Top 10 κακοί δάσκαλοι των παραμυθιών

Τρομακτικοί, απειλητικοί ακόμα και παράνομοι: Στα ματιά των συγγραφέων οι δάσκαλοι πήραν συχνά μορφή «τεράτων» που, αφού έκαναν τη ζωή των μαθητών τους μαρτυρική, τελικά πήραν αυτό που τους άξιζε. Ας θυμηθούμε δέκα κακούς φανταστικούς δασκάλους.
Top 10 κακοί δάσκαλοι των παραμυθιών
Υποτίθεται πως ο δάσκαλος είναι μία «θετική» προσωπικότητα στη ζωή των παιδιών. Ένα πρόσωπο που όχι μόνο υπάρχει για να τους δείξει τον κόσμο πέρα από το στενό οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και για να τα διδάξει τα πρώτα «γράμματα και θάματα» του σχολικού εγχειριδίου.

Στην ιστορία των κόμιξ, των cartoons αλλά και της μεγάλης οθόνης, ωστόσο, έχουμε κατά καιρούς συναντήσει το «άλλο» πρόσωπο του δασκάλου που, μέσα από χιουμοριστικές ως επί το πλείστον ιστορίες, καταφέρνει τελικά περισσότερο κακό να κάνει στους μαθητές του παρά καλό.

Εν όψει της επικείμενης έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς θυμόμαστε δέκα φιγούρες που σίγουρα δεν θα θέλαμε ποτέ να είναι δάσκαλοι των παιδιών μας!

Peanuts: Η δασκάλα του Charlie Brown
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πιθανώς θυμούνται τις απολαυστικές ιστορίες του Charlie Brown στην αμερικανική σειρά κόμικ του Charles Schulz «Peanuts», η οποία πρωτοκυκλοφόρησε στις εφημερίδες το 1950, ενώ δεκαπέντε χρόνια αργότερα εμφανίστηκε και στη μικρή οθόνη για να ολοκληρωθεί το 2000. Στην Ελλάδα γνωρίσαμε τον Charlie Brown μεταπολιτευτικά μέσω του «Ταχυδρόμου» και, αργότερα, της «Βαβέλ», και μαζί μ’αυτόν γνωρίσαμε όχι μόνο τους καλύτερούς του φίλους αλλά και την δασκάλα του, από την οποία μόνο κάποια «μπλα, μπλα, μπλα» ακούμε και αναρωτιόμαστε τι καταλαβαίνουν οι μαθητές από αυτά…
Γνωρίστε τον Charlie Brown και ακούστε την δασκάλα του


South Park: Mr. Herbert Garrison
Οι λάτρεις του South Park γνωρίζουν σίγουρα τον απίστευτο Mr. Garrison, ο οποίος όχι μόνο χρησιμοποιεί μία σαδομαζοχιστική κούκλα ως «βοηθό», αλλά και κάνει συνεχώς ρατσιστικά και προσβλητικά σχόλια προς τους μαθητές. Δε μας κάνει εντύπωση, λοιπόν, που στο παρακάτω επεισόδιο ο Cartman απαντά στον εντελώς ακατάλληλο δάσκαλό του: Suck my balls!
Δείτε παρακάτω σχετικό απόσπασμα από το South Park


Miss Nelson is Missing: Miss Viola Swamp
Η σειρά παιδικών βιβλίων Miss Nelson is Missing είναι μία από τις καλύτερες στην παγκόσμια ιστορία παιδικών βιβλίων, η οποία πρωτοκυκλοφόρησε το 1977 από τους συγγραφείς Harry Allard, James Marshall. Σε αυτήν πρωταγωνιστεί η τρομερή Miss Viola Swamp, η οποία αντικαθιστά προσωρινά την κανονική δασκάλα, και κάνει τη ζωή των μαθητών πολύ δύσκολη βάζοντάς τους συνέχεια να διαβάζουν και να κάνουν αριθμητική, ενώ δεν τους επιτρέπει ποτέ να μιλούν και ακυρώνει όλα τα μαθήματα καλλιτεχνικών. Επιπροσθέτως, είναι και μάγισσα! Μπορεί, βέβαια, η Miss Viola Swamp να είναι τρομακτική, αλλά όταν τελικά η Miss Nelson επιστρέφει βρίσκει για πρώτη φορά μία τόσο ήσυχη τάξη…
Τα βιβλία δυστυχώς δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα, όμως μπορείτε να αγοράσετε τις αμερικάνικες εκδόσεις από εδώ και να δείτε/ακούσετε αφήγηση του βιβλίου στα αγγλικά εδώ.

Harry Potter: Dolores Jane Umbridge
Πρόκειται για την πιο τρομακτική μάγισσα που περπάτησε ποτέ τους διαδρόμους του Howgarts, παρά την γλυκιά φωνούλα της και το ροζ πανοφώρι της, και σκοπός της είναι να τρομοκρατεί τους μαθητές –και δη τον Harry Potter. Είναι τόσο σκληρή που στο μάθημά της Dark Arts απαγορεύεται κάθε ξόρκι άμυνας από τους μαθητές. Όταν, όμως, παρασύρεται στο δάσος από μία ομάδα αγριεμένων Κενταύρων και δεν εμφανίζεται ποτέ ξανά, υποψιαζόμαστε ότι τελικά έπαθε ό,τι της άξιζε.
Δείτε εδώ σχετικό απόσπασμα από την ταινία Harry Potter.

The Simpsons: Edna Krabappel
Ποιος άφησε αυτή την λυσσασμένη για σεξ, μανιώδη καπνίστρια να διδάξει στην Τετάρτη Δημοτικού; Η Edna Krabappel , όσο καλές προθέσεις κι αν έχει, δεν καταφέρνει ποτέ να τις μεταφέρει στους μαθητές, και δη στον Bart. Μεταφέρει πάντα στην τάξη τα προσωπικά προβλήματά της και αντιμετωπίζει τους μαθητές με κυνισμό, λέγοντας κάποια στιγμή χαρακτηριστικά ότι η δουλειά της είναι «να κάνει baby sitting σε ένα μάτσο αποβλακωμένα δεκάχρονα». Δε μας κάνει εντύπωση που μετά από αυτό χάνει και την θέση της από το περίφημο Springfield Elementary School.
Δείτε απόσπασμα στο οποίο η Edna Krabappel έρχεται στην τάξη μεθυσμένη


Sideways Stories from Wayside School: Mrs. Gorf
Μία ακόμα σειρά παιδικών βιβλίων από τον Καναδά, η οποία δεν ήρθε ποτέ στην χώρα μας, είναι η Sideways Stories from Wayside School, του Louis Sachar. Στη σειρά συμβαίνουν διάφορα μυστήρια και μαγικά, όπως όταν η κακιά δασκάλα Mrs. Gorf μεταμορφώνει κάποιους μαθητές της σε μήλα και τους τοποθετεί στο γραφείο της ως προειδοποίηση για τους υπόλοιπους. Όλα αυτά μέχρι την ημέρα που οι δυνάμεις της θα στραφούν εναντίον της και θα γίνει και αυτή μήλο, το οποίο, στην συνέχεια θα φαγωθεί από έναν μαθητή της.
Μπορείτε να αγοράσετε την αμερικάνικη έκδοση του βιβλίου από εδώ.

Glee: Sue Sylvester
Όσοι έχει τύχει να παρακολουθήσετε την αμερικανική σειρά Glee θα έχετε σίγουρα σοκαριστεί με την σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τους μαθητές της και την τρομοκρατία που ασκεί στους συναδέλφους της η προπονήτρια των cheerleaders Sue Sylvester. Τους πετάει πράγματα, τους κλειδώνει στα αποδυτήρια… Είναι προφανές πως, αν μπορούσε, θα τους χτυπούσε κι όλας.
Γνωρίστε την σε κάποιες από τις καλύτερες στιγμές της


Matilda: Miss Trunchbull
Ποιος ξεχνά την παιδική ταινία Matilda (1996) σε σκηνοθεσία Danny DeVito; Και φυσικά, ποιος ξεχνά την διευθύντρια του σχολείου της, την φρικτή Agatha Trunchbull, η οποία τρομοκρατεί τους μαθητές με τις σκληρές τιμωρίες της, ακόμα και για τις πιο ασήμαντες «αταξίες». Ωστόσο, η πανέξυπνη Matilda παίρνει την εκδίκησή της, όταν ανακαλύπτει τις ψυχοκινητικές της ικανότητες και την πείθει ότι στο σχολείο υπάρχει φάντασμα. Η Trunchbull αποχωρεί ατάκτως και τα παιδιά βρίσκουν την ησυχία τους.
Θυμηθείτε την στο παρακάτω απόσπασμα


The Faculty: Professor Furlong
Όλοι, λίγο-πολύ, οι μαθητές πιστεύουν μερικές φορές ότι οι καθηγητές τους είναι εξωγήινοι. Στην περίπτωση της ταινίας επιστημονικής φαντασίας The Faculty πράγματι είναι. Ο λόγος για τον καθηγητή βιολογίας Professor Furlong, ο οποίος μολύνεται με ένα «φονικό» παράσιτο, το οποίο προσπαθεί στη συνέχεια να «περάσει» και στους μαθητές του. Καταλήγει με κομμένα δάχτυλα και ένα μάτι λιγότερο…
Δείτε trailer της ταινίας εδώ


Notes on a Scandal: Sheba Hart
Αν μάθαμε κάτι από αυτή την ταινία είναι ότι τα φαινόμενα απατούν. Γιατί ενώ στην αρχή συμπαθούμε την Sheba Hart (Cate Blanchett) επειδή δέχεται σεξουαλική επίθεση από την συνεργάτιδά της, επίσης καθηγήτρια Barbara Covett (Judi Dench), τελικά αποκαλύπτεται πως και εκείνη δεν είναι καλύτερη: Συνάπτει παθιασμένη ερωτική σχέση με 15χρονο μαθητή της και γίνεται από θύμα, θύτης.
Δείτε παρακάτω το trailer της ταινίας



Πηγή: Time.com
Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v