Πόλη της Ιταλίας «κόβει» δικό της νόμισμα

Με σκοπό να ανεξαρτητοποιηθεί από την υπόλοιπη Ιταλία και να απέχει από τα πλάνα της κυβέρνησης για συγχώνευση μικρών πόλεων προκειμένου να εξοικονομηθούν έσοδα, ο δήμαρχος του Filettino «κόβει» νόμισμα και «την βλέπει» μονάρχης.
Πόλη της Ιταλίας «κόβει» δικό της νόμισμα
Μία πρωτότυπη ιδέα να αντιδράσει στα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και να ανεξαρτητοποιηθεί σκέφτηκε ο Luca Sellari, δήμαρχος της μικρής πόλης Filettino, στην κεντρική Ιταλία. Επιχειρώντας να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό «πριγκιπάτο», παρόμοιο με αυτό του San Marino, στα βόρεια της χώρας, ο Sellari άρχισε να κόβει ξεχωριστό νόμισμα για το ορεινό Filettino, το «Florito», το οποίο, όπως ο ίδιος λέει, χρησιμοποιείται ήδη από τους μόλις 550 κατοίκους της πόλης.

Την πρωτοβουλία αυτή την πήρε με αφορμή την πρόταση της κυβέρνησης να ενώσει τις δημαρχίες πόλεων που συνορεύουν και που κατοικούνται από λιγότερους από 1.000 κατοίκους, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα. Διαφωνώντας με την πρόταση αυτή, το Filettino, το οποίο θα πρέπει να ενωθεί με το γειτονικό Trevi, επιδιώκει την αυτονομία του από την υπόλοιπη Ιταλία, και «έχει την οικονομική δυνατότητα να το πετύχει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δήμαρχος Sellari στην ιστοσελίδα της πόλης.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημο σχόλιο από την ιταλική πολιτική ηγεσία. Σύντομα, όμως, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τους δημάρχους όλης σχεδόν της χώρας που αντιδρούν στις προτάσεις να μειωθούν τα κονδύλια των τοπικών αρχών και να ενωθούν μικρές πόλεις προκειμένου να επιτευχθεί το πλάνο λιτότητας των 45,5 δισ. ευρώ έως το 2013.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν το μέτρο της συγχώνευσης αποσυρθεί, όπως ακούγεται ότι θα γίνει, ο Sellari, έχοντας προφανώς βλέψεις για ακόμα υψηλότερα αξιώματα, δηλώνει πως θα προχωρήσει έτσι κι αλλιώς στα «μοναρχικά» σχέδιά του. Ήδη τα μπλουζάκια με τυπωμένο τον θυρεό της πόλης γίνονται ανάρπαστα μεταξύ των κατοίκων.

Πηγή: Reuters.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v