Ιστορικές παραιτήσεις: Μα τι ‘πάθαν όλοι;

Είτε για λόγους έρωτα, είτε για λόγους υγείας, είτε για λόγους άγνωστους μέχρι στιγμής αλλά που αφήνουν τα σενάρια να οργιάζουν, οι απροσδόκητες και τρανταχτές παραιτήσεις απασχολούσαν ανέκαθεν τα μέσα, αφήνοντας συχνά πίσω τους αναντικατάστατα κενά.
Ιστορικές παραιτήσεις: Μα τι ‘πάθαν όλοι;
Η μία μετά την άλλη «σκάνε» οι παραιτήσεις σημαινόντων προσώπων στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο τις τελευταίες μέρες αφήνοντας υπόνοιες για δολοπλοκίες και δυσλειτουργίες των μηχανισμών, καθώς και παραφιλολογίες για το τι πραγματικά έφταιξε και τι μέλλει γενέσθαι στον εκάστοτε χώρο. Η παραίτηση Παμπούκη, για παράδειγμα, έγινε με αφορμή την μη ανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, αποτελώντας ένα ακόμα παράδειγμα κυβερνητική ασυνεννοησίας. Η παραίτηση του Αντιπροέδρου του τομέα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Άγγελου Συρίγου δεν εξηγήθηκε καν επισήμως, εγείροντας ακόμα περισσότερα σενάρια για το τι συμβαίνει στον ΕΕΤΤ.

Η παραίτηση, βέβαια, «βόμβα» για τον παγκόσμιο επιχειρηματικό κόσμο ήταν αυτή του Steve Jobs, η οποία δίνει σε πολλούς πάτημα να μιλούν για τέλος εποχής της Apple. Η κακή κατάσταση της υγείας του Jobs είναι σίγουρα ένας λόγος που τον οδήγησε σε αυτή την απόφαση, σίγουρα όμως υπάρχουν και άλλοι που ακόμα δεν έχουν βγει στη δημοσιότητα.
Με αφορμή το πρόσφατο κύμα παραιτήσεων θυμόμαστε αντίστοιχες παλαιότερες στιγμές που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επηρέασαν την πορεία της ιστορίας…

Sarah Palin: Στον βωμό της φιλοδοξίας
Ξεκινώντας από τις πιο πρόσφατες, η πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Sarah Palin, τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει στις αρχές Ιουλίου και παραιτήθηκε πρόσφατα από κυβερνήτης της Αλάσκα, μετά και από τις συμβουλές της οικογένειάς της, καθώς, όπως λέγεται, η ίδια επιθυμεί διακαώς να θέσει υποψηφιότητα για την θέση του Barack Obama στον Λευκό Οίκο.



Joaquin Phoenix: Τον κέρδισε η ραπ
Εμβρόντητος έμεινε ο χώρος της showbiz όταν ο ηθοποιός Joaquin Phoenix -τον θυμάστε από την πολυβραβευμένη ταινίαWalk the Line, στην οποία υποδύεται τον Johnny Cash- αποφάσισε πως η καριέρα του στην υποκριτική ολοκληρώθηκε και πως πλέον θέλει να γίνει ράππερ. Άφησε, λοιπόν, μούσια και έκανε τα πρώτα, εντελώς αποτυχημένα βήματα στον εν λόγω μουσικό χώρο που μέχρι στιγμής τον οδηγούν μόνο στην αφάνεια.


Βασιλιάς Εδουάρδος ο 8ος: Το βασίλειό του για έναν έρωτα
Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος ο 8ος, τον Δεκέμβριο του 1936, ανακοίνωσε τα σχέδιά του να παντρευτεί την Αμερικανίδα δις διαζευγμένη Wallis Warfield Simpson, οι πιέσεις από τον κύκλου του ήταν τόσο έντονες που ο ίδιος αναγκάστηκε να αφήσει τον βρετανικό θρόνο του και να αυτοεξοριστεί στη Γαλλία. Τουλάχιστον, η θυσία του αυτή άξιζε τον κόπο: Το ζευγάρι παρέμεινε μαζί μέχρι τον θάνατο.


John Lennon: Imagine να μην είχε αποχωρήσει…
Αυτή κι αν ήταν παραίτηση που συγκλόνισε τον κόσμο της μουσικής! Οι Beatles είχαν πάψει να αποτελούν «οικογένεια» καιρό πριν ο Lennon πάρει τη μεγάλη απόφαση να τους παρατήσει –απόφαση, στην οποία ρόλο έπαιξε σίγουρα και η αγαπημένη του Yoko Ono. Για την ιστορία, μετά την ολοκλήρωση του άλμπουμ Abbey Road, το 1969, o Lennon πρότεινε το τραγούδι του «Cold Turkey» ως single της μπάντας. Το υπόλοιπο συγκρότημα το απέρριψε και ο Lennon, προφανώς θυμωμένος, κυκλοφόρησε μόνος του το τραγούδι ως μέρος ενός νέου, προσωπικού του project, στο οποίο συντέλεσαν τόσο η Yoko Ono όσο και ο Eric Clapton. Μία επιτυχημένη live εμφάνιση και τα σχέδια για ένα νέο άλμπουμ ενέπνευσαν τον Lennon να αποσυρθεί από το υπερ-συγκρότημα της rock ‘n roll, τον Σεπτέμβριο του 1969, και να ακολουθήσει τον δικό του δρόμου.

Michael Jordan: Ο αναποφάσιστος
Όταν αποσύρθηκε, στην κορυφή της καριέρας του το 1993, ο Michael Jordan βρισκόταν ήδη στην κορυφή των σκόρερς του NBA για επτά συνεχείς σεζόν και είχε ήδη κερδίσει τον τίτλο του MVP τρεις φορές. Αφού οδήγησε τους Chicago Bulls σε τρία πρωταθλήματα και την Dream Team στο Ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο, το 1992, ο Jordan παραιτήθηκε για… να παίξει baseball. Υπέγραψε, λοιπόν, με μια μικρή ομάδα, την Birmingham Barons, στην οποία συνειδητοποίησε πως το να χτυπάς μία στρογγυλή μπάλα είναι τελικά πιο δύσκολο από το να την τριπλάρεις, οπότε το 1995 αποφάσισε να επιστρέψει στο μπάσκετ και τους Bulls. Κέρδισε δύο ακόμα MVP τίτλους και άλλα τρία πρωταθλήματα μέχρι που παραιτήθηκε ξανά το 1998, για να ασχοληθεί με το μάνατζμεντ μεσαίων ομάδων, με το οποίο ασχολήθηκε μέχρι το 2003, οπότε αποσύρθηκε ολοκληρωτικά από το παρκέ.

Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v