Προετοιμασία γάμου: Βήμα προς βήμα για την μεγάλη ημέρα

Αν ετοιμάζεστε να παντρευτείτε μέσα στους επόμενους μήνες, πιθανότατα βρίσκεστε μπροστά σε ένα βουνό προετοιμασιών και εξόδων που δείχνουν να μην έχουν τέλος. Ο οδηγός που ακολουθεί υπόσχεται να οργανώσει τον χρόνο και τα χρήματά σας.
Προετοιμασία γάμου: Βήμα προς βήμα για την μεγάλη ημέρα
της Έλενας Μπούλια

Η πολυπόθητη πρόταση έγινε, το δαχτυλίδι κοσμεί πλέον περήφανα το χέρι της καρδιάς και… ο αγώνας δρόμου για την εύρεση εκκλησίας, χώρου δεξίωσης, νυφικού, προσκλητηρίων, μπομπονιερών, βερών …ουφ!... και πολλών ακόμα που θα συμβάλουν στην πραγματοποίηση ενός άρτια οργανωμένου γάμου, με την παραδοσιακή έννοια, ξεκινά. Τι κι αν το 2012 είναι δίσεκτο έτος; Στον έρωτα δεν χωρούν προλήψεις και προκαταλήψεις.

Οργάνωση γάμου ή αγώνας δρόμου;
Σκοπός μας δεν είναι να σας αγχώσουμε με τα αμέτρητα πράγματα που πρέπει να κάνετε προκειμένου να οργανώσετε τον γάμο των ονείρων σας, αλλά να σας βοηθήσουμε στο να τα βάλετε όλα σε σειρά προτεραιότητας ώστε να κερδίσετε χρόνο και -κυρίως- χρήμα για κάθε ένα από αυτά.

Σε πολύ γενικές γραμμές αν ονειρεύεστε έναν γάμο με… τα όλα του, το χρονικό διάστημα των τριών μηνών είναι αρκετό για όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες –φυσικά, ανάλογα με το πόσο ευέλικτοι είστε σε αυτά που θέλετε όλα μπορούν να γίνουν και πολύ πιο σύντομα, ενώ έχετε ιδιαίτερες απαιτήσεις ο χρόνος αυτός μπορεί και να διπλασιαστεί. Απαραίτητο, ωστόσο, πρώτο βήμα είναι να καθορίσετε από κοινού, η νύφη και ο γαμπρός, το budget που έχετε την δυνατότητα να διαθέσετε και να συμφωνήσετε πως θα το τηρήσετε… οπωσδήποτε.

Αμέσως μετά πρέπει να προσδιορίσετε τον μήνα και όχι απαραίτητα την ακριβή ημερομηνία που σκέφτεστε να παντρευτείτε, η οποία είναι πολύ πιθανό να αλλάξει στην πορεία ανάλογα με το πότε θα βρείτε διαθέσιμη εκκλησία και χώρο εκδήλωσης, και να ετοιμάσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την άδεια γάμου, για τα οποία θα σας ενημερώσει η εκκλησία ή το δημαρχείο.

Βήμα 3ο: Ο τόπος της εκδήλωσης
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε είναι το πού θέλετε να γίνει η εκδήλωση μετά το μυστήριο του γάμου –γιατί, κακά τα ψέματα, όλη η ουσία στο… after party βρίσκεται! Για καλή σας τύχη, οι χώροι διοργάνωσης δεξιώσεων και εκδηλώσεων είναι αμέτρητοι και ανταποκρίνονται σε κάθε γούστο και κάθε τσέπη (κτήμα σε βουνό ή θάλασσα, αίθουσα γκαλερί, αίθουσα ή ταράτσα ξενοδοχείου, εστιατόριο ή ταβέρνα). Πριν πάρετε τους δρόμους ξεκινήστε με μία online «έρευνα αγοράς» για να πάρετε μία γενική εικόνα των υπηρεσιών του κάθε κέντρου (δείτε στα Σχετικά Links). Κάντε μία λίστα με αυτά που σας ενδιαφέρουν και τηλεφωνήστε όχι για να ενημερωθείτε τηλεφωνικά για τις τιμές –οι περισσότεροι θα αρνηθούν να σας πουν μέχρι να πάτε εκεί- αλλά για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού, ώστε να δείτε τον χώρο από κοντά, μαζί με τον/την σύντροφό σας, και να συζητήσετε με τους υπεύθυνους τα περαιτέρω.

Στο μεσοδιάστημα των ραντεβού που θα προγραμματίσετε θα πρέπει να έχετε αποφασίσει πόσα άτομα περίπου θα είστε, μαζί με τους καλεσμένους σας, ώστε να μπορούν να σας δώσουν ακριβέστερες τιμές (συνήθως όσο περισσότερα είναι τα άτομα τόσο καλύτερο «παζάρι» μπορείτε να κάνετε στις τιμές).

Προετοιμαστείτε για το ραντεβού:
-Προτιμήστε να γίνει το ραντεβού σας την ώρα που προγραμματίζετε να γίνει η εκδήλωση για να δείτε πώς περίπου θα είναι φωτισμένος ο χώρος.

-Ζητήστε να δείτε τα τραπέζια και τις καρέκλες που θα τοποθετηθούν στον χώρο, για να μην βρεθείτε εκείνη την ημέρα, εξ απροόπτου, με καρέκλες σκηνοθέτη.

-Ελέγξτε όλον τον χώρο της εκδήλωσης, δείτε τις τουαλέτες, ρωτήστε αν υπάρχει κάποιος χώρος για εσάς (π.χ. για να αλλάξετε ή για να «φρεσκαριστείτε») ζητήστε να σας εξηγήσουν πώς μπορούν να τοποθετηθούν τα τραπέζια, ο μπουφές (αν υπάρχει), ο dj και δείτε τον χώρο στάθμευσης.

-Διευκρινίστε αν για τον χώρο στάθμευσης (ή τους παρκαδόρους) υπάρχει κάποιο επιπλέον κόστος ή αν θα πρέπει οι καλεσμένοι σας να αφήνουν «ό,τι θέλουν».

-Σχετικά με το μενού που θα επιλέξετε, διευκρινίστε ακριβώς τι θέλετε και τι όχι, ρωτήστε τα πάντα σχετικά με την ποιότητα των υλικών, με την ποσότητα του φαγητού και πώς είναι μαγειρεμένο. Ξεκαθαρίστε μέχρι τι ώρα θέλετε να παραμείνει ανοιχτός ο μπουφές κατά την διάρκεια της εκδήλωσης (πιθανώς θέλετε κάποια φαγητά να υπάρχουν «έξω» μέχρι πολύ αργά ή για το τέλος της βραδιάς, όταν συνήθως όσοι έχουν μείνει θέλουν κάτι να φάνε πριν οδηγήσουν). Τέλος, σκεφτείτε με τι σειρά θέλετε να βγουν κάποια φαγητά, π.χ. αν στο μενού περιλαμβάνονται κρέατα, όπως γουρουνόπουλο ή αρνί, ίσως θέλετε να «βγουν» λίγο πριν σερβιριστούν οι καλεσμένοι σας για να μην κρυώνουν.

Ακόμα, συνεννοηθείτε για την τούρτα, αν θα την ετοιμάσει το catering ή το εστιατόριο του χώρου ή αν θα την πάρετε από κάπου αλλού, αν θέλετε να «βγει» και να την κόψετε μπροστά στους καλεσμένους και πότε ή όχι.

-Σχετικά με τα ποτά, αφού αποφασίσετε αν θέλετε open bar (όλα τα ποτά ή/και κοκτέιλς) ή π.χ. μόνο κρασί, διευκρινίστε αν θέλετε το κρασί να είναι κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου και πόσο συχνά θέλετε να ανανεώνεται στα τραπέζια για να μην ζεσταίνεται.

-Ως προς την μουσική: Διευκρινίστε πώς πληρώνεται ο dj, το στιλ της μουσικής που θέλετε να «παίξει» (το πιθανότερο είναι ότι θα μιλήσετε μαζί του γι’αυτό), μέχρι τι ώρα και αν θα δέχεται ή όχι «παραγγελίες» για τραγούδια μόνο από εσάς ή και από οποιονδήποτε άλλον. Μαζί του θα συζητήσετε το τραγούδι με το οποίο θα «μπείτε» στην εκδήλωση και το πρώτο τραγούδι που θα χορέψετε.

-Ως προς την διακόσμηση: Διευκρινίστε ότι έχετε «το ελεύθερο» να τοποθετήσετε ό,τι διακόσμηση θέλετε στον χώρο και αν το ίδιο το κέντρο διαθέτει κάποια δική του διακόσμηση για τους γάμους, για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων.

-Ως προς τα χρήματα: Καταλήξτε σε ένα τελικό ποσό κατ’άτομο, διευκρινίστε αν σε αυτό περιλαμβάνεται ή όχι Φ.Π.Α., αν περιλαμβάνονται τα ποτά, οι σερβιτόροι και ο μετρ, o dj, οι παρκαδόροι και συμφωνήστε για το πώς και πότε θα πληρώσετε. Συμβουλές μας είναι: πρώτον, να συμφωνήσετε σε έναν αριθμό καλεσμένων που περιμένετε σίγουρα να έρθουν και σύμφωνα με αυτούς να προκύψει ένα τελικό ποσό (αυτό μπορεί να γίνει και μέχρι μία εβδομάδα πριν τον γάμο) και, δεύτερον, να μην εξοφλήσετε το ποσό του κέντρου πριν την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όσο καλά ελπίζατε.

-Να έχετε πάντα μαζί σας το τηλέφωνο του υπεύθυνου του κέντρου, με τον οποίον συνεννοείστε, για να του εκφράζετε οποιαδήποτε απορία σας ανά πάσα στιγμή. Θα σας το πουν και οι ίδιοι οι επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν όλες τις απαντήσεις πριν καν τους ρωτήσετε.

Βήμα 4ο: Το νυφικό
Η πείρα όσων γυναικών έχουν ήδη παντρευτεί λέει:
1. Όπως κι αν είχατε ονειρευτεί, όταν ήσασταν μικρό κορίτσι, το νυφικό σας, κατά 99% αυτό που τελικά θα φορέσετε δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση.
2. Το νυφικό που τελικά θα επιλέξεις «σου κάθεται» με την πρώτη, όσα άλλα κι αν δοκιμάσεις, όσα καταστήματα κι αν επισκεφτείς. Μην κουράζεσαι, λοιπόν, για να βρεις το «τέλειο», όσο κι αν αυτό  που σου "έκατσε" απέχει από ό,τι φανταζόσουν.
3. Για την πρόβα του νυφικού πάρε μαζί σου ένα μόνο άτομο του οποίου το γούστο εμπιστεύεσαι απόλυτα και όχι όλο σου το σόι γιατί θα τρελάνουν και εσένα και τις πωλήτριες. Όταν πλέον θα έχεις καταλήξει και θα πας για τις επόμενες πρόβες, πάρε μαζί σου όλο σου το σόι.

Πέρα από τους τρεις παραπάνω κανόνες, καλό είναι η μέλλουσα νύφη να γνωρίζει ότι η προετοιμασία ενός νυφικού, αν πρόκειται π.χ. να ραφτεί από την αρχή, μπορεί να χρειάζεται έως τρεις μήνες. Στα καταστήματα, βέβαια, θα σας πουν ότι πρέπει να αποφασίσετε γρήγορα γιατί δεν θα προλάβετε, αλλά το πιθανότερο είναι ότι υπερβάλλουν για να σας πιέσουν να αγοράσετε το δικό τους. Σχετικά με το κόστος, στην ελληνική αγορά υπάρχουν νυφικά από 100 ευρώ έως 10.000 ευρώ -ή περισσότερα, ανάλογα με το πόσα είναι διατεθειμένος να ξοδέψει κανείς. Αν το budget σας κυμαίνεται έως 3.000 ευρώ για αγορά ή ενοικίαση, ίσως συμφέρει να το αγοράσετε γιατί και η ενοικίαση δεν κοστίζει πολύ φθηνότερα -ανάλογα με το τι θα διαλέξετε μπορεί να ξεπεράσει τις 2.000 ευρώ.

Στο ίδιο κατάστημα θα βρείτε και το φόρεμα που θα φορέσουν τα παρανυφάκια σας –αν σκοπεύετε να έχετε. Στις περισσότερες περιπτώσεις το φόρεμα αυτό -ή τα φορέματα- δεν χρεώνονται επιπλέον.

Κατά την αναζήτηση νυφικού προσέξτε τα εσώρουχα που θα φοράτε –προτιμήστε στο χρώμα του δέρματος, χωρίς εμφανείς ραφές και τιράντες. Ακόμα, αν σκοπεύετε να χάσετε κιλά μέχρι την ημέρα του γάμου υπολογίστε το και αυτό κατά την πρόβα νυφικού και οπωσδήποτε ζητήστε η τελευταία σας πρόβα να είναι τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν τον γάμο για σιγουρέψετε την εφαρμογή του νυφικού. Τέλος, καλό είναι η παραλαβή του νυφικού σας να γίνει δύο μέρες πριν τον γάμο και να δοκιμάσετε μία τελευταία φορά πριν την… μεγάλη μέρα το νυφικό για να είστε βέβαιες ότι είναι όπως ακριβώς το θέλετε.

Όταν πλέον θα έχετε καταλήξει με το νυφικό θα πρέπει να ασχοληθείτε και με τα παπούτσια που θα φορέσετε εκείνη την ημέρα. Πιστέψτε μας, η αναζήτηση του σωστού παπουτσιού για νυφικό είναι πιο δύσκολη και από την αναζήτηση του ίδιου του νυφικού. Προσέξτε αυτά που θα πάρετε να είναι αρκετά αναπαυτικά για να αντέξετε να «βγάλετε» με αυτά όλη την νύχτα και προτιμήστε κάποια που να μην έχουν πολύ ψηλό τακούνι. Η πείρα λέει, καλού κακού, εκείνη την ημέρα να έχετε και ένα ακόμα ζευγάρι φλατ παπούτσια μαζί σας –π.χ. χρυσές μπαλαρίνες ή κάποια λευκά πέδιλα.

Βήμα 5ο: Τα προσκλητήρια
Δύο μήνες πριν τον γάμο καλό είναι να ασχοληθείτε με τα προσκλητήρια, τα οποία θέλουν τουλάχιστον δύο -συχνά τρεις- εβδομάδες για να ετοιμαστούν, ενώ καλό είναι να μοιραστούν έναν μήνα πριν το γεγονός. Ζητήστε να σας τυπώσουν τουλάχιστον δέκα επιπλέον τεμάχια, σε περίπτωση που κάποια χαλάσουν, δεν γραφτούν σωστά ή που προκύψει κάποιος επιπλέον καλεσμένος. Ακόμα, καλό είναι μέσω των προσκλητηρίων να ζητάτε επιβεβαίωση ότι οι καλεσμένοι σας θα παραβρεθούν στον γάμο, αναγράφοντας κάποια τηλέφωνα επικοινωνίας, για να μπορείτε να υπολογίσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια πόσους καλεσμένους τελικά θα έχετε. Βέβαια, ακόμα κι αν επιβεβαιώσουν είναι στατιστικά βέβαιο ότι εκείνοι την ημέρα αρκετοί από τους καλεσμένους δεν θα μπορέσουν να έρθουν.

Βήμα 6ο: Η διακόσμηση
Την διακόσμηση του γάμου σας με λουλούδια ή με ό,τι άλλο μπορεί να θέλετε προσφέρονται να αναλάβουν κάποια μεγάλα ανθοπωλεία ή ιδιώτες διακοσμητές που συνεργάζονται με ανθοπωλεία ή φυτώρια στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Η επιλογή είναι δική σας. Τα άτομα αυτά, πέρα από την διακόσμηση της εκκλησίας και του χώρου της εκδήλωσης, μπορούν ακόμα να αναλάβουν τις λαμπάδες του γάμου, τη νυφική ανθοδέσμη, τον στολισμό του αυτοκινήτου και τα ανθάκια που θα φορούν στο πέτο ο γαμπρός και ο κουμπάρος.

Βήμα 7ο: Οι μπομπονιέρες
Μπορείτε να τις παραγγείλετε από εκεί όπου θα πάρετε το νυφικό σας, τα προσκλητήριά σας, από τον διακοσμητή σας ή από οπουδήποτε αλλού. Αυτονόητα θα πάρετε περισσότερες από τον αριθμό των καλεσμένων σας, είτε γιατί πολλοί θα πάρουν περισσότερες από μία είτε για να μοιράσετε σε γνωστούς και συναδέλφους που δεν ήρθαν στον γάμο. Διευκρινίστε πού θα είναι τοποθετημένες οι μπομπονιέρες κατά την μεταφορά τους ή κατά την εμφάνισή τους στην εκκλησία ή το τραπέζι και συνεννοηθείτε και με την εκκλησία για να υπάρχει ένα τραπέζι όπου θα τοποθετηθούν εκείνη την ημέρα. Ακόμα, συνεννοηθείτε με φίλους ή συγγενείς για το ποιος θα μοιράζει τις μπομπονιέρες.

Βήμα 8ο: Τα στέφανα
Θα τα πάρετε από εκεί όπου θα πάρετε το νυφικό σας, τις μπομπονιέρες σας ή από οπουδήποτε αλλού. Παραδοσιακά πρόκειται για έξοδο των κουμπάρων, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κοστίζουν μία περιουσία, ειδικά αν σκεφτείτε ότι θα τα χρησιμοποιήσετε μόλις για μερικά λεπτά της ώρας και μετά δεν θα τα ξαναδείτε -μάλλον- ποτέ. Μπορείτε, λοιπόν, να βρείτε ωραιότατα στέφανα με 100 ευρώ ή και με λιγότερα.

Βήμα 9ο: Το κοστούμι του γαμπρού
Χρειάζεται πολύ λιγότερες μέρες για να ραφτεί, οπότε μπορείτε να ασχοληθείτε με αυτό ακόμα και έναν μήνα πριν τον γάμο, κυρίως για να εφαρμόζει καλύτερα στο σώμα του (αν π.χ. έχει χάσει ή έχει πάρει κιλά). Σε αντίθεση με το νυφικό που πιθανότατα δεν θα ξαναφορεθεί ποτέ, το κοστούμι μπορεί να είναι απλό και κλασικό για να μπορέσει ο άνδρας να το ξαναβάλει και στο μέλλον, σε κάποια άλλη εκδήλωση.

Βήμα 10ο: Φωτογραφίες και video
Μπορούν να τα αναλάβουν ιδιώτες επαγγελματίες ή κάποιο φωτογραφείο της περιοχής σας που έχει πείρα σε τέτοιες εκδηλώσεις. Καλό είναι πριν συμφωνήσετε μαζί τους να έχετε δει δουλειά τους. Επίσης, διευκρινίστε στα χρήματα που θα σας προτείνουν πόσες φωτογραφίες περιλαμβάνονται, αν περιλαμβάνεται κάποιο γαμήλιο άλμπουμ και πόσο κοστίζει κάθε επιπλέον εκτύπωση που σίγουρα θα χρειαστεί για φίλους ή συγγενείς.

Βήμα 11ο: Οι βέρες
Μπορείτε να τις διαλέξετε έναν μήνα ή και λιγότερο πριν τον γάμο, καθώς δεν απαιτούν πολύ χρόνο για να φτιαχτούν –εκτός αν θέλετε κάτι πολύ ιδιαίτερο. Μην ξεχάσετε να ζητήσετε να σας χαράξουν μέσα κάτι συμβολικό και για τους δυο σας.

Βήμα 12ο: Χτένισμα και μακιγιάζ
Έναν μήνα, ή και λιγότερο, πριν τον γάμο η νύφη θα πρέπει να βρει κομμωτή και μακιγιέρ για να επιμεληθούν την εμφάνισή της εκείνη την ημέρα. Οι συμβουλές μας εδώ είναι να κάνει τουλάχιστον δύο πρόβες στο τελικό χτένισμα και το τελικό μακιγιάζ γιατί εκείνη την ημέρα δεν θα υπάρχει χρόνος για δοκιμές και αλλαγή πλάνων. Είναι αυτονόητο ότι τα άτομα αυτά θα πρέπει να έρθουν στο σπίτι της νύφης, ενώ θα πρέπει εξαρχής να έχει συμφωνηθεί το ποσό με το οποίο θα πληρωθούν. Τα ποσά που ζητούν κατά κανόνα είναι εξωφρενικά (π.χ. 300 ευρώ για το χτένισμα και άλλα τόσα για το μακιγιάζ) –μην διστάσετε να τους κάνετε «παζάρια».

Βήμα 13ο: Το δώρο για τους κουμπάρους
Ναι, ναι είναι και αυτό ένα σημαντικό έξοδο που πρέπει να υπολογίσετε στο συνολικό budget. Αυτό μπορεί να είναι κάτι προσωπικό ή ένα δώρο για το σπίτι και προτιμότερο είναι να το προσφέρετε μερικές μέρες πριν τον γάμο.

Βήμα 14ο: Το αυτοκίνητο
Πώς θα έρθει η νύφη στην εκκλησία και πώς θα μετακινηθεί μετά το ζευγάρι; Η «παράδοση» θέλει πολυτελείς λιμουζίνες ή εκκεντρικά αυτοκίνητα. Για λόγους οικονομίας, όμως, σίγουρα μπορείτε να συμβιβαστείτε και με ένα πιο κοινό τετράπορτο όχημα, το οποίο θα είναι όμως καθαρό και όμορφα στολισμένο για την ημέρα.

Βήμα 15ο: Η πρώτη νύχτα του γάμου
Είτε σκοπεύετε να την περάσετε στο σπίτι σας είτε σε κάποιο ξενοδοχείο, είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας, ακόμα κι αν με τον/την σύζυγό σας -πλέον- συζείτε και η «πρώτη νύχτα του γάμου» ακούγεται τουλάχιστον οξύμωρη, δεν παύει να είναι αλήθεια. Αν όλα τα υπόλοιπα έχουν γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο, αξίζει τον κόπο να ασχοληθείτε και με ένα όμορφο κλείσιμο για αυτή τη σημαντική μέρα: Φροντίστε να βρεθείτε σε έναν χώρο όμορφο, στολισμένο με λουλούδια, εξοπλισμένο με σαμπάνια, γλυκά ή φράουλες με σοκολάτα. Φορέστε καθαρά -ιδιαίτερα- εσώρουχα και ανάψτε μερικά κεριά. Η συνέχεια πλέον είναι δική σας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v