Slang.gr: Λεξικό και... "κλάιν μάιν"

Παραπάνω από 20.000 ορισμοί για 17.000 όρους σε ένα εντελώς διαφορετικό online λεξικό. Τι και αν επικεντρώνεται μόνο στην αργκό; Κλαιν Μάιν. To slang.gr είναι πρωτότυπο και ξεκαρδιστικά… κάφρικο. Μιλήσαμε με τον δημιουργό του και σας το παρουσιάζουμε για να γίνετε και εσείς καβουροσλανγκόσαυροι.
Slang.gr: Λεξικό και... κλάιν μάιν
του Νικόλα Γεωργιακώδη

αργκό και τουμπερλέκι: Έκφραση που μπορεί να λεχθεί από άτομα που ο τρόπος ζωής τους και η κουλτούρα τους είναι σε πλήρη αντίθεση με τη μουσική και ξενόγλωσση παιδεία που έπρεπε να διαθέτει κάποτε κάποιος αριστοκράτης. Για τα γαλλικά και το πιάνο, ο λόγος. Η έκφραση αυτή αρμόζει σε άτομα που γουστάρουν κουτούκια, ρεμπέτικα,κλπ.
                                                                                                        Ορισμός από το Slang.gr

«Καταχωρίζω – Ορίζω – Χρησιμοποιώ – Βαθμολογώ – Υπάρχω». Ο πεντάλογος του slang.gr θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας οποιουδήποτε online λεξικού, όμως στην περίπτωσή του τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αν περιμένετε politically correct ερμηνείες και ορισμούς, τότε γκουγκλάρετε ξανά. Στο slang.gr υπάρχουν μόνο ορισμοί αδόκιμων όρων και… εναλλακτικοί ορισμοί δόκιμων όρων που θα έκαναν τον Μπαμπινιώτη να σκίσει τα πτυχία του.

"Ο καβουροσλανγκόσαυρος είναι ο καλύτερος φίλος του Σλάνγκου (Δράκου) "

Λέξεις όπως καραφλάζ, αβυζαλέο, Ταβάφης, γκεϊμπέκικο, vivere periκωλοsamente, αλλά και φράσεις όπως «θα σου σφυρίξω», «αν ήταν το πουλί βιολί, όλοι θά 'ταν μουσικοί», «άβελε κουράβελε και κουραβέλα νάκα» και "γύρω γύρω να 'ρχεται και μέσα να μην μπαίνει", αναλύονται και ερμηνεύονται εκτενώς με την χρήση παραδειγμάτων από την καθημερινή (;) μας ζωή και ενίοτε με φωτογραφίες.

Ο κατάλογος με τους ορισμούς είναι τεράστιος. Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι το slang.gr στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην εισαγωγή τους από τους χρήστες, οι οποίοι μέχρι σήμερα αριθμούν τους 6.784 και διέπονται από slangically correct αρχές, δηλαδή μια σειρά από άγραφους κανόνες που αφορούν «στην αξιοπρεπή, εποικοδομητική και αψεγάδιαστη» παρουσία τους στο slang.gr.

"Μια που τ΄αναφέραμε, ο πους της καθέτου ας γίνει αρχή δια το μάθημα "

Η ιδέα πίσω από το slang.gr γεννήθηκε από τον Χρήστο. «Το 2006 δεν υπήρχε αντίστοιχη προσπάθεια καταγραφής της αργκό, κι έτσι σε συνδυασμό με το ότι ήθελα να εξασκηθώ στην ανάπτυξη κώδικα web εφαρμογών, δημιούργησα το slang.gr», μας λέει ο Χρήστος. Σήμερα το site έχει περίπου 140.000 επισκέψεις , 110.000 μοναδικούς επισκέπτες και 475.000 page views ανά μήνα. «Μέχρι στιγμής υπάρχουν 6.784 χρήστες, αν και μόνο 1.700 από αυτούς έχουν καταχωρίσει τουλάχιστον ένα ορισμό», συμπληρώνει.

"Άντρας είναι αυτός που τον έφαγε και δεν του άρεσε"

Ορισμούς βάζουν και τα μέλη της ομάδας που βοηθούν στην συντήρηση του site, ενώ όπως μας πληροφορεί ο Χρήστος κατά μέσο όρο προστίθενται περίπου 200 με 230 νέα λήμματα ανά μήνα. Τυπικός έλεγχος για τους ορισμούς που αναρτώνται στην σελίδα δεν υπάρχει, αν και καταβάλλονται προσπάθειες από την ομάδα συντήρησης για ορθογραφικό έλεγχο και μορφοποίηση του υλικού που κατατίθεται. Εξάλλου, κάτω από κάθε ορισμό υπάρχει φόρμα αναφοράς του ορισμού στην ομάδα, ενώ υπάρχει και φόρμα επικοινωνίας απευθείας με τους διαχειριστές.

Όσον αφορά για μια πιθανή έντυπη έκδοση του site που σίγουρα θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε – και να διαβάσουμε: «Έχει πέσει σαν ιδέα αρκετές φορές στο παρελθόν, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο προς το παρόν», λέει ο Χρήστος.

«Σλάνγκικο» Top-10

Ακολουθούν μερικά από τα πιο δημοφιλή λήμματα στην ιστοσελίδα, όσον αφορά τα hits, μαζί με την αντίστοιχη ερμηνεία τους από τους χρήστες του slang.gr.

κλάιν μάιν: Άνευ ουσίας ή σημασίας. «Τρέχα γύρευε». «Καλά, χαιρετίσματα». Χρησιμοποιείται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
- Πώς ήταν το πάρτυ;
- Εμείς κι εμείς ήμασταν. Κλάιν μάιν...

π***** μπλε: Μαλ****, πίπες, αρλούμπες, ψέμματα (ενδεχομένως να υπάρχει κάποια διαστροφική σχέση με τα στρουμφάκια...).
- Μα μου 'πε πως τα φτιάξανε!
- Π***** μπλε.


κάγκουρας: Ετυμολογικά η λέξη κάγκουρας προέρχεται από τα ίδια τα καγκουρό. Πώς γίνεται αυτό: Σύμφωνα με μια θεωρία, εκείνοι που παρακολουθούν μια κόντρα αυτοκινήτων - στιγματίζοντας έτσι τον εαυτό τους γιατί δεν συμμετέχουν - από το κρύο αναγκάζονται να βάλουν τα χέρια στις τσέπες, παίρνοντας μια σκυφτή στάση. Πάλλονται για να ζεσταθούν θυμίζοντας έτσι τα καγκουρό. Ο όρος προεκτάθηκε και από τους θεατές - κάγκουρες πέρασε στους ίδιους τους οδηγούς - κάγκουρες που ποζάρουν με το αυτοκίνητό τους και προσπαθούν να πουλήσουν μούρη.

την τρίζει την όπισθεν: Κοινώς, τον παίρνει. Για ευνόητους λόγους η έκφραση είναι ιδιαιτέρως παραστατική. Τα παραδείγματα δεν εξαντλούν τη λίστα.

Παραδείγματα:
τα βερνικώνει τα φασόλια
τα κουνάει τα ζάρια
τα λέει τα κάλαντα
τα τραβάει τα βυζιά της πεταλούδας
τη βάζει τη κάλτσα στο συρτάρι
τη γαργαλάει την μπάμια
τη γυαλίζει την κάννη
τη γυρνάει τη μπετονιέρα
τη ζευγαρώνει την κάλτσα
τη μαδάει τη μαργαρίτα
τη μαδάει την παπαρούνα
τη μαρκαλίζει την κατσίκα
τη ματσακονιάζει τη βάρκα
τη ρυθμίζει την ένταση
τη σουρώνει την κουρτίνα
τη σουρώνει την ψαρόσουπα
τη στίβει την αντσούγια
τη φυσάει την σούπα
τη χαλαρώνει τη βαλβίδα
την αδειάζει την μπομπονιέρα
την ανοίγει την πίσω πόρτα
την ζουπάει την κέτσαπ
την καβουρδίζει την καραμέλα
την καθαρίζει την οδοντόβουρτσα
την καίει τη βάτα
την καρφώνει την μπαγλαντόπηχα
την καρφώνει την τσιμούχα
την κομποζάρει την πολυθρόνα
την κουνάει την αχλαδιά
την κουνάει την καμπάνα
την κρατάει την τιάρα

Για να μην γεμίζει ζίγκα το άρθρο, τα υπόλοιπα θα τα βρείτε εδώ.

λελέ: Η πιο αγαπημένη λέξη όσων υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού δηλώνει απόλυση από το στράτευμα. Η συνηθισμένη σύνταξη είναι: [αριθμός σειράς] λελέ, π.χ. 293 λελέ, όμως υπάρχουν πάρα πολλές παραλλαγές (βλ. παράδειγμα)
- Απολελέ και τρελελέ (απολύομαι και τρελαίνομαι)
- Ακούω λελεδόνια
- Ακούω λελοτουρμπίνες (δηλ. έρχεται το αεροπλάνο που θα με γυρίσει πίσω για την απόλυση)

οθωμανικό: Το πρωκτικό σεξ, καθώς και «οθωμανικό δίκαιο».
1. (τίτλος ταινίας πορνό) Σχολή Οθωμανικού Δικαίου.
2. Η Γιώτα είναι αστέρι στο οθωμανικό (δίκαιο).

Αρτέμης Μάτσας: Ο προδότης, ο χαφιές. Αρτέμης Μάτσας σε ταινίες Β' ΠΠ: -Παραδώστε τα όπλα σας, οι Γερμανοί μας αγαπούν, είναι φίλοι μας.



μπινές: Ο αμφιφυλόφιλος, ο αρεσκόμενος τόσο να τον «δίνει» όσο και να τον «παίρνει».
1. - Ωχουουου!!!! Άσε με που μου αναφέρεις αυτόν τον μπινέ.
2. - Ξέρεις τι μπινές είναι αυτός... Μακριά!

αμπαλαέα: Αμπαλαέα έα, αμπαλαέα έα. Είναι η μαζική κρίση υστερίας των οπαδών του Π.Α.Ο.Κ., η οποία εκδηλώνεται με εκτόνωση όλης της συσσωρευμένης ενέργειας στον διπλανό αγωνιστή ΠΑΟΚτσή. Πηδάς με όλη σου τη δύναμη τραβώντας μαζί σου και άλλους και, αν είναι φίλος σου, τον γρονθοκοπάς φωνάζοντας με τη δύναμη της ψυχής σου αμπαλαέα έα - αμπαλαέα έα. Είναι μοναδική γηπεδική πράξη που υποδηλώνει και την ανωτερότητα του λαού του Π.Α.Ο.Κ.
1. - Κάναμε αμπαλαέα στη 4 και βρέθηκα στο κάγκελο.
2. - Θυμάσαι με τον Βουλινό τρέλλα που βαρούσαμε! Όλη την ώρα αμπαλαέα κάναμε.

κανίς – γκριφόν: Πρόκειται για ανύπαρκτη επινοημένη ράτσα σκύλου που συναντάται σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Ωστόσο, η μάρκα αυτή δεν αναγνωρίζεται από κανένα κυνολογικό σύνδεσμο ή φορέα πουθενά στον κόσμο. Ενώ φέρει επιφανειακές ομοιότητες με εκφυλισμένο Κανίς, έχει τόση σχέση με Γκριφόν όσο έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τον κατ’ εξοχήν μπασταρδεμένο Έλληνα Κοπριτάμπουρα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v