοκαριστικό; Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον Sandunsky ή το «κουκούλωμα» της υπόθεσης από τα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα του Penn State;

*Οι ωτακουστές της News of the World
Η εφημερίδα του ακούραστου μεγιστάνα Rupert Murdoch άντεξε 169 χρόνια κυκλοφορίας. Το 2011 έκλεισε, υπό το βάρος του απίστευτου σκανδάλου υποκλοπών τηλεφωνικών συνομιλιών που ξέσπασε. Τα «δίχτυα» της NotW είχαν απλωθεί με την μορφή κοριών στα τηλέφωνα χιλιάδων ανυποψίαστων ανθρώπων –από celebrities μέχρι μέλη της βασιλικής οικογένειας- και τα δικαιώματά τους παραβιάζονταν στον βωμό του gossip, που έτρεφε την εφημερίδα. Το ποτήρι ξεχείλισε με την υπόθεση του «χακεμένου» τηλεφώνου ενός δολοφονημένου αγοριού και το σκάνδαλο ανάγκασε τον Murdoch να κλείσει την εφημερίδα, αλλά αμφιβάλλουμε αν το αφτί της «μαχητικής δημοσιογραφίας» ίδρωσε.

*Το ΔΝΤ βάφτηκε ροζ
Ένας ισχυρός άνδρας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μία καμαριέρα ξενοδοχείου στην Νέα Υόρκη. Μία καταγγελία για απόπειρα βιασμού. Τα γεγονότα χτύπησαν σαν κεραυνός εν αιθρία στην πορεία της καριέρας του Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Μάιο πριν επιβιβαστεί σε πτήση προς την Γαλλία, με την κατηγορία βιασμού. Μετά από έξι εβδομάδες κράτησής του και αρκετές ακόμη σε κατ’ οίκον περιορισμό, το δικαστήριο έκρινε ανεπαρκή τα στοιχεία της καμαριέρας, και όλοι βγήκαν από την υπόθεση χαμένοι. Η καμαριέρα απέκτησε την «στάμπα» της «ψεύτρας πόρνης» από τα διεθνή ταμπλόιντ και ο Γάλλος πολιτικός δέχθηκε πλήγμα στην καριέρα του, αφού έχασε την θέση του στο ΔΝΤ αλλά και το «βάφτισμα» του φαβορί για την θέση του Νικολά Σαρκοζί.

*Το κρυφό παιδί του Άρνολτν Σβαρτσενέγκερ
Τον περασμένο Μάιο, ο πρώην Εξολοθρευτής-Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε πως αυτός και η σύζυγός του παίρνουν διαζύγιο. Όλα τα κουτσομπολίστικα έντυπα αναρωτιούνται γιατί, μέχρι που ο Άρνι τους λύνει ο ίδιος την απορία, αποκαλύπτοντας πως αρκετά χρόνια πριν, είχε συνάψει ερωτική σχέση με την οικονόμο του σπιτιού τους και μάλιστα είχε αποκτήσει μαζί της έναν γιο. Η σύζυγός του, Shriver, έμαθε πολύ αργότερα για την προδοσία και κίνησε τις διαδικασίες του διαζυγίου, θυμίζοντάς μας πόσα μυστικά μπορεί να κρύβει κάθε φαινομενικά επιτυχημένη οικογένεια.

*Πολιτικού «πιπεριού» η συνέχεια
Τέλος δεν είχαν τα ροζ πολιτικά σκάνδαλα στις ΗΠΑ αυτή την χρονιά: Ο Γερουσιαστής Anthony Weiner, σύζυγος της για πολλά χρόνια βοηθού της Χίλαρι Κλίντον, Huma Abedin, έστειλε κατά λάθος μέσω του Twitter του προκλητική αισθησιακή φωτογραφία του σε όλους τους ακολούθους του, ενώ εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε πως προοριζόταν για μια γυναίκα. Η αλήθεια ήρθε στην επιφάνεια… πολλαπλασιασμένη, καθώς ένα πλήθος από γυναίκες έβγαλαν στην φόρα γυμνές φωτογραφίες του πολιτικού, να ποζάρει στο γυμναστήριο του Κονγκρέσου, καθώς και ηλεκτρονικές συνομιλίες του Weiner, ο οποίος εν τέλει αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό το βάρος του σκανδάλου.

*Ο Τσάρλι Σιν παίρνει τον κατήφορο
Ο δημοφιλής ηθοποιός της ακόμα πιο δημοφιλούς σειράς «Two and a Half Men» είδε την φήμη του να κατρακυλά, αλλά αντί να προσπαθήσει να την σταματήσει, έδωσε απανωτές σπρωξιές προς τον εξευτελισμό. Το «κακό παιδί» του L.A. έχασε τον έλεγχο των τρελών δηλώσεών του στα media, απολύθηκε από την σειρά, κατέθεσε αγωγή εναντίον της ζητώντας αύξηση(!), αντικαταστάθηκε από τον Ashton Kutcher και ακόμη συνεχίζει να εκτίθεται ανά τις ΗΠΑ.

*O Galliano και ο αντισημιτισμός
Ο κόσμος της μόδας – και όχι μόνο- μένει άφωνος όταν μαθαίνει πως ο βασιλιάς της υψηλής ραπτικής και «μεγάλο κεφάλι» του οίκου Dior, John Galliano, εξέφρασε τα αντισημιτικά του αισθήματα προς ένα ζευγάρι σε μπαρ του Παρισιού. Ο Βρετανός σχεδιαστής αρνήθηκε τις κατηγορίες και είπε πως δεν θυμάται τίποτα, εξαιτίας ουσιών που είχε πάρει εκείνη την ημέρα. Σύντομα ωστόσο βγήκαν στην φόρα δηλώσεις του για τον θαυμασμό του προς τον Χίτλερ. Ο Γκαλιάνο δεν μπορούσε πλέον να αρνηθεί τις κατηγορίες, και πλήρωσε το μικρό πρόστιμο των 6.000 ευρώ στο γαλλικό δικαστήριο, αλλά και το μεγάλο πρόστιμο μιας βαριά τραυματισμένης καριέρας.

*Η (ξε)φουσκωμένη κοιλιά της Beyonce
Κύματα ενθουσιασμού έφερε στους fans της Beyonce και του Jay-Z η είδηση της εγκυμοσύνης της μεγάλης σταρ. Γρήγορα, όμως, ο ενθουσιασμός μετατράπηκε σε καχυποψία, όταν η κοιλιά της Beyonce, που ήταν καλεσμένη σε τηλεοπτική εκπομπή, φάνηκε να ξεφουσκώνει απότομα. Ήταν όλα ένα διαφημιστικό κόλπο; Οι φήμες οργίαζαν: Μήπως η ίδια κρύβει μαξιλάρια στην κοιλιά της όσο μία παρένθετη μητέρα κυοφορεί το παιδί της; Μήπως σκοπεύει να υιοθετήσει σαν την Angelina; Μήπως οι φήμες είναι υπερβολικές; Οι φωτογραφίες της λίγο αργότερα, που απεικόνιζαν την φουσκωμένη της κοιλιά στην παραλία καθησύχασαν επιτέλους την μουσική βιομηχανία.

*Η φούσκα της Kim Kardashian
Η Αμερικανίδα τηλεστάρ θα περίμενε κανείς να ενδιαφέρει μόνο τους συμπατριώτες της. Παρ’ όλα αυτά, μεγάλος αριθμός των ελληνικών Μέσων ασχολήθηκε με την περίπτωσή της. Το ρομάντζο με τον παίκτη του NBA Kris Humphries, ο «βασιλικός» τους γάμος και η συζυγική τους ζωή, όλα δοσμένα μέσα από πλούσιες δόσεις reality TV βρήκαν ανταπόκριση από εκατομμύρια τηλεθεατές. Και αφού η Κιμ εκμεταλλεύθηκε το ιερό μυστήριο, λίγους μήνες μετά καταθέτει αίτηση διαζυγίου. Κι επειδή, έχει ο καιρός γυρίσματα, τώρα 100.000 άνθρωποι υπέγραψαν online petition για να σταματήσει το show της, «Keeping Up with the Kardashians».

*Η βία της «τυφλής» δικαιοσύνης
Ένα video κάνει τον γύρο των social media τον περασμένο Οκτώβριο. Ένας άνδρας στέκεται πάνω από την νεαρή κόρη του και την χτυπά με μία ζώνη. Το σκάνδαλο αποκτά όνομα, όταν αποκαλύπτεται πως ο βίαιος πατέρας είναι ο δικαστής William Adams από το Τέξας. Μάλιστα, το video το ανέβασε στο διαδίκτυο η ίδια του η κόρη, ζητώντας από τους χρήστες να το διαδώσουν παντού - έτσι και έγινε. Η πολιτεία του Τέξας συνειδητοποίησε την υποκρισία του συστήματος της δικαιοσύνης –ο Adams δίκαζε συχνά υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας- ενώ ο ίδιος δήλωσε πως τέτοιες πράξεις ανήκουν στο σκοτεινό παρελθόν του και πως τώρα πλέον δεν δέρνει τα παιδιά του. Η κόρη του και η πρώην γυναίκα του διαφωνούν, το ίδιο και το δικαστήριο που τον απομάκρυνε από την θέση του.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Πηγή:
Time.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v